• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ANDY_WARHOL:
    teď jsem se s tím setkal v Polsce... při platbě PHM tam vyskocila moznost bud v PLN nebo v EUR... nez jsem vubec zareagoval tak obsluha "za me" odklikla (asi nastesti) PLN :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    PATRIKCHRZ: aha, ja myslela, jak desne prohlasovali, ze zakon menit nebudou :)
    AGNES_NITT
    AGNES_NITT --- ---
    HARALD: Genius Gratis je bez poplatků nějakého cca 1,5 roku od založení a žádné změny se nechystají. Můžete být v klidu. :) Jinak každá změna se oznamuje dva měsíce předem, takže kdo čte zprávy z banky, tak je v klidu o to víc.

DARUMA: Co se týče poplatků za změnu PINu, tak v bankomatu GEMB to máš bez poplatků, platí se jen za manipulaci s cizím bankomatem (změna PINu, dotaz na zůstatek, výběr atp.)
    HARALD
    HARALD --- ---
    DARUMA: Měl jsem u RB účet, který měl v názvu "zdarma" - něco jako eKonto Zdarma. A začali mi za něj účtovat 250 korun měsíčně. Zavolal jsem na zákaznickou linku a prý je hamba nefackuje.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Pan platí kartou, chce pan placic w zlotówkach czy w koronach?
    http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013060903
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Dneska jsem si poprvé pořádně prošel smlouvu k účtu od GE Genius Gratis a našel jsem 3 zpoplatněné služby: změna PINu, peněžní vklad na účet třetí osobou, výběr z cizího bankomatu. :-) Nu, ale pořád to jde ne? Smlouva je na dobu neurčitou, či-li by to mohlo vydržet.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Ano, zákon se změnil a daňový trik se zaokrouhlováním již není možné využít a to už od začátku roku.
    Navíc má Zuno i nízké úroky. Více nabízí Equa a Air Bank (1,6 %) a Wüstenrot (1,8 % pro staré klienty a 1,5 % pro nové). Wüstenrot má navíc bonus za fixaci 0,1 až 0,4 % s možností ji bez sankce zrušit.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    TOMINO_I: nevim o tom, ze by se zakon zmenil a tim, ze dost vyrazne klesly uroky, tak naopak tam imho budes moct mit i vic a nebudes platit zadny dane, ale funguje to jen na sporeni, na sporeni plus ne, tam se uroci mesicne
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Zdravim, chci se zeptat, jak je to ted s placenim dane na ZUNO uctu? Bylo, ze pokud je na sporeni castka kolem 127tis.Kc, tak se z toho odvadela mensi dan. Ted je to asi jinak, ze?
    Diky za odpoved.
    S474N
    S474N --- ---
    TOOMIX: a co to pojmout tak, ze to rovnou vypovis a zaridis si nejaky normalni ucet?
    ADAM
    ADAM --- ---
    u čs se dřív vše dávalo na domovskou pobočku. dnes už je uplně jedno, na kterou pobočku přijdeš, vyřídíš všude všechno.

mě od nich nedávno karta dorazila. na 99% mi dorazila poštou domů.
    YNZA
    YNZA --- ---
    CS a online? neblázni
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    NAVARA: no pomohlo by mi to, protože tu pobočku 90km daleko už nepotřebuju ;) Myslel jsem, že to pudje online...tak zajdu cestou z práce na pobočku
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TOOMIX: Je to už nějakých deset let, co jsem tam byl, ale byli schopni si na nové pobočce vyžádat převoz dokumentace (změnit domovskou pobočku) z té původní. Případně tam sepsat lejstro a poslat ho do domovské pobočky, což ti ale asi nepomůže.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Dotaz na ty, co mají účet u České Spořitelny. Někdy před 2 lety jsem měl v Servis24 volbu změny "domovské" pobočky. Jelikož mi mají v srpnu vydat novou platební kartu, nechce se mi pro ni jet 90km domů k rodičům na pobočku. Dá se někde ta domovská pobočka změnit? Ať pátrám jak pátrám, nikde jsem to tam nenašel a z jejich webu se člověk akorát dozví, že "Karta podle Vás" mi bude doručena na moji pobočku. Díky
    NELDE
    NELDE --- ---
    Tak od Unicreditu ještě kartu nemám (mám už PIN). Možná ji pošlou tento týden (-; Nezaložili ani ten spořící účet, prý je to rovnou na tom běžném (to zní zajímavě - karta umožňující vybírat ze spořícího účtu).
    Juknul jsem na jejich terminované vklady v IB - při 10k to hlásí Částka je nižší než minimální povolená. (IBX00021), při 20k to hlásí "Pro zadanou výši jistiny Vám rádi nabídneme individuální podmínky. Kontaktujte prosím svého bankéře/bankovního poradce ke sjednání výhodnějšího úročení termínovaných vkladů k tomuto účtu." a nabízí 0,01% (-;
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PATRIKCHRZ: přesně to sem se snažil naznačit. u sto euro a v podstatě třech moznosti- smenarna a dvě různě karty to vychází u mbank nejlíp. možná by sehnal ty eura lip ve smenarne ale úspora VS CAS strávený s tim se proste IMHO nevyplatí. ale to už je na něm, jestli si víc váží par Kč nebo svého casu
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Jasně, ale srovnávejme srovnatelné. Tazatel se ptal, jestli je výhodnější vybrat z bankomatu nebo ve směnárně. Za střed mu nikdo valuty ani devizy neprodá, protože žádná banka valuty ani devizy za středový kurz od nikoho nevykoupí ani je za tento kurz nikomu neprodá. Kurz ČNB střed je tak ryze technický kurz.
    Nejvýhodnější varianta je, pokud banka zúčtovává transakce na kartě kurzem VISA nebo Mastercard (to je někde kolem 0,3 % nad střed, ale to kromě končící Axy (která si při výběru z bankomatu připočítává 1 %) umí už jen kreditky (Rajfka a Cetelem), tedy opět nevhodné na výběr z bankomatu.

Vše se tedy točí kolem toho, jestli je schopen koupit v Ostravě ve směnárně (u Vietnamců,...) eura kolem 26 Kč, nebo ne. Pokud ne, vyjde ho (při 100 EURech) nejvýhodněji výběr kartou mBank ze slovenského bankomatu, pokud nevlastní kartu jiné banky, která by měla výběr v zahraničí zdarma (Air Bank Velký tarif), velmi levný (Equa) nebo vybíral z "partnerského" bankomatu (Unicredit, ČSOB, ČS,..)
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Aktuální kurz ČNB je 25.82 - rozdíl je 80 halířů. Že některé banky si přidávají je jiná.
    Jinak Alfa je dobrý tip, já užívám Kaprovku (Exchange nebo Exchange 8). Podle kurzy.cz je nejlepší kurz v Ostravě 26.15 (http://www.kurzy.cz/smenarny/ostrava/) - to už se skoro vyplatí nějaká karta (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Tak tolik to zase není. Aktuální kurz mBank deviza-prodej je 26,6049. Pro srovnání např. ČSOB má 26,394, ČS má 26,244, Komerčka 26,367 a Air Bank 26,347, viz http://www.kurzy.cz/kurzy-men/nejlepsi-kurzy/nr/EUR-euro/D-21.6.2013-Ordb-2-Ord-1-Z--s-/, případně weby bank.
    Oproti velkým bankám je tak mBank horší cca o 20 až 35 haléřů na 1 euru (u jiných měn než EUR se k tomu připočítávají ještě 2 %). Ovšem velké banky si za výběr ze zahraničního bankomatu obvykle účtují kolem 80 Kč, tedy u 100 EUR je rozhodně výhodnější vybrat kartou mBank, než kartou nějaké velké banky.
    Něco jiného jsou ovšem výběry ze "spřízněných" bankomatů (na Slovensku jsou to bankomaty ČSOB kartou ČSOB, kartou Unicredit z bankomatu Unicredit, nebo kartou České spořitelny z bankomatu Slovenské spořitelny, atd), případně výběr kartou Air Bank pokud máš tzv. Velký tarif (výběr v EU zdarma), nebo kartou Equa (jen za 9 Kč), atd.

Co se týče výměny valut - pokud by tazatel šel vyměnit valuty na přepážku velké banky, tak se mu to určitě nevyplatí, ale pokud najde dobrou směnárnu (např. pražská Alfa Prague má aktuální kurz valuty-prodej za 25,87 Kč), tak to už je jiná. U hranic (ale možná i u vnitrozemí) se dají eura výhodně koupit u Vietnamců.
    Takže jsme opět u toho - neznám podmínky v Ostravě, nevím jak výhodně je tam euro možné nakoupit. V Praze jsou někteří vydřiduši klidně schopni ti prodat euro za 30 Kč a ještě ti započítat 10 % poplatek, stejně tak je koupíš u výše zmíněné AlfaPrague za 25,87 a bez jakýchkoliv dalších poplatků.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam