• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    tak uvidíme, holt pak půjdu k Eque nebo Air bank no...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    budete jako my chudaci klienti expandia banky, nejdriv nas koupila pojistovna a udelala z toho ebanku, to jeste nebylo tak hrozny, hruza a des zacalo kdyz se ebanka zrajfkovatela.
    proto sem pred zuno varoval, protoze tohle je docela pravdepodobny scenar
    NELDE
    NELDE --- ---
    CMLKA: Pokud Zuno nezíská dostatečný počet klientů, tak se ho RB zbaví. Tyhle akce na Slev% jsou syndromem touhy po více klientech. Takže otázka je, co se s Zuno stane. Tipuji převedení do RB standardních produktů.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    nestras, ja banku menit nechci!
    NELDE
    NELDE --- ---
    To jsou na tom tak špatně?
    Nabídka banky ZUNO - 25 Kč dáte, 750 Kč dostanete | Slevomat.cz
    http://www.slevomat.cz/...no-25-kc-date-750-kc-dostanete?utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=praha_2013_03_18__A&hash=dcf3c8dae6b1d970
    Tohle se dá využít (5x platba kartou po 150,- ) a nechat účet spát.
    A hlavně 950 voucherů jim nepřinese žádný extra velký počet nových klientů. Potřebují řádově 20x tolik.
    Takže by to byla jen reklama za 750 tisíc? (-;
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: Ta kyperská daň je docela slušné hazardování s bankovním sektorem Kypru - povede to k odlivu zahraničních peněz z kyperských bank a k nedůvěře místních - peníze raději nechají doma. Je docela reálné, že místní bankovní sektor bude mít velké problémy. Suma sumárum to může být větší ztráta pro zemi, než kolik tím vyberou.
    NELDE
    NELDE --- ---
    HARALD: A hlavně s tím omezením, že to je platné pro kreditky, kde se jen užívá bezúročné období. Pokud má někdo kreditky jako hodně Američanů, tak mu může vadit, že se spotřeboval limit kreditky. Jeden maník si takhle stěžoval, když mu přidali, že by raději navýšení limitu (-;
    S474N
    S474N --- ---
    ADAMM: presne tak, navic ono treba staci na dovolene si parkrat pujcit auto a ty blokace mohou byt pro dost lidi smrtici - konkretne se to stalo znamemu, ktery potom nemel penize na nic dalsiho. A jak si zminil, blokuji se alespon cizi prostredky.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    HARALD: to jo, ale chápu, že lepší je mít blokované "cizí" peníze, než se třeba kvůli dvojité blokaci dostat do situace, kdy neodejdou inkasa nebo trvaláky (pamatuju si, že se mi to stalo kdysi dávno v KB - vlastní blbostí jsem se dostal do situace, kdy jsem zacáloval docela hodně peněz za zboží, které ovšem nešlo zaplatit českou kartou, viselo to v blokacích, já musel tutéž částku převést do zahraničí a tím mi už nezbyly peníze na běžné výdaje a musel jsem čekat 14 dní).
    HARALD
    HARALD --- ---
    ADAMM: Ok, to by dávalo smysl. S tím omezením, že na kreditce by měl úplně ten samý problém jako na debetce.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    No... i kdyby nepojali myšlenku chargnout podíl ze všecho včetně úverového limitu, tak přeci jen někde ten člověk stejně ty prostředky na úhradu karty musí mít (kdyby např. nevyšel měsíc), případně prostě běžnou rezervu. A tak to vezmou tam odsud.

Výhoda by to byla jen pro ty co skutečně žijí od výplaty k výplatě...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    S474N:
    HARALD: pro jednou bych se S47ANa zastal - myslím, že to byla reakce na blokaci na kartě, kterou řešil GAF, nikoli na Kypr :D
    S474N
    S474N --- ---
    HARALD: kdo by mi mel co zdanit? Nejak nechapu o cem mluvis, muzes byt konkretni?

Ja tvrdim, ze vyuzivani kreditek s sebou nese jasne hmatatelne vyhody.
    GAF
    GAF --- ---
    Aha, tak je to. Tak ještě jednou děkuji za vysvětlení a zdar.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HARALD: jeste bych to upresnil, implementace platebni brany pro karty napriklad meho aktualni zakaznika, ktery pouziva externiho providera, neumoznuje zpetne odblokovat jiz probehlou transakci... - tim myslim to, ze kdyz na to prijdes treba druhy den, ze ti tam vysi, tak proste nelze zavolat do te firmy a zadat at to odblokuji, oni proste nemuzou, nemaji na to zadnou paku, leda by se primo obratili na toho providera, ale to si myslim, ze taky nelze.
    a vetsina inet obchodniku pouziva nejakeho providera, jako ten muj zakaznik,malo kdo si tohle necha programovat primo sam...
    HARALD
    HARALD --- ---
    GAF: Naposledy jsem dělal něco kolem karet už asi 8 let zpátky, takže něco z toho, co napíšu, už může být zastaralé. Ale principielně by to mělo pořád platit.

První kontroly dělá internetový obchod interně. Správná kontrolní číslice, jestli karta byla vydaná karetní asociací, kterou uvádís a hlavně jestli adresa, kterou uvádíš, není nějakým způsobem restrihovaná - třeba ze zákona, že se dané zboží nesmí do některých zemí vyvážet nebo že z daných zemí přichází příliš mnoho podvodů a tak v daném netovém obchodu (!) nepovolují vývoz a platby z daných zemí. Tyto kontroly probíhají bez kontaktu s bankou, resp. s jejím karetním centrem.

Pak přichází druhá kontrola. Obchodník si vyžáda vytvoření blokační transakce na určitou částku. V odpovědi obdrží ID transakce a pár dalších údajů. Při této transakci se také může ověřit shoda adresy. A tady nastupují politiky jednotlivých obchodů. V případě, že se adresa neshoduje, tak to může ignorovat nebo naopak vždy platbu odmítnout nebo něco mezi tím (třeba odmítnout do zahraničí).
    Pokud se rozhodne pro odmítnutí, měl by odeslat transakci Zrušení blokace s daným id. To ale už některé obchody nedělají.

Ještě komplikovanější je situace v připadě použití Pyl Palu nebo podobné služby. Tam jsou místo dvou článků (obchodník - karetní asociace nebo banka) posílajích si zprávy, články tři (mezi obchodníkem a bankou/asociací je ještě právě tato služba). A zatímco blokační transakci mají jako nutnou naimplementováni úplně všichni, tak rušení blokace už taková samozřejmost není.

Takže banka obdrží blokaci, ale už ne její zrušení. Částku ti tedy zablokuje. Ale účtovací transakce jde jinou cestou - více formální a s více kontrolami - a její zpracování trvá několik dní až dva týdny (třeba u plateb přes terminály v taxicích v jižní americe). Banka tak drží blokaci až do okamžiku, kdy přijde zaůčtovávací transakce s určeným id blokace. Pokud zaůčtovávací transakce nepřijde do těch maximálních zhruba dvou týdnů, tak se má za to, že obchod neproběhl a blokace se zruší.

Proto, když nedojde k obchodu a někdo po cestě nepošle dál zrušení blokace, musiš čekat dokud v bance neuplynou všechny potřebné lhůty. Banka je totiž podle smluv s karetními asociacemi povinna částku, kterou odsouhlasila, vyplatit, i kdyby na účtu nebyly prostředky. Blokace tedy drži do té doby, dokud je riziko, že bude muset platit. Předchází tím riziku, že bude muset z klienta peníze vymáhat dodatečně. Proto taky při rušení účtu kontrolují, jestli máš deberní kartu a pokud ano, tak bývá prodloužena doba, než ti účet zruší a nějdy ti tam i blokují určité prostředky.
    GAF
    GAF --- ---
    HARALD: děkuju. A prosimtě proč se tak děje (stalo)? Platím po internetu už pěknou řádku let a nikdy jsem se s tím nesetkal. A to už mi kolikrát Paypal odmítnul platbu, nesouhlasily položky a nevím kdesi cosi...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ZBYNEK: Jsem zvedavy, co na to rekne Evropsky soud pro lidska prava (a pocitam, ze to k nemu nekdo dostane).

A nazyval bych veci pravymi jmeny - neni to zdaneni, ale vyvlastneni.
    HARALD
    HARALD --- ---
    S474N: Jako že budeš mít vyšší zůstatek na běžném účtu a ten ti budou moct zdanit vyšší částkou?

Připomínám náš rozhovor o tvé propagaci kreditek i v rozporu s realitou. Tak ten pořád platí.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    máme se na co těšit. když Fico na socanskym sjezdu prohlasil , ze se v teto dobe nesmíme bát přijímat levicová rozhodnuti, tak sklidil ohromný potlesk. dle toho co se Deje v cely Evropě není Sam kdo si to mysli. vtip je v tom, ze oholi jen střední vrstvu a korporace nechají. takže ti co se snaží vlastni pili aby se měli lip budou hezky skopnuti i s rozbehem. tomu říkám levicová rozhodnuti. ještě budeme prstickem hrabat aby se vrátili ti současní zloději.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam