• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADAM: tak prej ne, na infolince mi řekli, že tímto kliknutím na eura si zřídím jen spořící účet v eurech ale né běžný. takže moji žádost o založení účtu smázli a musím naklusat na pobočku :o(
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: Chápu a už mlčím, šetříš na poukázku na benzín, že (-;
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAM: Pouze pokud na pobočce podepíšeš i smlouvu o elektronickém zakládání podúčtů. Kterou, pokud je mi známo, z nějakého záhadného důvodu pořád nedávají automaticky k základní smlouvě o vedení BÚ ani lidem, kteří si ho založí normálně na pobočce; natož k elektronické smlouvě. Takže se bojím, že jen tak lehko to nepůjde.

Na druhou stranu eura poslaná na korunový účel se automaticky zkonvertují (kursem ČSOB); pro běžné používání to docela stačí.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADAM: díky velmi a celkově díííky všem za dnešní rady jak to u Fio chodí :o) jsem nadšená :o)
    ADAM
    ADAM --- ---
    VERONIKA22: eur účet (tedy asi jen konto) si zařídíš online jedním kliknutím v internet bankingu. takže vklidu - dokonči tu žádost o CZK účet a pak už to pujde.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    S474N: jo souhlas. dokud jsem byla pracující tak jsem otevírací dobu pošty taky nedávala. ale na mateřský se to stíhá lépe :oD
    S474N
    S474N --- ---
    VERONIKA22: on ti postak sice doruci smlouvy, jenze zase musis litat na postu. A to bych osobne s nervama nedal :-D
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ASACHI: nejsem pražák a pobočku tu nějak nemám a poslední dobou já už ve všem preferuju internet. ať mi všechno pošťák doručí a já nemusim nic obíhat.
    a očekávala bych, že je online doba a díky internetu se dá vyřídit první i poslední a vůbec mě nenapadlo, že moderní banka umožňuje přes internet jen něco :o(
    no jo no zase jsem se poučila :o(
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    VERONIKA22: Nejlepsi mas IMHO zajit na pobocku a tam vsechno zaridis za 15 minut, pokud to nemas nejak extra z ruky ..
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak ze všeho co jste mi tu napsali jsem byla tak paf a honem jsem si to šla založit online u Fio a hned jsem to zvorala.
    formulář na webu je určen jen pro účty v CZK ( všimla jsem si až při dokončení ) a já chci ty eura :o(
    a taky jsem čekala jak tam bude sáhodlouhý formulář, a že všechno zatrhlám a vyplním. no a ptali se mě jen na jméno, adresu, 2 doklady totožnosti atd.... a vůbec se mě to neptalo na žádné nastavení účtu a teď fakt nevim kdy to jako dozaložím? vůbec tam nebylo při dokončení nic napsáno :o(
    a opět při dokončení jsem si všimla, že kartu kterou vydávají má limit jen 15tis na TÝDEN. tak zítra budu muset asi zavolat na infolinku a budu mít na ně nejmíň tisíc otázek :o( a snad to taky budou moci změnit z CZK na EUR a snad mě rovnou nezabijou za to jak blbě čtu a nevšimla jsem si všeho podstatného rovnou :o(

ASACHI
    ASACHI --- ---
    NELDE: To muzu potvrdit ... + jsem onehda platil platbu do chorvatska a k memu prekvapeni mi to sebralo jen 50kc za platbu v ramci EU
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: LOL, coze? Ja a lakat nekoho do GE? Tak to fakt nikdy, sam pouzivam kreditku RB Exclusive, tak proc bych te mel cpat do GE?
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: Překvapivě píši do toho klubu už po několikáté, že kreditku mám. A snažíš se mě marně nalákat na GE - nebudu se vracet tam, odkud mě odchod málem stál nervy (mít tu vysmátou ženskou na infolince po ruce, tak asi sedím). Počkej až nastane nějaký problém. A neboj, já nebudu krutý, já tě jen polituji, protože vím, že z chyb cizích se nedá poučit.

Haralde, doufám, že nedostanu ban za antireklamu na GE (-;
    NELDE
    NELDE --- ---
    VERONIKA22: Kromě toho ten FIO účet se slovenským IBANem je v SEPA prostoru, tedy všechny platby z Eurozóny a do Eurozony by měly být levnější.
    JTP
    JTP --- ---
    VERONIKA22: Když si u FIO uděláš účet v eurech, dostaneš i slovenské číslo účtu. Takže Slováci nemusí platit za převod do zahraničí.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VERONIKA22: Ano. Slovenská pobočka je napojená na slovenský mezibankovní styk a tváří se, jako by člověku vedla sesterský účet na Slovensku.

ADAM: Vedle sazebníku konkrétní banky závisí i na tom, odkud to jde, respektive jestli přes SWIFT nebo TARGET2. Ale pro běžné platby od Slováků je Fio fakt nepřekonatelná.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADAM: tak koukám na fio a chci se zeptat jaký je rozdíl mezi těmito dvěma větami:
    Příchozí a odchozí platby v ČR - zdarma.
    Příchozí a odchozí platby ČR - SR - zdarma.

a asi to znamená, že příchozí eura ze slovenska budu mít zdarma co?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADAM: tééda to je markantní rozdíl a fakt je tedy běžné, že to jsou sumy kolem 100-200kč :o(

tak ještě dotaz - největší počet plateb mi bude chodit ze slovenska - ale na slovensku si asi běžný účet založit nemohu co? když nemám jejich občanství?
    ADAM
    ADAM --- ---
    banka od banky. u fio je popl. za příchozí europlatbu 1eur. u běžné banky klidně 10x víc.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    dotaz: když budu mít český účet vedený v eurech a budou mi tam chodit opravdu jen eura ze všech možných zemí Evropy - jaké budou poplatky za přijaté platby? ( z čech mi tam nic chodit nebude ) - obyč nizký poplatek nebo obrovský jako za zahraniční platbu?
    nebo je to banka od banky popř. i rozdíl mezi zeměmi odkud mi peníze budou chodit?

předem moc díky za vysvětlení i jen ve zkratce :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam