• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    S474N: V cem je ta zhovadilost?
    Afaik. jedina vyhoda, ktera zde padla byl payback, pokud ho vubec ta karta ma a soucasne jsi ochoten omezit se pouze na ty obchodu, kde to funguje.
    Druhou nejsklonovanejsi vyhodu kreditek - ze jde o penize banky - rozporuji v NAVARA.

S474N: Snizilo ti to dispozicni prostredky, to ze ti nebyli schopni strhnout cely limit KK, je jen dilem nahody.
    S474N
    S474N --- ---
    NAVARA: tak ono obecne pouzivat debetku je zhovadilost - prave vzhledem i k jinym vyhodam kreditku. Takze svym zpusobem resime naprosty nonsens.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    S474N: V ČR ne, v USA ano - řešila s obchodem pobočka, do večera byly peníze zpátky.

V obou případech jsi ale o ty dispoziční prostředky (zůstatek + úvěrový limit) přišel - již jsi neměl k dispozici prostřeky, které by jsi jinak měl - např. na zaplacení opravy převyšující tvůj měsíční příjem.
    A po úspěšném proběhnutí reklamace naopak došlo k narovnání jak z pohledů zůstatku, tak úroků.
    ---
    Abych shrnul... Říkám že skutečnost jestli jde o mé peníze či peníze banky je čistě filosofický aspekt a není relevantním kritériem pro rozhodnutí se mezi debitní/kreditní kartu, neboť jsou co se neoprávněného použití týká, jsou identické.
    S474N
    S474N --- ---
    NAVARA: nikoliv, pouze se tazi na prakticke zkusenosti.

Paragrafem 116 jsem na zadny rozdil mezi debetkou/kreditkou nereagoval. Jenom si te dovolim opravit, v pripade kreditky jsou ti penize blokovany a v jednom pripade mi byla reklamace vyrizena drive, nez to bylo realne zauctovano (respektive, nez bych to musel ja splatit). Naopak na debetce doslo ke strzeni okamzite po zauctovani a musel jsem to resit "zpetne".
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    S474N: Jak se lisi reklamacni rizeni pri zneuziti platebni karty pro pripad debitni/kreditni karta? Ukazuji ti jine uctenky, jine obchody, jine (domnele) cerpani co jsi z tech prostredku mel mit?
    Z §116 (S474N) zadny rozdil mezi debetni/kreditni kartou nevyplyva.

Argumentum ad hominem?
    S474N
    S474N --- ---
    § 116
    (1) Plátce nese ztrátu z neautorizovaných platebních transakcí
    a) do částky odpovídající 150 eurům, pokud tato ztráta byla způsobena
    1. použitím ztraceného nebo odcizeného platebního prostředku, nebo
    2. zneužitím platebního prostředku v případě, že plátce nezajistil ochranu jeho personalizovaných bezpečnostních prvků,
    b) v plném rozsahu, pokud tuto ztrátu způsobil svým podvodným jednáním nebo tím, že úmyslně nebo z hrubé nedbalosti porušil některou ze svých povinností stanovených v § 101.
    (2) Odstavec 1 se nepoužije, pokud plátce nejednal podvodně a
    a) ztráta vznikla po té, co plátce oznámil ztrátu, odcizení nebo zneužití platebního prostředku, nebo
    b) poskytovatel nezajistil, aby uživateli byly k dispozici vhodné prostředky umožňující kdykoliv oznámit ztrátu, odcizení, zneužití nebo neautorizované použití platebního prostředku.
    (3) Plátce nese ztrátu z neautorizované platební transakce s elektronickými penězi, jejichž povaha poskytovateli neumožňuje zabránit jejich jakémukoli užití.
    S474N
    S474N --- ---
    YNZA: problem je, ze oni musi do,azat tobe, nikoliv ty jim.

NAVARA: zcela realne, kolik si resil sam neautorizovanych transakci osobne?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Jak do dubu... tak NAVARA znovu a s obrazkama...

Mam platebni kartu, neopravnene mi z ni strhnout penize.

debitka
    - penize jsou mi z uctu odecteny
    - nedostavam uroky z kladneho zustatku

kreditka
    - penize jsou mi odecteny jako cerpani uveru
    - bezi bezurocne obdobi, pote platim uroky

Efektivne je tedy uplne jedno S474N - jestli jsou to moje penize (debitka) nebo banky (kreditka), v obou pripadech jsou mi odecteny.
    Filozoficky podtext jestli je to zavazek banky vuci mne nebo muj dluh vuci bance, je leda tak pro zabaveni pravniku na vecerni dychanky.
    YNZA
    YNZA --- ---
    me zas prijde ne az tak infarktove ze mi nekdo vyluxuje 3 tacy z debetky (nemivam tam vic, provozni prachy na nakupy) nez kdyby si na moji kreditku nekde pucil jachtu za 35 tacu na tejden. jak ja kurva dokazu ze sem si ji nepucil ja
    S474N
    S474N --- ---
    VANEK: opravdu? Ja uz resil zneuziti trikrat a pokazde me to nestalo ani Kc. A posledni zneuziti bylo nejakych 10k.
    VANEK
    VANEK --- ---
    S474N: Pokud včas nahlásí a ještě splní nějaké mírně gumové podmínky.
    YNZA
    YNZA --- ---
    50k je jen priklad, nevim kdo jakou mate kreditku no, dejme tomu normal je 30 cojavim
    S474N
    S474N --- ---
    NAVARA: oni mu ukradli 50k? Mimochodem, clovek ruci pouze do vyse 150 EUR, v pripade neautorizovane transakce.
    YNZA
    YNZA --- ---
    staci mit kreditku do 50k a bezurocne obdobi veskere zadne, problem splatit je najednou dost velkej
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    S474N: jako splatit tech 50k, co ti nekdo ukradl diky znalosti cisla karty a offline transakci?
    S474N
    S474N --- ---
    YNZA: a on je problem to splatit? A vubec nechapu, kde si prisel k 50k a urokum.
    YNZA
    YNZA --- ---
    S474N: ze mi na jedny karte blokuji par tisic by me az tak nestipalo, jako diky laxnimu pristupu banky pak splacet 50k i s urokama. ale jo, je to argument
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: A jak velká nevýhoda je kreditka u hypotéky?
    S474N
    S474N --- ---
    YNZA: v tom, ze blokuji tvoje penize vs. penezum banky.
    YNZA
    YNZA --- ---
    BUNDA: takze to nejaky stetce zaplatis a uriky neresis? imo ma pravdu navara, proste bud obhajis ze si to nekupoval ty, nebo to zaplatis i s chlupama
    furt nevidim vyhodu zcizeni kreditky, kapis?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    YNZA: tak u kreditky jsou to peníze banky a ta si je toho vědoma. My co splácíme vždy včas úroky neřešíme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam