• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    HARALD
    HARALD --- ---
    ANDY_WARHOL: U bankomatu si eBanka mohla ověřit kolikrát ti byly peníze vydány. U obchodníka to nejde.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ME se dřív stávalo občas u eBanky, ze se mi blokovala částka vyberu z bankomatu dvakrát, tak mi tu druhou blokaci, která byla ve stejný čas jako prvni na zadost zrušili. ale jednou sem mel nějaký podobny případ jako Ty, blokace byla single a to zrušit nechtěli ani za nic. musel sem proste dva tejdny počkat bohužel.
    HARALD
    HARALD --- ---
    GAF: Ty peníze na účtě pořád máš, jenom jsou zablokované. PayPal udělal blokaci, ale už bance neoznámil, že platba neproběhne, protože nebyla dokončena.
    Banka tyhle blokace standardně rozpouští po těch 14 dnech. Pokud to chceš urychlit, musíš tlačit na PayPal, aby poslal ještě transakci rušící blokaci. Jinak bude třeba počkat, až vyprší termín, pokterý banka blokaci drží.
    Možná existuje cesta, jak ukecat přímo banku, ale to bude individuální v té které bance a rozhodně to není standardní.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Eurozóna zachrání Kypr. Lidé tam však přijdou o část peněz v bankách - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/ministri-financi-eurozony-odsouhlasili-10-miliar-eur-na-pomoc-kypru-1pt-/eko_euro.aspx?c=A130316_070703_eko_euro_cen

Kdy asi něco podobného dorazí i k nám?
    GAF
    GAF --- ---
    Ahoj, mám dotaz: mám zablokované peníze ze dvou plateb - jedna na kreditku a jedna na Paypal za zboží z USA, které jsem teda nakonec nekoupil, protože už při placení to hodilo chybu s adresou na kreditce (nikdy jsem s tim neměl problém) a platba se neuskutečnila. Což mám potvrzené jak od prodejce tak od Paypalu.

Jenže.

Na účtě mám odečtenou částku a v bance mě osobně sdělili, že peníze budou oficiálně zpátky třeba až za čtrnáct dní. Případně je budu muset reklamovat což by se snad ještě protáhnulo. Jaktojakto? Že by něco s těmi útoky? Nebo je to normální a co to je? (no mně se třeba nikdy nestalo tohle, vždycky platba buď prošla hned a nebo vůbec a ne že nějaká blokace peněz).
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    S474N: Tak jsem zas platil Citinou v DE.

zaúčtováno 9.3.2013

CitiLife: 1 Euro = 25.974038

CitiLife s odměnou: 1 Euro = 25.454808

Visa (Axa karta): 1 Euro = 25.758186
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    dekuju vsem za reakce, myslim, ze obrazek jsem si uz udelala :)
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    KASUMI: O jak velkou částku řádově jde? Jde o desetimiliony, nebo stamiliony? Jak rychle musí být peníze dostupné? Předpokládá se, že budou spíš dlouhodobě ležet, nebo že se bude stav měnit?

V takovýchto částkách a při preferenci maximálního bezpečí by mohla být cesta částečně kupovat přímo nějaké krátkodobé variabilní dluhopisy, nebo další nástroje peněžního trhu. Případně při menších částkách přes nějaký fond peněžního trhu, nebo krátkodobých korporátních dluhopisů (ale tam už může hodnota kolísat). Prostředky jsou pak dostupné v horizontu týdnů (u fondů obvykle kolem 14 dnů, u jednotlivých dluhopisů to závisí titul od titulu).
    NELDE
    NELDE --- ---
    KASUMI: Pojištění vkladu je u jedné banky do 2,5M. Je vhodné dát to do více bank.
    U některých bank bys mohla dostat lepší, u některých naopak horší. Záleží na jejich likviditě (vzhledem k tomu, že se málo půjčuje, tak bude vysoká).
    NELDE
    NELDE --- ---
    KASUMI: Za "zajištěné" investice se považují bankovní účty a státní obligace (ale jen některých států). Jak jsem ale psal, doporučuji oslovit banky (případně i kampeličky) jaký úrok ti nabídnou při konkrétním vkladu - standardní ceníky jsou max do milionu.
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    Nevím o ničem, imho úplnou jistotu nemáš nikdy (vzato do extrému, v případě státního bankrotu a krachu velkých bank ani ty státní dluhopisy a spořicí účty/termíňáky nejsou vůbec v bezpečí :-)).
    Garantované certifikáty jsou jednak většinou dlouhodobé a ještě tam máš riziko úpadku emitenta (banky). Ty hodně konzervativní podílové fondy jsou relativně bezpečné, ale propad zcela vyloučit nelze (plus se na ně opět nevztahuje garance Fondu pojištění vkladů) a zisk zpravidla dosahuje cca těch spořicích účtů.
    Na druhou stranu pokud se člověk spolehne na pojištění vkladů do 100.000 EUR, některé záložny nabízejí na spořicích účtech (případně termíňácích) i pro právnické osoby relativně zajímavé sazby.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TMA: acha
    ja zila v nejakym domneni, ze pro banku jsou hotovy penize vzdycky lakadlo, zejmena kdyz je jich hodne a neni to na tyden, ale treba mesic
    ale jasny, pokud je to tak, ze 1 month PRIBID 0,05 PRIBOR 0.31
    tak je penize od klientu ocividne stoji mnohem vic penez
    diky za vysvetleni
    to je pro me smutna zprava

je nejaky konzervativni kratkodoby investovani s jistotou, ze neprijdu (firma) o penize, jiny, nez ten terminovany vklad?

equa bank taky snizovala
    mam to jejich extra, tam bylo 1,8+bonus 0,8 =2,6 a je to nove 1,8+0,6 = 2,4
    VANEK
    VANEK --- ---
    NAVARA: To ani v nejmenším nezpochybňuji.
    Jenom říkám, že se dalo předvídat, že na průměrného klioše to bude příliš složité a "neférové", a vzniká otázka, nejsou-li reputační škody vzniklé následným bečením větší než praktické výhody, které to přineslo.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VANEK: AirBanka mi ale u svého spořáku nenabízí největší úrok, ale to že se o něj nebudu muset starat, protože vždy bude v nejhorším třetí největší. A to zatím dodržují.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Chytřejší banka by si předem spočítala, jak budou lidi reagovat.
    NELDE: Za prvé, Kalouskovy obligace nejsou pro firmy. Za druhé likvidita taky nic moc (a teď už by se musely i nakupovat na sekundárním trhu).
    Spravuje majetek, ale cizí; to je jako rozdíl mezi fondem a jeho podílníky.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Fakt mě dojímají ti chytráci, co dneska nadávají Air Bank, že je "zklamala"... OMFG! Já měl (mám) proti Air Bank tunu výhrad, ale že do nich někdo kope kvůli tomu, že jako jedni z mála zcela transparentně a férově snížení sazeb všem oznámí (a stále si drží svou "TOP 3 garanci"), to je jen důkaz blbosti dotyčných :(
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Air Bank snižuje úrok :(

Air Bank snižuje úrokovou sazbu na spořicím účtu na 1,8 % - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/aktuality/air-bank-snizuje-urokovou-sazbu-na-sporicim-uctu-na-1-8/
    TMA
    TMA --- ---
    KASUMI: Mezibankovní sazby jsou velmi nízko.

PRIBID: za kolik si je banka v průměru ochotna půjčit/přijmout vklad od jiné banky.
    PRIBOR: kolik si banka řekne za půjčení jiné bance.

Fixing of Interest Rates on Interbank Deposits - PRIBOR - Czech National Bank
    http://www.cnb.cz/en/financial_markets/money_market/pribor/daily.jsp

Textová verze s daty z dnešního dne odkaz by měl zůstat platný i za pár dní či měsíců, pokud ČNB nepředělá web.

To, že si je banka ochotná od klientů půjčit za víc znamená, že ty úroky na vkladech dotuje, protože má zájem na získání/udržení klienta (třeba jako zdroje poplatků, či budoucího zájemce o úvěr). Ale dotovat ty úroky příliš se nevyplatí.
    NELDE
    NELDE --- ---
    VANEK: Z Kalouskových obligací je více, ne? A jsou považovány za velmi bezpečné.
    ATAN: Miliardový majetek neznamená miliardový obrat. Naše společenství vlastníků spravuje majetek za 1,5 miliardy a má na účtě jen pár mega.
    KASUMI: Záleží na částkách. Jak je to od mega výše (možná méně či více), tak jsou specifické podmínky. Dokonce bys mohl dělat výběrové řízení, kdo ti nabídne více. Nesmíš se ale koukat do ceníků na internetu - dej si schůzku s priváním bankéřem a zadej poptávku - nic za to nedáš, jen asi budeš muset sdělit koho zastupuješ. Pro malé častky to ale bude málo protože pro firmu jsou to pohotové peníze a banka to ví.
    VANEK
    VANEK --- ---
    KASUMI: Tak to maj blbý, ať to berou jako trest za to, že sedí na hotovosti, místo aby roztáčeli kola ekonomiky novými investicemi nejlépe na dluh.
    Možná by si mohli koupit nějaké likvidní dluhopisy, ale z těch stejně o moc vyšší výnos nebude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam