• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    ADAM
    ADAM --- ---
    ORBIT: fio pro sro zdarma.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ORBIT: Ještě se k tomuto vrátím.
    Sice je pěkné že mBank to nabídne zdarma, ale ne pro s.r.o. Nevíte jak jsou na tom ostatní "nové" banky?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Tak tohle nejsou úplně znalosti, které by patřily k základům finanční gramotnosti...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VANEK: Alespoň si už nepřipadám jediný natvrdlý, ale mám pocit že čím více se mi to snaží ostatní vysvětlit tím méně mi to připadá srozumitelné a více komplikované :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    GHOSTSTALKER: Díky, chybí mi základní vzdělání.. zkusím s tím něco udělat.. Má také ta naše specifická situace něco společného s tím že vím pouze o jedné bance která má (snad) české vlastníky? :D
    ADAM
    ADAM --- ---
    CERMINEK: u fio se dá zařídit autorizaci smskou nebo el. certifikátem.
    tuším ale, že jde nastavit i zabezpečení oběmi metodami zaráz.

pokud tedy jeden člověk bude mít mobil a druhý bude znát heslo k certifikátu (nebo ho bude mít uložen na USB), tak budou oba dva nutně potřeba k provedení jakékoli operace.

+ je možnost dávat oprávnění na práci (či jen prohlížení) účtu dalším lidem
    + ta možnost transparentního účtu, kdy jsou všechny pohyby veřejné.
    Seznam transparentních účtů | Fio banka
    http://www.fio.cz/bankovni-sluzby/bankovni-ucty/transparentni-ucet/vypis-transparentnich-uctu
    VANEK
    VANEK --- ---
    NAVARA: U Fia lze autorizaci dvěma osobami řešit nativně v systému (i když dávkové příkazy snad prý nejsou úplně user friendly) a vyrozumívám, že konkurence to poskytuje taky.

HARALD: To jsou spíš technické detaily než vysvětlení základních principů, na které se ptal NEKROMANT. Dokud nebyly nezávislé centrální banky a státní tiskárna cenin spadala pod ministerstvo financí, bylo to jednoduché: stát potřeboval zaplatit řekněme železnici nebo mzdy učitelů a v pokladně měl prázdno, tak si příslušné státovky prostě dotiskl a zaplatil jimi.

Teď by to mělo být de facto stejné, jen oddělené do několika stupňů: Stát vydá dluhopis (pro účely tohoto myšlenkového experimentu ho zjednodušme na papír s nápisem "teď potřebuju na železnici a nemám [ale časem určitě budu]"), komerční banky ho koupí, stát výměnou dostane bankovky, které vyplatí. A teď co? Nějak se v tom ztrácím. Centrální banky nemají kupovat státní dluhopisy přímo, aby to nedegenerovalo v předchozí případ. Že by si komerční banky půjčily od centrální repo operací, přičemž zastaví ten státní dluhopis (a výměnou dostanou nějak nově natištěné peníze)? Jenže podle té stránky ČNB to probíhá naopak...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    CERMINEK: u FIO lze mít i transparentní účet (pro lepší kontrolu a přehled) .-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CERMINEK: o vicenasobne autorizaci nevim, ale co dat dispozicni prava jednomu a potvrzovaci smsky posilat na telefon druhymu? druhej to bez prvniho nema jak zadat a prvni to bez druhyho nema jak odpalit - a udelas to u kterekoli banky s sms potvrzovanim plateb
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj všem. Mám dotaz a přiznám se, nechce se mi prohlížet obchodní podmínky všech bank... Jak je to s bankovními účty pro občanská sdružení? Má nějaká banka v nabídce účet pro o.s., takový aby nic nestál a k zadání platby by bylo potřeba více než jednoho potvrzujícího kódu?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NEKROMANT: Ceske banky maji dlouhodobe prebytek likvidity. Proto take vysly z krize relativne nepoznamenane a proto CNB nemusela pristupovat k uvolnovacim repo operacim. Nejbeznejsi je mezi bankami a CNB O/N depozitum urocene diskontni sazbou - banka pres noc uklada volnou likviditu, za to dostava v soucasnosti ctvrt procenta (per annum!). Dalsi, nutny, vklad - povinne minimalni rezervy - je, pokud se neco nezmenilo, urocen 2T repem. Za vklady se daji teoreticky povazovat i transakce pri stahovacich repech, kdy je limitni (banky jsou vybirany na zaklade aukce - kdo nabidne mene) sazbou 2T repo, pripadne 3M PRIBOR (ale trimesicni repa se snad uz ani neprovadeji).
    HARALD
    HARALD --- ---
    NEKROMANT: Já jsem si myslel že banky hlavně od ČNB peníze spíše berou než že by je tam vkládali..

Doporučuju si přečíst informaci o měnových nástrojích na stránkách čnb. http://www.cnb.cz/cs/menova_politika/mp_nastroje/ Tam je to přehledně vysvětleno, včetně těch vkladů a půjček čnb bankám.

V Česku je na evropské poměry poměrně netradiční situace, kdy banky mají nadbytek vkladů nad poskytnutými úvěry. České banky proto nemusí řešit problém s dostatkem prostředků a nemusí si od čnb půjčovat zdaleka tolik, jako evropské banky k ECB. To, co uvolnilo finanční trh v eurozóně - neomezené půjčky bankám od ECB - by v česku proto nefungovalo zdaleka tak moc.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NELDE: a jakým způsobem ČNB úročí vklady? Banky mají finanční přebytky způsobené větším počtem vkladů než půjček?
    Já jsem si myslel že banky hlavně od ČNB peníze spíše berou než že by je tam vkládali..
    NELDE
    NELDE --- ---
    NEKROMANT: ČNB pouští peníze do oběhu hlavně přes svoje sazby - banky si u ní uloží peníze a ona jim je vyplatí včetně úroku.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NEKROMANT: Koruna v USD neni v zadnem primem vztahu, kurz koruny je urcen ciste nabidkou a poptavkou. Co se tyce korelace ropy a USD, staci googlovat http://www.cnb.cz/cs/menova_politika/zpravy_o_inflaci/2011/2011_II/box_a_prilohy/zoi_II_2011_box_II.html
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NEKROMANT: puska ti bude hodne dobra proti vsem, co pusku nemaji - coz je v tyhle priposrane pacifisticky evrope prakticky kazdy :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    "predevsim bezhotovostni emisi - banka ti poskytne uver."
    Mě žádná banka nikdy úvěr neposkytla, takže na tom že je inflace vidělal asi někdo jiný :D.
    Jakými dalšími způsoby se nově znikající peníze dostávají do oběhu?

No ono jetli nové peníze vznikají pouze či hlavně úvěry nepvoede to logicky k situaci že čím dál tím více lidí které nedostanou další dluh nebudou mít čím splácet starý dluh?

"resenim jsou jedine zbrane a dostatek naboju."
    Tak ono dneska zbrane asi casto nepotrebuji nejake naboje.. Co sem videl videa z darpy tak to zbrane tam byly hlavne inteligentni site ktere umoznovali komuniakci a propojeni stroju. Jako napriklad bezpilotni letadla, prach ci kaminky slouzici pro monitoring navadeni na mobilni telefony, take nedostatek jidla je dobra zbran a pripadne otraveni jidla, vody, take ovlivnivani pocasi atd.. :D ale to je asi jina debata..

Nevim proste jeslti by nejaka puska opravdu k necemu byla, mozna jo ja to nevim..

A mířím k podstatě fungování kapitalismu a dnešního světa. Nezajímají mě konspirační teorie ale realita.
    Kdyz jste nacli ten FED, tak v jakem vztahu je ceska koruna k USD?
    A jak splu souvísí měna a obchod s ropou?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    FEMUR: Tak ony se netisknou, tam to take probiha v bezhotovostni podobe. Ale je jasne, ze jako ilustraky do televize jsou vhodnejsi zabery z tiskarny cenin nez zaber na monitor s cislicky :)

Jo tak kecam, v minulem roce uz to presahlo 400 mld.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NEKROMANT: U nas? V obezivu mame neco pod 400 mld. Kc a nijak vyrazne to neroste, koukni se na stranky CNB. Penize dnes vznikaji predevsim bezhotovostni emisi - banka ti poskytne uver.

Btw na to malem dojela CNB, vzhledem k tomu, ze pred krizi trochu zanedbavala monitoring bezhotovostnich penez a pak najednou zjistila, ze ji M2 roste tempem 20 % rocne. Nastesti to pak krize uklidnila :)).
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    eura se imho tisknou ve frankfurtu skrzeobezlicku tzv kvatitativniho uvolnovani.
    S474N
    S474N --- ---
    NEKROMANT: mozna by pomohlo, kdybys vice specifikoval, kam miris. Takoveto debaty se vzdycky stoci na to, ze FED je soukromy a ze "jedine zlato" nebo rovnou na illuminaty ci zidozednarskou lozi.

Ja zase s oblibou rikam, ze resenim jsou jedine zbrane a dostatek naboju. Protoze az se stane takova situace, kterou vyznavaci takovych ruznych teorii zastavaji, tak s pomoci vyse uvedeneho mam vyssi sanci prezit - pocinaje ziskanim jidla a konce "odlehcenim" tem od zlata :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam