• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: A proč jsi nepožádal o kreditku znovu? Také jsem ji musel zrušit kvůli hypo a po získání hypo jsem ji měl zpět.
    Navíc si můžeš nastavit internetové limity, ne? Na nějakou malou částku nebo na nulu.

V eshopech se snad platí přes bránu, tak snad číslo ani nezadáváš. Tedy kromě sexuálních služeb.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BUNDA: radil jsem ho všem - a sám od doby kreditky přestal používat :) a teď už ani nemám aktivní eMaxovou kartu :) jak to jen bylo s tou kovářovou kobylou? :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ADAMM: tradiční zabezpečení jako platit kartou z emaxu na který přeliješ peníze jen při platbě nepoužíváš?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    S474N: podle e-shopu to vypadá spíš na zboží (je to primárně obchod s oblečením a nebyla to kulatá částka jako třeba nabití dárkové karty), což mě docela překvapilo. byla to mBank karta, takže o případnou reklamaci se moc neobávám ;) ale ti to budou řešit až pokud bude platba stržena a e-shop už jsem, jak píšu, kontaktoval, mám od nich potvrzení, že se tím zabývají, po 24h zatím nic dalšího.
    S474N
    S474N --- ---
    ADAMM: reklamace u banky a upozornit i provozovatele shopu. Mimochodem, co si koupil? Zbozi nebo sluzby?
    YNZA
    YNZA --- ---
    hustota
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    jen pro zajímavost - někdo mi včera vyluxoval účet on-line platbama po netu... mám sice sms notifikace a viděl jsem to skoro hned, ale i tak už bylo pozdě ;) karta blokovaná (nová už bude PayWave), transakce zpochybněná na e-shopu (zalando.de), zatím čekám na vyjádření.

dřív by se mi to - takhle - nestalo, protože na on-line platby jsem nepoužíval debetní kartu, ale kreditní, kde by mě to asi tak nemrzelo, ale kreditku jsem zrušil před dvěma měsíci kvůli žádosti o hypotéku.

napadají mě různé možnosti: a) skimming b) únik údajů z nějakého e-shopu c) někdo, kdo měl kartu v ruce, si zaznemenal její údaje.

dám vědět, jak to dopadlo... poučení: může se to stát i mě :)
    S474N
    S474N --- ---
    ADAM: chraneny heslem, ktere tam chte/nechte musis vytukat. Takze prvni keyloger ma i tvoje heslo.
    ADAM
    ADAM --- ---
    no šlo by to určitě. jediný problém může nastat, že by nebyla naistalovaná java.

dělat cokoli s bankou na cizím počítači bezpečné není. ale i kdyby ti někdo ten certifikat ukradl, tak je ještě chráněný heslem.

kažodpádně ano,
    pro často cestující lidi (a pracující na cizím HW) je SMS jednoznačně bezpečnější a výhodnější.

já mobil nesnáším a pořád bych ho kvůli tomu musel akorát hledat. mě vyhovuje víc vše mít pěkně v PC.
    S474N
    S474N --- ---
    ADAM: to mi neprijde zrovna bezpecne, cpat nekde flashku do ciziho PC (a navic kdovi jestli by to vubec slo).

Drive jsem take pouzival tu onanii s certifikatem, ale hned jak slo podepisovat SMS, tak jsem toho vyuzil.
    ADAM
    ADAM --- ---
    S474N: kua nevim, to jsem nikdy nezkoušel, když jedu na dýl, tak holt mam u sebe notes.

ale asi není problém to mít nahraný na flashdisku a používat kdekoli.
    S474N
    S474N --- ---
    ADAM: a jak se to pouziva treba v inet kavarne nekde u more? :-)
    ADAM
    ADAM --- ---
    AYOS: ja to pouzivam asi deset let. a OK. nevím, co k tomu dodat :-)
    NELDE
    NELDE --- ---
    AYOS: Elektronický podpis je postaven na dvou klíčích - asymetrické šifrování. Jeden máš ty, druhý banka (nebo obecně kdokoli, klidně ho můžeš zveřejnit). Ty pomocí klíče zašifruješ nějaká data (hash = něco jako kontrolní součet), oni je pomocí svého klíče rozšifrují a porovnají s těmi daty (hashem), které jsi jim poslal. Vtip je v tom, že se svojím klíčem nejsou schopni ta data znovu zašifrovat.

Pokud ztratíš svoje heslo, tak ti ho nikdo neřekne a musí se vygenerovat nová dvojice.

Funguje to na principu velkých prvočísel.
    SPAM
    SPAM --- ---
    FLAD
    FLAD --- ---
    Super, diky :)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    FLAD: csob
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    unicredit
    FLAD
    FLAD --- ---
    Nevite, jestli nekdo nabizi kreditky od Visy mimo mbanky? Koukam, ze je to vsude samy MasterCard ;) .
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SAMGARR: tak rozhodující je zda půjde o operaci online (ověření zůstatku online) a pak neprojde nebo offline (zůstatek nikoho nezajímá) a pak se dostaneš do debetu. Zda ho máš u banky povolen či nikoliv nehraje roli :-(
    VXP
    VXP --- ---
    SAMGARR: pokud ti banka nepovoluje debet, nebo nemas kontokorent, tak samozrejme ze tahle operace neprojde :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam