• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NELLAS: Obávám se, že jinak než přihlášením do toho starého to nepůjde. Řešil jsem onehdá něco ohledně karty s infolinkou (přičemž v průběhu hovoru mi to staré IB asi tak pětkrát spadlo, načež mi slečna slavnostně oznámila, že právě zjistila, že tam má hlášený problém, a že na jeho odstranění pracují) a pokud jsem dobře dekódoval obdržené informace, tak oni ty funkce, která tam prozatím nejsou, budou teprve postupně doplňovat. Takže nám nezbývá než čekat a v mezičase schizofrenně používat obě IB.

Mimochodem, nové, úžasné a sluníčkově rozpočtové Era IB mě taky sere.. ale co člověk nadělá, když mu nedají na výběr a donutí ho přejít..
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Neví tu někdo, kde v tom novém, úžasném a sluníčkově rozpočtovém Era bankovnictví najdu svoji platební kartu (s limity, nastavováním limitů a podobně)? Projela jsem snad všechno, ale ti dementi mi jen navrhují, ať si sestavím rozpočet a ať jim tam zadávám, za jaké kategorie co utrácím... grrrr. Hlídat finance si umím sama, nejsem dement.
    Chci přehledný přehled karet, aniž bych pokaždé musela načítat staré bankovnictví, do kterého se už přímo nepřihlásím. Grrrr!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ad polsko - diky moc za vsechny rady, nakonec to dopadlo tak ze jsem na tom eshopu vyhrozovala postovni slozenkou a najednou jolanda napsala ze muzu pouzit jeji paypal :-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DOBYTEK: Stalo se mi kdysi při vkládání přes bankomat ČSOB/Poštovní spořitelny a nic se neodečetlo. Neměl bych strach
    G3X
    G3X --- ---
    DOBYTEK: V cechach se to stava pomerne casto, ceske bankovky nemaji moc strojove citelnych ochranych prvku, proto obcas neni mozne zjistit pravost bankovek bez lidske interakce. Herni automaty ci jina podobna zarizeni podezrele bankovky proste neprijmou, ale banka ma nejen moznosti, ale tez povinost podezrele bankovky zadrzet.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    NAVARA: děsíš mě :)
    Jde mi spíš o to, jestli je to rutinní záležitost a stává se to často (problém software bankomatu apod.). V ČR vkládám snad podruhé v životě, v Číně ti bankomat peníze, co se mu nelíbí, prostě nevezme.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DOBYTEK: Hned v pondělí v bance pravděpodobně nic nevyřešíš...

Co se nejspíše stalo je, že bankovky byly odloženy bokem, až to za pár dní firma co se stará o bankomaty sveze, tak je pošle do banky, tam je zkontrolují jesli automat měl pravdu nebo ne, a podle toho se buď nic nestane (byly pravé) nebo o ty peníze přijdeš podle stejných pravidel, jako kdyby jsi je přinesl na pobočku.

A pár dní poté ti SWAT vyrazí dveře, jestli tam náhodou nemáš tiskárnu peněz, zmlátí tě obušky a budou na prkně vyslýchat, kde jsi k nim přišel. ok, možná ne waterboarding, ale pozvou tě k podání vysvětlení.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Dnes mi při vkládání hotovosti bankomat sdělil, že polovina vkládaných bankovek je poškozená nebo podezřelá a je možné, že mi do 30 dnů jejich hodnotu strhnou z účtu. Bankovky byly nepoškozené, falzifikáty to taky nejsou, je to standardni procedura, nebo se mám vyrazit v pondělí do banky?
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    PATRIKCHRZ: Coz je uplne podivne protoze u dobirkove slozenky lze pouzit mena euro viz. vzor:

Ale dle podminek ti bude vyplacena v CZK a tam se to bude asi ridit kurzem v den kdy adresat prevzal zasilku. Nicmene o dobirku se YMLADRIS nejednalo.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Do Polska jsem také nikdy takto neposílal (využíval jsem služeb devizovek), ale když jsme posílali na dobírku na Slovensko, tak jsme vždy vyplňovali v českých korunách a o tom, kolik to bude v € rozhodovala vždy Slovenská pošta dle aktuálního kurzu ke dni dodání zásilky.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    PATRIKCHRZ: Je pravda ze do Polska jsem posilal uz pred nejakou dobou, ale mam za to ze se nepouziva zadna prepoctova mena a pak je kurz dost jasny viz.:
    Pro přepočet na měnu, ve které má být poukázaná peněžní částka vyplacena, se použije přepočtové měny. Přepočet se provede pomocí kurzu „valuty prodej“ české měny vůči přepočtové měně vyhlášeného Československou obchodní bankou, a. s., na den, ve kterém došlo k podání, a kurzu přepočtové měny vůči měně, v níž má být poukázaná peněžní částka vyplacena, stanoveného zahraniční poštou.
    Není-li uvedena přepočtová měna, přepočet se provede pomocí kurzu „valuty prodej“ české měny vůči měně, ve které má být poukázaná peněžní částka vyplacena, vyhlášeného Československou obchodní bankou, a. s., na den, ve kterém došlo k podání.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NINE_OF_NINE: ta složenka má jednu zásadní nevýhodu - vkládá se v českých korunách, přepočet dělá polská pošta dle aktuálního kurzu, takže nikdy nevíš, kolik přesně přijde
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    PATRIKCHRZ: To ale porad lepe vyjde ta slozenka, ktera je do 6,5 tis. za 90kc ;-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Pak je tu varianta se s Polákem domluvit na platbě v € a poslat to zdarma z mBank nebo (lepším kurzem) přes Europlatba.cz
    Další varianta je poslat peníze v hotovosti cenným psaním. I s pojištěním a speciální plastovou bezpečnostní obálkou by to mělo stát lehce přes stovku. Rozhodně ale pojistit! Dříve jsem takto platil do Německa a asi 5 zásilek se mi ztratilo. Naštěstí Česká pošta bez problémů platí náhrady. Pojistka stojí 3 Kč za každých 1000 Kč udané hodnoty, takže zaokrouhlit na tisicovky :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    YMLADRIS: napiš do polskyho auditka. každy tam má polský účet (já bohužel firemní) - čili ty převedeš kč jemu a on ti to zaplatí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Za 100 Kč ti převod do Polska udělá devizovka Fortissimo (devizy.cz). Chce ale další 4 € za uzavření smlouvy. Kdyžtak smlouvu mám a můžu to zprostředkovat
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NINE_OF_NINE: toz to taky vypada hodne dobre diky
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    YMLADRIS: Do Polska nejele vychazela slozenka:
    Poštovní poukázka Z/A | Česká pošta
    http://www.ceskaposta.cz/cz/sluzby/penezni-sluzby/zahranici/postovni-poukazka-z-a-id260/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NELDE: no vidis!

NELDE: ok dik dobry napad
    NELDE
    NELDE --- ---
    Zkus se poptat ADAMMa, tuším míval konto v Polsku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam