• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELDE
    NELDE --- ---
    GHOSTSTALKER: Ale ty nemáš povinnost ty peníze mít na úročeném účtu. Jen je neutratit. Nemluvě o tom, že co s těmi penězi během držení uděláš, je tvoje věc. Tohle není bezdůvodné obohacení, jen ty peníze hlídáš.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: Kdo se na úkor jiného bezdůvodně obohatí, musí obohacení vydat.

Sice je to pohledávka splatná na výzvu věřitele, ale na to, že si nemůžeš nechat úroky, to imho nemá vliv. Prostě nejde si říct "Fajn, mám tu 50 tis., tak si počkám, až se někdo ozve, a do té doby hezky budu inkasovat úroky." Ale v praxi to stejně málokdo bude řešit a spokojí se s vydáním té jistiny.
    NELDE
    NELDE --- ---
    GHOSTSTALKER: A máš to povinnost aktivně vracet? Není náhodou tvoje povinnost dostatečně naplněna tím, že počkáš, až se ti někdo ozve?
    S474N
    S474N --- ---
    PUNJAB: bud a nebo poslat treba 1 Kc a do zpravy pro prijemce uvest tel. cislo na sebe.
    PUNJAB
    PUNJAB --- ---
    NELDE: Já bych je vrátil na účet z kterého přišly. Nikoho netřeba dohledávat.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    BUNDA: nejde o nalez, neni to vec
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: Banka ti ten kontakt imho sdeli, nebot v zakone o bankach nebo o platebnim styku je k tomu ucelu prolomena povinnost mlcenlivosti...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Nějaký právní názor na 10% nálezné? :-D
    NELDE
    NELDE --- ---
    GHOSTSTALKER: Teď je ale otázka, komu ty peníze vrátit? A mám vůbec povinnost toho člověka hledat? To on by mě měl kontaktovat, ne? Stejně mi banka nesdělí kontakt na vlastníka účtu. Takže bych nevracel proaktivně, ale určitě neutrácel.

Mimochodem, pochybuji, že po tobě budou chtít úroky. Např. proto, že nemohou vědět, jaké úročení bylo použito.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Resp. zalezi to na dobre vire majitele toho uctu. A ja si tedy moc nedovedu predstavit, ze by mi na ucet prislo 50 tis. a ja si rekl "Jasne, to musi byt moje penize."
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NAVARA: Ano.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    GHOSTSTALKER: takze ja si vlastne takhle mohu vyhodne investovat s urokem, na ktery bych se svym beznym objemem penez nedosahl tim, ze je poslu na tvuj ucet?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MADCAT: Brytro, vasi omylem zaslanou castku vam vracime ponizenou o bankovni poplatky (12,-), pasual naseho danoveho poradce - vypocet uroku (5000,-) a konecne urok z uschovane doby (-0,01). Zbyvajicich 4600CZK nam prosim zaslete na stejny ucet.

? :)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MADCAT: Take nejsou tvoje a musis je vratit.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    když mi přijde na účet omylem nějaká částka, tak je to jasný - peníze nejsou moje, musím je vrátit. ale co úroky z takto vlastněných prostředků, byť se jedná většinou o nula nula prd...?
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    JTP: tu je prehled, u tech nahore se to da stihnout v ramci daneho dne
    Rychlost převodů a plateb mezi bankami - odchozí platby, příchozí platby
    http://forum.mesec.cz/index.php?topic=98.0
    JTP
    JTP --- ---
    Dneska mě příjemně překvapila AirBank. Posílal jsem si peníze do mBank a dorazily zhruba hodinu po zadaní příkazu. Za chvíli už to snad konečně začne fungovat jako v těch filmech, kde převádějí miliony dolarů v řádu vteřin :)
    MORVAGOR
    MORVAGOR --- ---
    TOMINO_I: Prevadeni penez rucne je okamzite. Tech sporicich uctu si muzes vytvorit myslim az 10, pojmenovat a pak vis, kolik mas v hrnicku na najem, jidlo, a zeny/vino/zpev :))
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    TOMINO_I: než zunu dojdou prachy na ten "nováčkovský" marketing a půjdou níž :)
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Dekuji za info :) tak do toho jdu teda :) ING zrusim, to je stejne zbytecny s 1,75% urokem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam