• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: Překvapivě píši do toho klubu už po několikáté, že kreditku mám. A snažíš se mě marně nalákat na GE - nebudu se vracet tam, odkud mě odchod málem stál nervy (mít tu vysmátou ženskou na infolince po ruce, tak asi sedím). Počkej až nastane nějaký problém. A neboj, já nebudu krutý, já tě jen polituji, protože vím, že z chyb cizích se nedá poučit.

Haralde, doufám, že nedostanu ban za antireklamu na GE (-;
    NELDE
    NELDE --- ---
    VERONIKA22: Kromě toho ten FIO účet se slovenským IBANem je v SEPA prostoru, tedy všechny platby z Eurozóny a do Eurozony by měly být levnější.
    JTP
    JTP --- ---
    VERONIKA22: Když si u FIO uděláš účet v eurech, dostaneš i slovenské číslo účtu. Takže Slováci nemusí platit za převod do zahraničí.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VERONIKA22: Ano. Slovenská pobočka je napojená na slovenský mezibankovní styk a tváří se, jako by člověku vedla sesterský účet na Slovensku.

ADAM: Vedle sazebníku konkrétní banky závisí i na tom, odkud to jde, respektive jestli přes SWIFT nebo TARGET2. Ale pro běžné platby od Slováků je Fio fakt nepřekonatelná.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADAM: tak koukám na fio a chci se zeptat jaký je rozdíl mezi těmito dvěma větami:
    Příchozí a odchozí platby v ČR - zdarma.
    Příchozí a odchozí platby ČR - SR - zdarma.

a asi to znamená, že příchozí eura ze slovenska budu mít zdarma co?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADAM: tééda to je markantní rozdíl a fakt je tedy běžné, že to jsou sumy kolem 100-200kč :o(

tak ještě dotaz - největší počet plateb mi bude chodit ze slovenska - ale na slovensku si asi běžný účet založit nemohu co? když nemám jejich občanství?
    ADAM
    ADAM --- ---
    banka od banky. u fio je popl. za příchozí europlatbu 1eur. u běžné banky klidně 10x víc.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    dotaz: když budu mít český účet vedený v eurech a budou mi tam chodit opravdu jen eura ze všech možných zemí Evropy - jaké budou poplatky za přijaté platby? ( z čech mi tam nic chodit nebude ) - obyč nizký poplatek nebo obrovský jako za zahraniční platbu?
    nebo je to banka od banky popř. i rozdíl mezi zeměmi odkud mi peníze budou chodit?

předem moc díky za vysvětlení i jen ve zkratce :o)
    VANEK
    VANEK --- ---
    S474N: Do účetnictví si je ovšem nezapíše sám, nýbrž účetní placená od položky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    S474N: jo už vidím, kde vidíš ten nesmysl, ale to, že ty úroky musí někdo při každém připsání zaúčtovat, to je realita, a tu účetní to nějaký čas stát bude.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    S474N: není to nesmysl, šaria neumožňuje ani placení, ani přijímání úroků.

Docela jsme se s tím natrápili, když jsme se pokoušeli nastrukturovat investiční fond pro kuvajtské investory, kteří trvali na tom, že prostě úroky nikde ve struktuře nebudou.
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: aha, tak ty tou kartou jeste utracis? No nevim, ja radeji pouzivam kreditku, kde vyuzivam jak bezurocneho obdobi, ale zejmena cerpani % zpet z nakupu. Takze ty si tim defacto platis ty ostatni sluzby a ja za to chodim treba
    na dobre vecere :-)

VANEK: co je to za nesmysl? Proste si ty uroky vepise do kolonky na priznani a dan z nich sam odvede. Na tom se nic neprodrazuje.
    VANEK
    VANEK --- ---
    S případy, že podnikatel chce běžný účet bez úročení, aby mu to nekomplikovalo a neprodražovalo účetnictví, už jsem se setkal. Ale dnes jsem prvně slyšel o soukromníkovi, který "nemůže pobírat úroky z náboženských důvodů".
    HARALD
    HARALD --- ---
    S474N: Spokojenost, pokud z ní nečpí účelovost, je v pořádku. Účast na virální reklamně ke shánění nových zákazníků už nikoliv. Jednotlivý případ bych asi neřešil, teď jsem mazal už čtvrtý.
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: nastavuji, kdykoli nakupuji na internetu. A ty 4000 měsíčně kartou nestačí ani na jídlo. A je to určitě lepší, než hledat bankomat konkrétní banky. Mimochodem banky by měli počítat, že když nevyzvednu u nich, ale u konkurence, tak oni tím šetří svoje náklady, takže by měli účtovat částku, kterou platí jiné bance poníženou o svůj poplatek, nikoli navýšenou o svůj zisk (platí mezi sebou cca 1 EUR)
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: jak casto si nastavujes limity? No jine banky treba nemaji prave debilni kurzy a konverzni poplatky - coz beru jako pomerne zasadni nevyhodu. Nehlede na fakt, ze ty vybery zdarma mas taky pouze pri splneni nejakych podminek, ne?

HARALD: kde u tebe zacina reklama? Kdyz je nekdo spokojen se sluzbou, kterou vyuziva a zmini se o ni, je to reklama? I presto, ze neni jakkoliv s danou instituci spojen (a uz vubec ne komercne)?
    HARALD
    HARALD --- ---
    Ještě někdo sem dá reklamu na GE a dostane trvalé Read Only.

Reklamy sem vkládejte jen po domluvě se mnou a počítejte, že tohle není klub na reklamy!
    VANEK
    VANEK --- ---
    FF (vs ČS) FTW:
    FFFILM: O smrti a penězích
    http://www.fffilm.name/2012/03/o-smrti-penezich.html
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: Nevím, jak definuješ válcuje (-;
    Co ne všechny banky mají (měli - nesleduji detailní nabídky jednotlivých ústavů)
    - Nastavení limitů pro karty v IB - nastavíš si sám zdarma kolik chceš a v jakých kategoriích a je to platné ihned.
    - Výběry zdarma ve kterémkoli bankomatu
    - Bilanční účet

A napiš mi, co jiné banky, kde je účet zdarma, nabízí, co mBank nemá? Co mi mohl být důvod k přechodu.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Pote co raifka prevzala a efektivne zrusila ebanku jsem tam rusil ucet a take pres papir - akorat to psala ta slecna na prepazce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam