• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KOC256: Když jsem se jich na infolince ptal na některý věci na který odkazují na webu a nikam nevedou, tak jsem nezískal dojem že to aspoň předá webařům k opravě... Jako kdyby jim callcentrum provozovala nějaká třetí nezúčastněná strana (který je to někde).
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Jak tu jsou ti ruzni velvyslanci bank. Neznate nekoho ze zuna? Jsem jim reportoval nejakou chybu videem a oni mi napsali ze to nedokazou ani prehrat. Tak pokud tomu mam venovat energii coz mi zatim nevadi tak ale nejak aby to melo smysl :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: pokud víš, že něco takového bude. Tady šlo o vnitřní systém banky, ne o upgrade internetového bankovnictví. Šlo o výběr z vkladní knížky Poštovní spořitelny.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PATRIKCHRZ: taktak, před releasem pěkně vyzvednout hotovost na týden dopředu
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: No nám se třeba stalo, že v důsledku upgrade informačního systému v ČSOB nám na přepážce na poště nevyplatili objednanou hotovost (systém se nevyrovnal s dříve provedeným výběrem a nesouhlasem mezi účetním a disponibilním zůstatkem a tím pádem zamítl jakýkoliv výběr). Představa, že bychom třeba měli objednané auto, dovolenou,.... a bylo by třeba okamžitě zaplatit - no nevím.

Zkrátka já nikdy nedoporučuji dávat všechna vajíčka do jednoho košíku, vždy to chce alespoň nějaké peníze mít dostupné okamžitě i za předpokladu, že jedna konkrétní banka, záložna,... bude mít problémy.
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: MSD je první případ svého druhu (nezavřela je ČNB, "jen" SZ zablokovalo všechny likvidní rezervy?!? na http://www.imsd.cz/aktualni-informace k tomu mají nějaká prohlášení, ale moc moudrý z toho nejsem), na banky se aplikovat nedá a do týdne dvou se to musí nějak vyřešit, ať tak nebo onak.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: Jenže pak se stane to, co v MSD. Na nějakou banku/záložnu "vlítne" ČNB, VSZ,.. a lidi pak brečí, že jsou bez peněz.
    Stejně jako když jedu do zahraničí, tak si s sebou vždy beru minimálně dvě karty (když jedu na delší dobu, tak více), zpravidla jednu Visu a jednu Mastercard, z toho alespoň jednu embossovanou a jednu kreditku. Např. teď na víkend jsme jeli na výlet po Evropě a měl jsem s sebou Axu (debetka, neembossovaná, Visa Electron) a Citi life (kreditka, embossovaná, MasterCard) s tím, že primárně budu platit Visou. Nakonec jsem dvakrát (mýto, pakrovné) musel zaplatit Citinou, protože Visu tam nebrali.

Pokud tedy mohu Darumě poradit, tak za aktuálních podmínek Air Bank. Úrok 1,8 % na spořáku a stejný i na běžném při placení kartou, pokud mají poblíž bankomat Air Bank tak výběry zdarma, převody v rámci ČR zdarma. Na aktuálně ne nutně potřebné peníze pak Evropsko ruskou.
    PULKA
    PULKA --- ---
    ADAMM: Díky, prozkoumám to.
    BUNDA: Díky, prozkoumám to.

NELDE: To jsem zkoušela, ještě pořád mi nepřipravili k vyzvednutí kartu, byla jsem tam v červenci loňského roku, až se dostanu do Prahy, tak účet zruším a už je nechci ani vidět. A navíc výběry a vklady se daj jen přes CZK, ale možná to ověřím.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOC256:
    a ted v akci ti daji 750 kdyz si zridis ucet...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DARUMA:
    VANEK:
    ZUNO ma na Sporeni sice jen 1,3% ale ma zase AUTOPILOTA, ktery automaticky vykryva pohyby na behnem uctu, takze nikdy tam neni zbytecne mnozstvi navic...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    PULKA: a co vr bank zittau?
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Ty jako poučený überuživatel možná; ale pro půl miliónu u starších lidí, pro které je velká expedice vůbec si to převést z běžňáku (taky mám takové rodiče) to myslím nestojí za to.

PULKA: Za optání to stojí ve Fiu; to myslím karty k EUR účtům zvládá, akorát si nejsem jistý, není-li nutno podepsat smlouvu se slovenskou pobočkou (a je-li to možné bez výletu do Bratislavy -- ale ten se možná vyplatí i tak, uvnitř eurozóny totiž musejí být platby stejně zdarma jako vnitrostátně).
    NELDE
    NELDE --- ---
    PULKA: Zkusil bych Fio - sice dá účet i v korunách, ale je zdarma.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PULKA: pokud vím, tak žádná bank u nás tvému požadavku stoprocentně nevyhoví. blízko bude asi Equa a Air Bank - plus u Equa bank prý jde v Praze na dvou pobočkách vkládat a vybírat Eura, psal id SMRT, i když o tom na webu není ani zmínka :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DARUMA: Na všech běžných účtech jsou úroky nula nula nic, takže nevydělají. U GE gratis ale alespoň nebudou platit poplatky.
    Doporučil bych spořák. Aktuálně dává nejvíce Air a Equa, obě 1,8 %. Air při splnění podmínek stejně i na běžném, ale jen do 100 000 Kč.
    K zahození není ani vklad s roční výpovědní lhůtou u Evropsko-ruské banky. Úrok 3,4 % a předčasný výběr je za 0,5 %.
    Každopádně bych určitě zvolil kombinaci a nedával všechna vajíčka do jednoho košíku. Něco na spořák, něco na vklad s výpovědní lhůtou, případně termíňák.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Je nějaká česká banka, která umí: vést účet v eurech (jenom v eurech, žádný další účet už u nikoho nechci), možnost vybírat v eurech v zahraničí za přiměřenou částku normální bankovnímu účtu v eurové zemi, vést kartu, přijímat zahraniční platby v eurech ze zemí eu bez přirážky za nadstandard (jak pro mne, tak pro plátce)? Internetové bankovnictví nutnost, možnost vybírat/vkládat eura v Praze dobrý bonus.

Mám nějaký relativně malý business ve Francii na univerzitě a francouzský účet sice mám, ale je to víc k vzteku než k užitku - hlavně při platbě kartou po netu potřebuju francouzské číslo, které hodlám zrušit, a jsou to pitomci, nechtěj mi nastavit jako kontaktní adresu v čechách.

V Čechách mám KB s eurovým účetm, ale musím kvůli němu mít otevřený i běžný,aby měla internetové bankovctví, vůbec není zdarma a má úplně stupidní poplatky za výběry eur v eurové zemi - paní se mi naposled snažila vysvětlit, že vybírat eura není normální, že karta je určená k placení, obzvláště velké částky (kvůli placení nájmu). Chci mít své peníze dostupné kdykoliv, bez toho aby mi banka volala nebo blokovala transakci, i když je v mnou nastaveném limitu.

Díky za radu, pokud to nevyjde, půjdu se ještě jednou rozčilovat do své banky.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Mám krátký dotaz. Rodiče mají u České spořitelny sporožirový účet na kterém mají cca 500 000,- Kč. Peníze nechtějí nikam investovat (např. fondy), ale chtěli by aby jim z těch peněz šel u "velké" banky nějaký slušný úrok. Momentálně mají možnost přejít k GE Money bank na účet Genius Gratis. Nevíte jestli je výhodnější spořit u České spořitelny nebo u GE Money bank? Díky.
    SOPOR32
    SOPOR32 --- ---
    diky
    MITSU
    MITSU --- ---
    To vypada spis jako prebytek statniho rozpoctu, ktery byl vygenerovan znehodnocenim meny (klasicky smecko zemi v pruseru)..
    SOPOR32
    SOPOR32 --- ---
    hele dam celou tu vetu, bezny ucet platebni bilance se nezda jako vhodny preklad
    A horrendous currency devaluation was deemed necessary to
    produce a “current account surplus” with which to (according to this
    bizarre calculus) repay the IMF loan.

ze by teda prebytek platebni bilance? nejsem nijak ekonomikcy vzdelanej tak dost tapu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam