• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PATRIKCHRZ: kdyby si banky mohly reputačně dovolit "měl jste krátké heslo, nakakat", mohlo by to být jinak...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: přesně tak. Takových lidí, co nutili "v zájmu vlastního dobra člověka" mám tak akorát plný zuby a nemusím je mít ještě v bance. Já mám rád banku, co mi toho nutí co nejméně.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    tak jedna věc je nucení a druhá informování
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Problém je v tom, že normální uživatel si dá něco, co se dá snadno breaknout. Takže jistá minimální komplexita (řečená dopředu) je dobrá. Změna jednou za x měsíců už je opruz (i když si můžeš dát stejné). Bezpečné heslo není třeba měnit.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: zkrátka mně obecně vadí, když mi někdo vnucuje svoji představu, zde o tom, jak má vypadat heslo. Proto se mi tak líbí to, jak to má FIO, kde to je čistě moje věc. Sice si čas od času (odhaduji tak půl roku) vynutí změnu hesla, ale mohu tam klidně dát stejné.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Větší problém je to vynucené měnění. Člověk si vymyslí jedno dobré heslo a to může používat na vícero systémech, jenže pokud to musí měnit, tak se mu zákonitě rozjede. A případě, že v práci užívá několik systémů (s různými hesly) a několik soukromě, tak už je to mimo rámec.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: Víš, jak často bys musel řešit ztracení tokeny (-; To už raději biometrii.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TOOMIX: Přitom by stačilo rozdat tokeny a ať si tam klidně mají 4-5 znakový pin... (což mi připomnělo token, který měl omezen heslo i zhora a nefungoval mi, páč jsem měl na něj příliš dlouhé :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Když jsem dělal brigádu pro jednu banku na BO, všichni měli heslo ve tvaru Password1. Když po 3 měsících vypršelo, inkrementovalo se o jedničku...Jakmile se to dotáhlo na Password6, následovalo opět Password1. Na 6 pokusů se dalo na kohokoliv přihlásit do bankovího systému a cokoliv tam změnit. Tak jsem si tam dal vlastní heslo v délce 15 znaků
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: přesně tak. Někdo raději delší heslo, ale bez speciálních znaků a číslic, které jen opruzují, pokud se člověk připojuje na PC, kde má jednou anglickou a podruhé českkou klávesnici, jednou automaticky zapnutý jindy vypnutý numlock.
    Heslo sestávající se jen z písmen nemusí být automaticky méně bezpečné, pokud to není slovo ze slovníku. Raději "nekomplikované" heslo (a třeba o pár znaků delší).
    Ale chci, abych o tom, jaké si dám heslo, rozhodoval já a ne aby to za mně dělal někdo jiný. Pak to končí těmi papírky. Navíc při znalosti hesla do IB se mi tam může tak maximálně někdo podívat, ne mi uškodit, na to potřebuje ještě můj mobil.
    Zkrátka na FIO se mi líbí, že to nechávají na klientech.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PISTA1: A presne tu si rikam ze by to chtelo vice premyslet nez si hrat na duleziteho jak ty sekretarky potrapim...
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    KOC256: Jo to je klasika jako u nás. 8 znaků, velký, malý, číslo a co tři měsíce nový. Takže když přijedu na nějakou pobočku pravidelně nacházím okolo počítačů sticky s heslama :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Jedna věc je složitost, druhá pravidelná změna. Ta je za trest. Z bank, co jsem měl to měla jen AmEx.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE: Nekdy tyto pozadavky prave vedou k tomu ze si to heslo uzivatel nekam napise a aniz by o tom premyslel tak nejlepe tam kde ho kazdy ceka :(

Pripomina mi to situaci jedne zname ktera dostala heslo k nejakemu statnimu registru ale jelikoz kvuli bezpecnosti ji nutili mesicne menit heslo tak si ho lepila na klavesnici :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: požadavek na minimální složitost hesla zrovna u IB beru spíše jako plus (-;
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MITSU: mrknu na to. napadlo mě, že třeba posunuli splatnost pro několikeré pozdní splátky (max 3-5 dnů, holt stalo se). ale nebylo jich tolik, aby se posunula splatnost o X měsíců případně 15 tisíc korun.
    MITSU
    MITSU --- ---
    BRUKEV: pokud máš podepsanou papírovou verzi smlouvy o úvěru, tak se podívej, jaké tam máš podmínky. Banka ti nemůže sama o sobě prodloužit splatnost úvěru. Může ti možná zvednout sazbu, ale to by se projevilo vyšší splátkou (nicméně retailové spotřební úvěry mají skoro vždy fixovanou sazbu, takže ani to by se stát nemělo. Rozhodně ale nemůže beze změny smlouvy hýbat se splatností. A už vůbec ne tak, že něco zmení v sazebníku. Spíš ti od začátku blbě říkali datum splatnosti.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ:
    pár osobních zkušeností...
    - přišlo mi vtipné u zakládání air konta, když mi hrdě obsluha říkala ať si zvolím jakékoliv jméno do IB... napsal jsem 'koc256' samozrejme to hodilo chybu a ona rekla... ...jo a musi mit minimalne 8 znaku. To je takova ta osvedcena technika zkusime neco zatajit at to vypada dokonale a treba to vyjde... nevyslo

- air karty maji zajimavou funkci a to docasne zvyseni limitu... obcas se hodi jen pak tu prezentaci ho maji dost divnou... (kdyztak rozvedu)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Equa umožňuje vybrat si login, ale musí to být číslo a má požadavky na složitost hesla, které se navíc nesmí opakovat.
    Vybrat si login umožňuje i Air Bank, ale je tam minimální délka 8 znaků a rovněž požadavky na složitost hesla, které se také nesmí opakovat.

Co se týče limitů karet - tak tady hraje prim mBank, nikdo jiný tak rozsáhlé nastavení limitů nemá, nejen co se kategorií týče (např. zvlášť nastavení limitů pro MO/TO, nenebezpečnější ze všech plateb), ale i absolutní výše - bez koruny miliarda. Osobně jsem s kartou mBank vybral z bankomatu 240 000 Kč (3 výběry těsně po sobě ze stejného bankomatu).

Některé banky (např. Air Bank) mají i maximální limit pro převody. Psal jsem na toto téma i článek http://www.mesec.cz/clanky/limity-pro-platebni-karty-a-pro-prevody/ i když je starší a ne vše v něm už platí - například FIO má už vlastní karty a ne ČSOB, takže už umožňuje v IB různá nastavení, ne tak široké jako mBank, ale není to tak špatné.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Dodal bych, že možnost vybrat si login má i equa (kterou podle svého popisu nemáš). mBank pokud vím také nabízí dlouhou historii (10 let ji ale nemám).

Možná bys mohl ještě napsat o jedné věci, čím se liší ty účty a to jsou platební karty a nastavování limitů podle potřeby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam