• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    VANEK
    VANEK --- ---
    MRTVY_KENNY: Ty výpočty úroků bych rád viděl, ale na jsou jenom ještě šíleněji zformátované obrázky.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    S474N: v tomhle případě jsem kořist :-)
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---

Stejný vklad na 17 spořicích účtech, po čtvrt roce rozdíl 645 korun - iDNES.cz
    http://finance.idnes.cz/test-podivejte-se-jak-se-zhodnocuji-penize-na-17-sporicich-uctech-p8d-/bank.aspx?c=A120312_163140_bank_zuk
    S474N
    S474N --- ---
    BUNDA: pokud nazenes dva hejly nebo ses sam nahnanej, tak 999 mesicu zdarma.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Kdyz jsme se tu pred par dny bavili o te CNB, tak doporucuji pustit si ted Hyde Park na CT24.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: nemusis delat nic, u mBank ti prijde automaticky behem posledniho mesice platnosti (pokud ji pouzivas - aspon jednou v poslednim pul roce).
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    noob otázka - jak moc dopředu žádat o novou debetní kartu? končí mi až v srpnu, ale co můžu udělat hned.... (mBank)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Stejně jako jsem kdysi nevěřil, když GE přišlo s výhodným spořákem zdarma jsem nevěřil, že přijdou i s běžným účtem zdarma. Tak uvidíme jak dlouho jim to vydrží. Genius Gratis založen.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ADAM: FIO vyhrálo po návštěvě Komerční banky. Oželím kožené sedačky a dostanu příjemnější přístup :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Genius Gratis hm GE jede :-)
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    ORBIT: Od dubna má být otevřena nová pobočka někde ve Štefánikově ulici na Smíchově.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ADAM: Koukal jsem, že jste udělali trochu pokrok s tím ebankovnictvím :) Jen jste mi zrušili pobočku na Andělu, kterou jsem měl tak akorát blízko.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ORBIT: fio pro sro zdarma.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ORBIT: Ještě se k tomuto vrátím.
    Sice je pěkné že mBank to nabídne zdarma, ale ne pro s.r.o. Nevíte jak jsou na tom ostatní "nové" banky?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Tak tohle nejsou úplně znalosti, které by patřily k základům finanční gramotnosti...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VANEK: Alespoň si už nepřipadám jediný natvrdlý, ale mám pocit že čím více se mi to snaží ostatní vysvětlit tím méně mi to připadá srozumitelné a více komplikované :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    GHOSTSTALKER: Díky, chybí mi základní vzdělání.. zkusím s tím něco udělat.. Má také ta naše specifická situace něco společného s tím že vím pouze o jedné bance která má (snad) české vlastníky? :D
    ADAM
    ADAM --- ---
    CERMINEK: u fio se dá zařídit autorizaci smskou nebo el. certifikátem.
    tuším ale, že jde nastavit i zabezpečení oběmi metodami zaráz.

pokud tedy jeden člověk bude mít mobil a druhý bude znát heslo k certifikátu (nebo ho bude mít uložen na USB), tak budou oba dva nutně potřeba k provedení jakékoli operace.

+ je možnost dávat oprávnění na práci (či jen prohlížení) účtu dalším lidem
    + ta možnost transparentního účtu, kdy jsou všechny pohyby veřejné.
    Seznam transparentních účtů | Fio banka
    http://www.fio.cz/bankovni-sluzby/bankovni-ucty/transparentni-ucet/vypis-transparentnich-uctu
    VANEK
    VANEK --- ---
    NAVARA: U Fia lze autorizaci dvěma osobami řešit nativně v systému (i když dávkové příkazy snad prý nejsou úplně user friendly) a vyrozumívám, že konkurence to poskytuje taky.

HARALD: To jsou spíš technické detaily než vysvětlení základních principů, na které se ptal NEKROMANT. Dokud nebyly nezávislé centrální banky a státní tiskárna cenin spadala pod ministerstvo financí, bylo to jednoduché: stát potřeboval zaplatit řekněme železnici nebo mzdy učitelů a v pokladně měl prázdno, tak si příslušné státovky prostě dotiskl a zaplatil jimi.

Teď by to mělo být de facto stejné, jen oddělené do několika stupňů: Stát vydá dluhopis (pro účely tohoto myšlenkového experimentu ho zjednodušme na papír s nápisem "teď potřebuju na železnici a nemám [ale časem určitě budu]"), komerční banky ho koupí, stát výměnou dostane bankovky, které vyplatí. A teď co? Nějak se v tom ztrácím. Centrální banky nemají kupovat státní dluhopisy přímo, aby to nedegenerovalo v předchozí případ. Že by si komerční banky půjčily od centrální repo operací, přičemž zastaví ten státní dluhopis (a výměnou dostanou nějak nově natištěné peníze)? Jenže podle té stránky ČNB to probíhá naopak...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam