• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    zkus na Internetu hledat "prepaid", tu by mohli poslat i do zahraničí. Ale tyto karty bývají drahé - obvyvykle se platí zavedení, za dobití, někdy i za platby.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Jak sehnat platební kartu, která bude vedená jako vydaná od USA banky? Adresu v USA mám, ale moji kartu některé obchody odmítají... Míval jsem kdysi, ale to jsem tam pár měsíců žil. Ideálně samozřejmě bez cestování tam.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PISKVOR: I variabilní symbol je specifická věc - pokud máš použitý jeden, tak proč nepoužít i druhý. Jinak tyhle specifické věci má více zemí - třeba v Dánsku mají ve speciálním kódu číslo účtu, banku, částku i platební symboly.
    PATRIKCHRZ: Pokud by se zrušila předčíslí, tak by byly IBANy kratší. Ono to vypadá jako super nápad, ale zadávat pokaždé 24 znaků zas tak super není. Je to ještě delší než číslo platební karty (bylo by super, kdyby se daly peníze posílat mezi kartami).
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    NELDE: Protoze specificky symbol je natolik specificka ptakovina, ze ji lze pouzivat vyhradne v ramci CR (a mozna SR); cislo uctu je _vyrazne_ univerzalnejsi (napriklad i skrze ten IBAN, ehm).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DUNICAN: pokud máš ten účet bez poplatků, tak určitě. No a z něj to potom posílat na účet devizovky nebo Valutomatu, abys to směnil výhodněji, než kurzem banky
    NELDE: vím, ale až se bude používat IBAN, tak už nikdo nebude řešit co je kód banky, číslo účtu a předčíslí, prostě každý bude mít stejně dlouhé číslo účtu.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Předčíslí je i v IBANu. Resp. pokud ho nemáš, tak místo něj používáš nuly, aby byla dodržena délka pro ČR. Reálně tak IBAN v ČR bude vlastně mnohem více čísel než dnes - mnoho zbytečných nul.
    Pro neznalé: IBAN v ČR je CZ+2 znaky kontrolního součtu + číslo banky + předčíslí + číslo účtu = 24 pevných znaků neboť jak předčíslí a tak číslo účtu je doplněno na délku 6 resp. 10 nulami zleva.
    MADCAT: Je to tradiční, znamenalo to druh účtu (má i to vlastní kontrolní číslici (-;). Dneska to hlavně užívá finanční úřad - předčíslí je druh daně - tedy vlastně podúčet. Nechápu proč nepoužijí spec. symbol.
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    PATRIKCHRZ: mam ucet u bank austria. myslis, ze nejlepsi by bylo si ho nechat a ceskej si nezrizovat?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MADCAT: Pozor, předčíslí je regulérní součástí čísla účtu, neuvedením mohou přijít peníze na jiný účet
    Během pár let bychom stejně měli všichni povinně používat IBAN, takže pak už to bude jedno
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MADCAT: Pozor, předčíslí je regulérní součástí čísla účtu, neuvedením mohou přijít peníze na jiný účet
    Během pár let bychom stejně měli všichni povinně používat IBAN, takže pak už to bude jedno
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DUNICAN: EUR účet u FIO - vedení zdarma, příchozí europlatba za 20 korun. No a pak měnit buď přes devizovku (Akceta, Easychange - http://trhy.mesec.cz/.../prisnejsi-podminky-procistily-trh-devizovych-spolecnosti-nektere-neprezily/) nebo Valutomat - pokud chceš, pošli mi SZ a můžu ti zařídit bonus 200 Kč za registraci u Valutomatu, případně hladký průběh registrace u Akcenty a Easychange.
    Ještě lepší by tedy byl účet v eurozóně.
    AOTEAROA: ideální by byla karta Cetelem - super kurzy, jeden z volitelných bonusů jsou výběry v zahraničí zdarma. Ale to už asi nestihneš zařídit.
    Zkus se ve FIO zeptat, jestli by ti stačili vydat kartu k EUR účtu. Ten pak naplnit eury z Easychange, Akcenty nebo Valutomatu (viz výše), všichi tři mají účet u FIO, takže převod bude zdarma. No a tou kartou pak platit. Z bankomatu nevybírat, to je drahé (navíc některé bankomaty ve Španělsku účtují extra příplatek - viz můj článek http://www.mesec.cz/clanky/ctyri-myty-ktere-budou-vasi-penezenku-na-dovolene-mrzet/, mýtus třetí). Ale ve Španělsku by neměl být problém většinu platit kartou.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Proč některý banky, typicky asi Komerčka, používají u čísla účtu ještě předčíslí? K čemu to je/bylo? Nějaký jejich vnitřní rozlišení? Dík.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    AOTEAROA: Dva roky zpatky jsem ze ZUNO kartou vybiral v zahranicnich bankomatech zdarma. Nevim zda to melo nejake minus ale prislo mi to fajn.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    AOTEAROA: nejpraktičtější je vyměnit to komplet v nějaké vhodné směnárně a vzít s sebou cash, který nebudeš mít v peněžence, ale nějak rozumně "na těle", aby bylo hodně nepravděpodobné, že ti to někdo šlohne. pokud budeš na jednom místě, tak to ani nenosit celé u sebe.

na 15k CZK dělá rozdíl mezi Exchange VIP a Air bank cca 270 Kč (=používání karty - pokud to budeš řešit jako výběr, tak zase záleží, jestli máš malý nebo velký tarif, jestli malý, tak je to +25 Kč):

Kurz Eura, Euro EUR, aktuální kurzy koruny a měn
    http://www.kurzy.cz/kurzy-men/nejlepsi-kurzy/EUR-euro/

takže asi zvaž, jestli ti to stojí za to ;)

RIMRR: dělat tohle kvůli třem stovkám, tak se radši střelím do hlavy. i kdyby to šlo (Air bank má účet v Eurech), proč bych tím proboha trávil hafo času? tohle by dávalo smysl leda kdybych chtěl utrácet statisíce nebo kdybych byl Patrik Chrz ;)
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    AOTEAROA: napadá mě postup.. konverze měny CZK do EUR za nejlepší kurz ve směnárně; zalozit si ve stávající bance ciz. ucet; následně platby se stavajici debetku necham napojit devizak. Ale nevim jestli tohle nabizi AirBank a mBank :/
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    měla bych takový asi poměrně tradiční dotaz, ale v průběhu času se odpověď mění.

v červnu budu přes dva týdny ve Španělsku, budu tam utrácet hlavně v restauracích, v supermarketu a za benzín. nejspíš tam bude nejpraktičtější mít dostatek hotovosti v EUR. hledám cestu, jak na tom nejmíň tratit, ráda bych si vzala raději méně a na místě si pak z bankomatu vybrala. u které banky to vyjde nejvýhodněji? a není lepší si nebrat nic a vybrat si to až na místě všechno? celkem to vidím tak na 15 tisíc Kč.

mám FIO nebo AirBank, asi bych mohla i mBank. jde tedy o to kde je nejvýhodnější kombinace kurzu+poplatku a jestli je lepší jeden velký výběr nebo třeba placení kartou v obchodech nebo několik menších výběrů.

pokud někdo ví, díky. jdu samozřejmě projít ceníky.
    HARALD
    HARALD --- ---
    DUNICAN: Fio. Má zajímavé řešení pro platby z Erozónt.
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    Ahoj, kterou banku byste mi doporucili, kdyz mi na ucet bude prichazet plat v eurech ze zahranici? A je lepsi vest si ucet v eurech nebo korunach, kdyz budu zit v CR, tzn. vetsina plateb, vyberu z bankomatu atd bude probihat v korunach?
    VANEK
    VANEK --- ---
    WERT: A zcela zadarmo je to při zřízení účtu ve slovenské Fio banka, pobočka zahraničnej banky (což lze i v Česku, ale musí se hodně tlačit, a nedá se to kombinovat se stávajícím účtem v té české) -- na webu to ještě trochu kamuflují, ale v PDF ceníku je to jednoznačné:
    Platobný styk v SR, nulové bankové poplatky | Fio Banka
    http://www.fio.sk/bankove-sluzby/platobny-styk/platobny-styk-eur
    WERT
    WERT --- ---
    MRTVY_KENNY: gut, super, je to tak, byl jsem se ze to bude 200+
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    WERT: imho Odchozí platba v EUR do zemí v rámci SEPA - 20 Kč
    Europlatby, platby v eurozóně, platební styk | Fio banka
    http://www.fio.cz/bankovni-sluzby/platebni-styk/europlatby
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam