• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: IB je zdarma, transakce jsou zdarma, "jen" na SMS se platí :). Ona je i nějaká jiná možnost autorizace, snad nějaký kalkulátor nebo něco takového, ale zkrátka když u U konta autorizuješ přes SMSky, tak je platíš.

Jde se tomu ale vyhnout (nemám vyzkoušeno, jen co jsem četl), když si tam zřídíš spořicí účet, ten má SMSky zadarmo. No a na ten pak navážeš běžný účet, který na tom spořicím bude "parazitovat".
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: To by přeci nemohli říkat, že je IB zdarma, ne?
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Konto co mám u UCB (transfer Axa) je nemá. Jinak mám zhruba stejné kurzy jako Equa (odzkoušeno na dolaru). To je to U konto tak odlišné?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: pozor ale, že mají zpoplatněné autorizační SMSky. UCB konto je výhodné jen pro opravdu specifické použití (malé a časté výběry v tuzemsku a hlavně v zahraničí; malé proto, že "bezplatné" výběry zabíjí nevýhodným kurzem).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PULKA: zkrátka bez udání důvodu odmítli. Vyplnil jsem, poslal papíry, přišlo zamítavé stanovisko. Co se tak potuluje po diskusních fórech, tak chtějí nějakou vazbu na Německo (bydliště, pracoviště, kontaktní adresu, příjem,..), já nemám nic. Kamaráda taky odmítli

DARUMA: Chtělo by to více informací, např. odkud jsou (jak to budou nebo nebudou mít daleko na pobočku či k bankomatu banky), jak moc jsou zdatní v ovládání internetového bankovnictví, atd.
    Třeba mému tatínkovi jsem zřídil účet u Air Bank, protože má v dosahu MHD pobočku, kde mu v případě potřeby poradí se zadáním příkazu nebo s výběrem z bankomatu (ten je uvnitř i vně pobočky).

Pro jednu diskusi jsem si dělal takový přehled, tak snad se hodí i zde:
    mBank (mSpoření s 3 % p.a., ale jen do 300 000 Kč a kdo ví, jak dlouho to bude fungovat), Wüstenrot (pro zůstatky mezi 30 tisíci a 1,5 milionem 1 % + bonus za fixaci, která jde bez sankce zrušit 0,1 až 0,4 %), Zuno (0,9 %, možná i ten PLUS účet s 1,5 %, ale tam mi celkem vadí to omezení výběrů), Air Bank (1,3 %, pro nové klienty do 250 000, pro staré do 1 milionu), Equa (1,2 % do 1,25 milionu) a Sberbank (1,63 % do 150 000 Kč), ING (1 % do 1 milionu, ale při nízkých zůstatcích nabízejí neveřejný bonus 0,5 % na 3-6 měsíců, lze opakovaně využívat, vždy vše vybrat po skončení akce a počkat na novou akci a pak zase vložit), případně ještě Červené konto od Poštovní spořitelny s 1 % p.a. pro zůstatky mezi 50 tisíci a 0,5 milonem.
    Pokud se nebojí záložen tak MPÚ (1,2 % pro vklady nad 100 000 Kč, úrokový bonus +0,5 na prvních 6 měsíců).

Pak ještě toto: http://www.mesec.cz/aktuality/za-zrizeni-uctu-a-kreditni-karty-u-zuno-az-900-kc/ je tam info i o jiných bankách s programem "member get member". Když budeš chtít nějaké doporučení, pošlu rád :D
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DARUMA: společný má mBank, ale není to ideální pro časté výběry z bankomatu - to by se jim mohlo docela prodražit. jinak je to asi ok, aktuálně je tam do 300 tisíc i velmi slušný úrok (3%, jen se musí trochu "obejít" systém, ale není to nic těžkého).
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    NELDE: Právě společný.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Jinak teď odstartovala kampaň UCB s výběry zdarma (U konto), ale nevím, jak ostatní služby jsou/nejsou zdarma.
    NELDE
    NELDE --- ---
    DARUMA: A chtějí společný účet nebo každý svůj? Ty společné účty moc bank tuším nenabízí.
    KOC256: Ještě má slušný úrok a výběry zdarma equa. Na těch 10k příjmu ze dvou důchodů asi dosáhnou.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOC256: při platbách kartou 2000, 3000, 4000 Kč jsou 1, 2. 3 výběry zdarma.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DARUMA:
    AIR/BANK - pokud maji v dosahu bankomat air... + tam maji i "slusny" sporici ucet
    mBank - pri platbe nad 5000 (?) maji tri vybery z jakehokoliv bankomatu zdarma
    ZUNO (ucet +) - vybery nad 1000 zdarma kdekoliv u nas
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Neporadili byste prosím nějakou novou banku pro mé rodiče? Mají společný účet u České spořitelny, kde platí vysoké poplatky. Na tento účet chodí měsíčně důchod a výplata a valí se něm hotovost v řádu statisíců a platí si důchodové připojištění. Hypotéku nebo půjčku si brát nebudou a používají dvě platební karty. Často vybírají v ČR z bankomatu. Díky za případné tipy.
    PULKA
    PULKA --- ---
    PATRIKCHRZ: Proč se ti tam nepodařilo účet otevřít? Klidně do pošty, ať se poučím, než to budu zkoušet.

Prostě mám část výdělků v eurech placných přes paypal, jezdím za bývalými spolužáky zpět do Francie a je mnohem jednodušší tam platit eurovou kartou než českou, když ti ty eura choděj (a převádět to z EUR to CZK a pak zpět je trochu drahé + taky jim občas potřebuju převést nějaké peníze a oni mně). Plus výhledově předpokládám, že na to dostanu nějaké stipendium.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PULKA: Ta DKB.DE vypadá fakt dobře, ale mně se tam účet otevřít nepovedlo. Zkusit to ale můžeš.
    Případně VR Bank Zittau - není zcela zdarma, ale poplatky má velmi nízké. Účet ti jsou schopni otevřít i v Praze. Ale vkládat v ČR nemůžeš.

Možná by bylo dobré trochu popsat, jakým způsobem chceš účet používat, protože se nakonec může ukázat, že se to dá řešit jinak, např. přes devizovou společnost. Já platím do zahraničí pouze tímto způsobem. Přes Easychange mám převody do celé EU bez poplatku a kurz 7 haléřů nad střed. Příchozí platby umí taky, i když to klade trochu nároky na odesilatele platby. Případně můžeš kombinovat s eurovým účtem u FIO.
    URZA: Zneužití karty je jednodušší, zkrátka prohlásíš, že jsi platbu neprovedl a banka je povinna bez zbytečného odkladu ji připsat zpět. U nedoručeného zboží je to komplikovanější, protože nemůžeš říct, že jsi platbu neprovedl :(
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    GOR: jo to je taky prima.
    GOR
    GOR --- ---
    BUNDA: jj, navic lze cerpat premie pres IB, takze uz neni nutno se prokousavat hlasovym automatem...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Tak Citi po víkendovém upgrade IB konečně zobrazuje i blokace na kreditce.
    PULKA
    PULKA --- ---
    PULKA: případně, nemáte někdo zkušenost s německou DKB?
    PULKA
    PULKA --- ---
    Neporadili byste mi euroúčet (končí mi vedení ve Francii a dávat 72e ročně se mi fakt nechce, když ten účet nevyužívám) k těmto účelům? Myslím, že se to zde párkrát řešilo, cena ideálně zdarma nebo za rozumný poplatek

- běžný účet + karta
    - výběry v eurozóně za rozumný poplatek, případně vkladomat v eu taky fajn/možnost vkládat na pobočce v ČR
    - příchozí platba nezpoplatněná (a tak, aby ji měl člověk v eurozóně v rámci normálního eurového převodu)
    - odchozí ideálně taky, ale klidně něco zaplatím
    - možnost spárovat s paypalúčtem v eurech (tj. asi české banky padají, protože paypal posílá jen v základní měně)
    - využívání párkárt do roka na připsání paypalových plateb a sem tam platba v eurozahraničí

Otevřít můžu jen online nebo v Praze osobně.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    IRAVEN: souhlas. Za pět let používání vracecích kreditek jsem fraud nezaznamenal žádný, ale na % jsem čistého získal cca 25k Kč a k tomu vylepšení cash flow (placení zpětně) plus nepotřebuji kontokorent. Zkrátka za mne jen plus. Ale pozor kreditka není vhodná pro každého!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam