• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    T_Y_L: Nemyslím, že investoři ve druhém pilíři budou nějak odlišní od těch ve třetím. Takže pokud umí zhodnotit lépe, tak v tom asi bude pokračovat. Ad typ fondu - já mám hlavně strach z investic typu řeckých dluhopisů, do kterých bylo nacpáno hodně peněz v době, kdy to bylo hodnocené jako bezpečná investice agenturami.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    NELDE: To je relevantní způsob výběru (i když na dlouhodobě nejvyšší zhodnocení ve 3. pilíři bych se nedokazoval - to mělo své důvody a ty jsou nepřenositelné - pravděpodobně ani ten PF Allianz si je neudrží.

Každopádně mnohem důležitější než výběr správce je výběr konkrétního fondu v jeho struktuře. Tady nemá smysl (pokud to člověk nemá za pár) brát něco jiného, než dynamický fond. Rozhodně nemá smysl odcházet z I. pilíře a následně investovat do konzervativního fondu, který bude držet především státní dluhopisy. Tím člověk vůbec nesnižuje riziko, protože když stát bude mít problém s důchody tak bude mít problém i se státními dluhy. A pak je tu samozřejmě inflace, která má na dluhopisy dlouhodobě zhoubný vliv.
    NELDE
    NELDE --- ---
    T_Y_L: Na rovinu, ten výběr je hodně malý - 3 velké české bankovní skupiny, které lezou do všeho (někdy mám pocit, že jen kvůli tomu, aby měli kam nacpat zasloužilé ředitele) + RB, která se jim snaží podobat, ČP a Allianz. Ač je mi Partička sympatická a tento fond má 50% zapsaných zájemců (takže možná jako jediný splní podmínky na 50k spořících), ČP moc nemusím. Takže mi z toho vychází Allianz (také mají dlouhodobě nejvyšší zhodnocení v 3. pilíři). Nejen kvůli poplatkům, které mají nejnižší (ostatní mají maximální a odpustí je za prvních x měsíců, co dělá pár stokorun, zatímco 0,1% ročně bude dělat fakt hodně)
    YNZA
    YNZA --- ---
    neni to FUK, je to podFUK
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: A RB vám poslala konkrétní rozložní portfolií (včetně konkrétních instrumentů, regionálního rozložení atd.)? Nebo jen takové ty obecné řeči jako kolik může být v jakém fondu akcií atd? Nám se tedy ke skutečně konkretním informacím dostat nepodařilo.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    NELDE: Důležité informace jako složení portfolia nikde nejsou - ostatně ani v těch fondech není moc peněz, tak není co vykazovat. Poplatky jsou podobné. V tuto chvíli je to tedy celkem loterie, jakékoliv dostupné srovnání srovnává jen méně důležité informace, které se navíc v čase podstatně změní. Teprve za nějaký čas půjde nějaké relevantní srovnání udělat.
    Ale ono to zase tak nevadí, protože logicky ze začátku tam má člověk málo peněz a tak to je podružné. To kde v jakém fondu a u o koho peníze jsou, bude důležité až v pozdějších fázích spoření.

Jinými slovy - je to fuk. Jestli je ti nějaký ústav sympatičtější - zvol ho.
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    VANEK: no ony snad ještě ani všechny penzijní společnosti nezveřejnili co nabídnou.... liší se tak možná tím, že nabízejí různá životní pojištění v případě pracovní neschopnosti, úrazu atd., různou formou "garancí", odpouštění poplatků atd.

Na dotaz konkrétní společnosti by měly jít dohledat i konkrétní struktury jednotlivých strategií, tedy alespoň my v práci jsme to od RB dostali, teď to ale nenajdu..
    VANEK
    VANEK --- ---
    NELDE: Onehdy byla někde v novinách přehledná tabulka včetně poplatků za změnu strategie a tak, ale nevím kterých, natož je-li to online :-/ Že by E15? K jiným už se pomalu nedostanu...
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: Takže se to liší jen "brandem" a trochu poplatky (jak dlouho je budou odpouštět)? To není moc odlišení (-;
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    NELDE: "nejlíp" asi zatím vypadá
    Poplatky penzijních společností: Zákon stanovil laťku - Investujeme.cz
    http://www.investujeme.cz/poplatky-penzijnich-spolecnosti-zakon-stanovil-latku/
    NELDE
    NELDE --- ---
    Nevíte o nějakém článku, který shrnuje, jaké fondy nabízí druhý pilíř a v čem se vlastně jejich nabídky liší? Zatím jsem viděl jen reklamy některých z nich.
    YNZA
    YNZA --- ---
    sest pulek, no to vite, to je hned pryc
    S474N
    S474N --- ---
    DARUMA: nemusel, staci se podivat na netu a vyuzit stavajicich kodu, je jich vsude "sest pulek".
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Nikoliv nezbytně. Např. VISA NZD v kurzovním lístku (http://www.visaeurope.com/en/cardholders/exchange_rates.aspx) má, takže taková Axa (ale i třeba kreditky - pozor, pouze kreditky - od Rajfky zúčtovací měnu použít nemusí).

Zpravidla se zúčtovací měna používá v případě, kdy banka nemá měnu platby v kurzovním lístku. NZD se ale v kurzovním lístku některých bank vyskytuje: http://www.kurzy.cz/kurzy-men/nejlepsi-kurzy/NZD-novozelandsky-dolar/

Na druhou stranu jsou banky (např. mBank), které zúčtovací měnu používají vždy, je-li platba provedena v cizí měně a to i když ji mají v kurzovním lístku.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: NZD, stejně jako řada jiných měn, nebude převáděna na CZK přímo, ale přes USD nebo Eura.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DARUMA: To převádění do ČR bych dělal s nějakými devizovkami, oproti bankám ušetříš dost na kurzu
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    S NZD asi nikdo mít zkušenosti nebude, ale usuzuji, že když bude mít nějaká karta dobré kurzy v těchto čtyřech měnách, tak je bude (relativně v porovnání s ostatními) mít i v NZD
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    PATRIKCHRZ: na odkaz jsem právě koukal už předtím, ale tam se srovnávají eura, americký dolar a libry, ale ne novozélandský dolar, což bude ta hlavní měna, se kterou bude operovat..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: Na výběry z bankomatu Equa. Na platby, bude-li to zajímavý objem, Citi life (s 2 % vratkou vychází zajímavé, ale stojí 50 Kč za měsíc, ale vrací i ze SIPO, na které se toho dá navěsit opravdu hodně.
    Jinak srovnání kurzů karet zde: http://www.mesec.cz/clanky/kurzy-platebnich-karet-velky-test-v-eur-usd-a-gbp/

Spořák má nyní nejlepší Equa a Air, obě 1,8 %. Pokud nebude vybírat, ale jen ukládat, tak Evropsko-ruská banka s účtem s roční výpovědní lhůtou a úrokem 3,4 %. Předčasný výběr je za 0,5 %
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    přihodím i svůj dotaz - brácha jede na rok na Nový Zéland (resp. bude pendlovat hodně po celém světě a pak bude rok vydělávat), do dneška žádný účet neměl. Axu, která bude končit, nechce. Co mu doporučit? Rád by si zároveň u jedné banky pak zařídil i spořák, kreditku atd.

Dík
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    NELDE: Já to napíšu úplně přesně. :-) Na český účet si zhruba 2x do roka vložím na pobočce cash v korunách a zhruba 2x do roka si na český účet převádím peníze z britského účtu. Výběry z bankomatů v Čr používám minimálně. Na účtě mám jedno aktivní inkaso na platbu za mobil.

Pokud jsem v Čr, platím většinou kartou. Kartu také používám na internetové platby v ČR a na některé platby na zahraničních webech (např. Amazon). Českou kartou v zahraničí platím minimálně a když už, tak malé částky. To je zhruba všechno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam