WERT: Jak píše Adamm, na trhu je toho dost, stačí si jen vybrat. Účet včetně převodů a karty zdarma nabízí.
Bez podmínek: Air Bank, Fio, mBank, Zuno
S podmínkami: Equa (obrat 10 000 Kč nebo objem prostředků na všech účetech včetně spořicích 100 000 Kč), Poštovní spořitelna (průměrný zůstatek 15 000 Kč), GE (obrat na účtu 7000 Kč, nebo účast na akci Lovec a Kořist -
http://www.mesec.cz/clanky/genius-gratis-novy-ucet-uplne-zadarmo-podle-hry-lovec-a-korist/), Česká spořitelna (obrat na kartě 7000 Kč a nevyužívání služeb pobočky), CITI (obrat na účtu 25 000 Kč a jen 10 odchozích transakcí, ale zase 4 výběry z jakéhokoliv bankomatu)
Běžný účet zdarma nabízí ještě Wüstenrot (bez podmínek), ale nemá k němu kartu
Já jsem podobný extrém jako Adamm, takže mám všechny čtyři bezpodmínkové a k nim ještě tu GE a Wüstenrot a využívám služeb ještě dalších bank i když tam nemám běžný účet.
Pro mne je u běžného účtu naprosto rozhodující internetové bankovnictví a tady pro mne hraje prim FIO. U žádné jiné banky jsem nenarazil na možnost vyjet si pohyby za mnoho let (účet mám ještě z dob, kdy byli záložnou, tedy 2006 a pohyby od založení stále vidím) na jedné stránce a prohledávat v něm přímo v prohlížeči přes CTRL+F. Internetové bankovnictví FIO je velmi "lehké", funguje mi i na tom nejobskurdnějším prohlížeči, třeba do Air Bank se z mého BlackBerry přes Operu Mini ani nepřihlásím.
Velmi milým detailem je naprosto svobodná volba uživatelského jména a hesla, bez povinných znaků. Jak mám spoustu účtů, tak se mi stalo, že jsem v tu nejméně vhodnou chvíli si nemohl vzpomenout na přihlašovací údaje - zejména neměnné uživatelské jméno do banky, s FIO jsem tento problém nikdy neměl.
Některé banky dokonce ani historii účtu delší než rok nebo dva neukládají (určitě Poštovka a Česká spořitelna) a vzhledem k tomu, že promlčecí lhůta různých plateb je nejméně 3 roky (někdy také deset let i déle), člověk si tím zadělává na problém.
Někomu zase nebude vyhovovat řídká a nerovnoměrně rozšířená bankomatová a pobočková síť FIO a krátké pokladní hodiny. Zdarma je totiž 10 výběrů z jejich bankomatu (plus ty na přepážce, pokud jsou vyšší než 1000 Kč), z cizích je výběr jen při obratu nad 4000 Kč (za každé 4 000 Kč je jeden výběr z cizího). Na druhou stranu ty výběry lze "spořit" a použít klidně i za několik měsíců po realizaci plateb.
S klidným srdcem ale doporučím i mBank - tady je výhoda 3 výběrů v měsíci z jakéhokoliv bankomatu za 9 Kč nebo zdarma při splnění podmínek obratu na kartě (2, 3 a 4 tisíce), nebo Air Bank, pokud máš blízko jejich bankomat - ovšem to jejich IB je hrůza.
Zuno a Equa snad jen jako druhý účet, tak nějak nevěřím, že tyhle dvě banky vydrží, zejména business model Equa mi přijde jako dlouhodobě neudržitelný.
Pokud by sis zřizoval některý z účtů, můžeš využít "doporučení" a realizovat tak zisk:
Equa 150 Kč
Zuno 300 Kč
mBank 500 Kč
Stejný bonus dostane i "doporučitel", takže jsem ti přes SZ samozřejmě milerád k dispozici :D