• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PULKA
    PULKA --- ---
    PULKA: případně, nemáte někdo zkušenost s německou DKB?
    PULKA
    PULKA --- ---
    Neporadili byste mi euroúčet (končí mi vedení ve Francii a dávat 72e ročně se mi fakt nechce, když ten účet nevyužívám) k těmto účelům? Myslím, že se to zde párkrát řešilo, cena ideálně zdarma nebo za rozumný poplatek

- běžný účet + karta
    - výběry v eurozóně za rozumný poplatek, případně vkladomat v eu taky fajn/možnost vkládat na pobočce v ČR
    - příchozí platba nezpoplatněná (a tak, aby ji měl člověk v eurozóně v rámci normálního eurového převodu)
    - odchozí ideálně taky, ale klidně něco zaplatím
    - možnost spárovat s paypalúčtem v eurech (tj. asi české banky padají, protože paypal posílá jen v základní měně)
    - využívání párkárt do roka na připsání paypalových plateb a sem tam platba v eurozahraničí

Otevřít můžu jen online nebo v Praze osobně.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    IRAVEN: souhlas. Za pět let používání vracecích kreditek jsem fraud nezaznamenal žádný, ale na % jsem čistého získal cca 25k Kč a k tomu vylepšení cash flow (placení zpětně) plus nepotřebuji kontokorent. Zkrátka za mne jen plus. Ale pozor kreditka není vhodná pro každého!
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    URZA: lepsi duvod je imho vraceni nekolika procent z nakupu zpet
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    FLAD: za kteroužto část ti (afaik) účtují úrok zcela identicky, jako by sis ty peníze půjčil a až pak při úspěšné reklamaci vrátí
    FLAD
    FLAD --- ---
    URZA: No, v pripade debetky ti blokuji tvoje finance na ucte, v pripade kreditky jenom cast kreditniho limitu, coz jsou penize banky. Takze rozdil tam je.
    URZA
    URZA --- ---
    BUNDA: Proc? Neni to jedno jak se rika karte kdyz by byly fakticky blokovane uplne stejne?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    URZA: jak bude probíhat reklamace záleží hlavně na bance. Každopádně varianta, že po dobu reklamace jsou někde blokované peníze je pořád lepší na kreditce než na debetce. tedy alespoň pro mne.
    URZA
    URZA --- ---
    FLAD: Ja se prave ptam proto, ze vaham jestli si kreditku porizovat. Nepotrebuju ji kvuli tomu abych si mohl od banky pujcovat penize, ale laka me to ze "platim penezma banky a neriskuju svoje penize" kdyz by se nahodou nekdy neco stalo.. prave ten rozdil ze u debetni karty bych treba pul roku cekal "az to banka vyresi" a dostanu penize zpet, kdezto tady bych (teoreticky, tim si prave nejsem jisty) jen rekl "hele tohle je nejakej podvod" a banka to vyresi a ja o penize neprijdu ani na toho pul roku atd.
    FLAD
    FLAD --- ---
    URZA: Kontaktovat banku s reklamací okamžitě, nečekat na nic. Pomáháš tím nejen sobě, ale i ostatním.
    Pokud jsou naúčtovaný, tak je lepší zaplatit a počkat na vrácení (pokud to není nějaká částka, co je pro tebe významná a chyběla by ti).
    URZA
    URZA --- ---
    Ahoj, jak prosimvas funguji kreditni (nikoliv debetni) karty v pripade ze
    1. nedostanu zbozi ktere jsem kupoval (nejaky podvod ze strany prodejce adt)
    2. nekdo kartu zneuzije (ukradene cislo karty atd)

je potreba bance splacet tyto castky potom v bezurocnem obdobi a teprve to nasledne resit nejakou reklamaci? Nebo se da bance rict ze tyto transakce nejsou legit, ze jsem neodstal zbozi pripadne neinicioval transakci ja a neni potreba je ani splacet?
    HIKY
    HIKY --- ---
    FLAD
    FLAD --- ---
    SUPCZ: Diky.
    Udelal jsem si realny test a prekvapive
    odeslano Po 11:00 pripsano do 16:00 ten samy den
    odeslano Pa 14:00 pripsano 16:00 ten samy den
    SUPCZ
    SUPCZ --- ---
    FLAD: Vzhledem k tomu, že mají oddělený core, tak bych si tipnul, že standardně jako mezibankovní platby. Ale reálnou zkušenost nemám.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    NELDE: no, kdyz o tom premyslim, tak je to spis fail interfacu tech bankovnictvi, ze tam neumi dat policko a do spravneho tvaru si to prechroustat vnitrne..
    NELDE
    NELDE --- ---
    MRTVY_KENNY: Příprava na SEPA, kde nic takového není. Používá se zpráva pro příjemce.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    FLAD: jn, koukam. kazdopadne mi to prijde jako krok zpet, VS se snad pouziva temer vzdy, ne?
    FLAD
    FLAD --- ---
    MRTVY_KENNY: Umi, jenom to tam musis zakodovat...
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    VANEK: dzizs, ono to neumi variabilni symbol! proc proc proc?? chjo..
    VANEK
    VANEK --- ---
    MRTVY_KENNY: Je to vynucený následek celoslovenské právní změny; sazebník a podmínky Fia se nemění. Hádám, že Slováci jsou asi pořád zvyklejší na to, cio používali odjakživa:
    http://www.nbs.sk/sk/platobne-systemy/sepa/caste-otazky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam