• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DUNICAN: EUR účet u FIO - vedení zdarma, příchozí europlatba za 20 korun. No a pak měnit buď přes devizovku (Akceta, Easychange - http://trhy.mesec.cz/.../prisnejsi-podminky-procistily-trh-devizovych-spolecnosti-nektere-neprezily/) nebo Valutomat - pokud chceš, pošli mi SZ a můžu ti zařídit bonus 200 Kč za registraci u Valutomatu, případně hladký průběh registrace u Akcenty a Easychange.
    Ještě lepší by tedy byl účet v eurozóně.
    AOTEAROA: ideální by byla karta Cetelem - super kurzy, jeden z volitelných bonusů jsou výběry v zahraničí zdarma. Ale to už asi nestihneš zařídit.
    Zkus se ve FIO zeptat, jestli by ti stačili vydat kartu k EUR účtu. Ten pak naplnit eury z Easychange, Akcenty nebo Valutomatu (viz výše), všichi tři mají účet u FIO, takže převod bude zdarma. No a tou kartou pak platit. Z bankomatu nevybírat, to je drahé (navíc některé bankomaty ve Španělsku účtují extra příplatek - viz můj článek http://www.mesec.cz/clanky/ctyri-myty-ktere-budou-vasi-penezenku-na-dovolene-mrzet/, mýtus třetí). Ale ve Španělsku by neměl být problém většinu platit kartou.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Proč některý banky, typicky asi Komerčka, používají u čísla účtu ještě předčíslí? K čemu to je/bylo? Nějaký jejich vnitřní rozlišení? Dík.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    AOTEAROA: Dva roky zpatky jsem ze ZUNO kartou vybiral v zahranicnich bankomatech zdarma. Nevim zda to melo nejake minus ale prislo mi to fajn.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    AOTEAROA: nejpraktičtější je vyměnit to komplet v nějaké vhodné směnárně a vzít s sebou cash, který nebudeš mít v peněžence, ale nějak rozumně "na těle", aby bylo hodně nepravděpodobné, že ti to někdo šlohne. pokud budeš na jednom místě, tak to ani nenosit celé u sebe.

na 15k CZK dělá rozdíl mezi Exchange VIP a Air bank cca 270 Kč (=používání karty - pokud to budeš řešit jako výběr, tak zase záleží, jestli máš malý nebo velký tarif, jestli malý, tak je to +25 Kč):

Kurz Eura, Euro EUR, aktuální kurzy koruny a měn
    http://www.kurzy.cz/kurzy-men/nejlepsi-kurzy/EUR-euro/

takže asi zvaž, jestli ti to stojí za to ;)

RIMRR: dělat tohle kvůli třem stovkám, tak se radši střelím do hlavy. i kdyby to šlo (Air bank má účet v Eurech), proč bych tím proboha trávil hafo času? tohle by dávalo smysl leda kdybych chtěl utrácet statisíce nebo kdybych byl Patrik Chrz ;)
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    AOTEAROA: napadá mě postup.. konverze měny CZK do EUR za nejlepší kurz ve směnárně; zalozit si ve stávající bance ciz. ucet; následně platby se stavajici debetku necham napojit devizak. Ale nevim jestli tohle nabizi AirBank a mBank :/
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    měla bych takový asi poměrně tradiční dotaz, ale v průběhu času se odpověď mění.

v červnu budu přes dva týdny ve Španělsku, budu tam utrácet hlavně v restauracích, v supermarketu a za benzín. nejspíš tam bude nejpraktičtější mít dostatek hotovosti v EUR. hledám cestu, jak na tom nejmíň tratit, ráda bych si vzala raději méně a na místě si pak z bankomatu vybrala. u které banky to vyjde nejvýhodněji? a není lepší si nebrat nic a vybrat si to až na místě všechno? celkem to vidím tak na 15 tisíc Kč.

mám FIO nebo AirBank, asi bych mohla i mBank. jde tedy o to kde je nejvýhodnější kombinace kurzu+poplatku a jestli je lepší jeden velký výběr nebo třeba placení kartou v obchodech nebo několik menších výběrů.

pokud někdo ví, díky. jdu samozřejmě projít ceníky.
    HARALD
    HARALD --- ---
    DUNICAN: Fio. Má zajímavé řešení pro platby z Erozónt.
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    Ahoj, kterou banku byste mi doporucili, kdyz mi na ucet bude prichazet plat v eurech ze zahranici? A je lepsi vest si ucet v eurech nebo korunach, kdyz budu zit v CR, tzn. vetsina plateb, vyberu z bankomatu atd bude probihat v korunach?
    VANEK
    VANEK --- ---
    WERT: A zcela zadarmo je to při zřízení účtu ve slovenské Fio banka, pobočka zahraničnej banky (což lze i v Česku, ale musí se hodně tlačit, a nedá se to kombinovat se stávajícím účtem v té české) -- na webu to ještě trochu kamuflují, ale v PDF ceníku je to jednoznačné:
    Platobný styk v SR, nulové bankové poplatky | Fio Banka
    http://www.fio.sk/bankove-sluzby/platobny-styk/platobny-styk-eur
    WERT
    WERT --- ---
    MRTVY_KENNY: gut, super, je to tak, byl jsem se ze to bude 200+
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    WERT: imho Odchozí platba v EUR do zemí v rámci SEPA - 20 Kč
    Europlatby, platby v eurozóně, platební styk | Fio banka
    http://www.fio.cz/bankovni-sluzby/platebni-styk/europlatby
    WERT
    WERT --- ---
    z FIO lze do nemecka platit v EUR nejak bez poplatku??? nebo ne?
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    NAVARA: :D no to ne (27). tak se jim zajdu poptat
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    kolik ti je? jestli nezačali platit důchod :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    TRAMIN: Google a peníze.cz nejsou spolehlivé (bez kritického uvažování); povšimneš si, že ten účet tam ve skutečnosti NENÍ uveden, respektive byl zveřejněn zřejmě omylem se všemi účty holdingu pár dní na začátku celého zveřejňování účtů a brzo stažen. ČS - PS =
    http://www.ceskapenzijni.cz
    Zkontroluj si smlouvy (nebo co jim posíláš, případně zaměstnavatel apod.).
    NELDE
    NELDE --- ---
    TRAMIN: Teoreticky by to mohla být nějaká výplata dividend nebo něčeho podobného, kdy si plátce půjčuje peníze. ČS Factoring by ti měl poslat nějakou kvitanci - jinak bys měla ty peníze vrátit jako obohacení. Bacha na to.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    NELDE: to je prave ono. s nikym zadnou smlouvu nemam a sice dva lidi mi dluzi, ale to je ciste mezi nama.
    NELDE
    NELDE --- ---
    TRAMIN: Nedluží ti někdo nějaké peníze?
    Factoring je prodej pohledávek - takový leasing naopak. Dodáš a máš dostat zaplaceno za dva měsíce. Na základě odsouhlasené faktury zákazníkem, ti factoring vyplatí peníze hned (minus svoji provizi) a inkasuje peníze od tvého zákazníka. Jenže aby ti factoring platil, tak bys musela mít s ním smlouvu. Leda by to byla nějaká vratka (platilas někomu něco skrze factoring a on ti vrací peníze). Nemůže to být nějaká provize? Není to třeba nějaká platba za státní obligace? Když tam se jich zeptej za to co je.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    Ahoj. mam otazku. už třikrát mi na účet přišlo 200,- od
    Název odesílatele ČS - PS VÝPLATNÍ ÚČET
    Účet odesílatele 000019-7575240277/0100

našla jsem, že podle čísla účtu se jedná o http://www.factoringcs.cz/cs/ ale netuším kde jsem k tomu přišla. Peníze ani nechodí ve stejný nebo podobný den, jednou za měsíc. Podle výpisu to začalo v únoru. Moc ten účet nesleduju, tak mi pohyb 200,- nebyl nápadný. o co by mohlo jít?
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    ZBYNEK: tohle uz se jim jednou povedlo kdysi...
    [ MRTVY_KENNY @ Banky, bankovnictví, bankovní operace ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam