• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    TUILE: Cetelem, ale je to kreditka.
    TUILE
    TUILE --- ---
    jaka banka ma pri platrbe kartou v zahranici dlouhodobe vyhodnejsi uroky?
    malem sem ted spadla ze zidle, kdyz sem videla kurz, podle kteryho jede fio (eura, stred 27,4, strzeno podle kurzu 28,05).

premyslim o zrizeni uctu, ktery bych pouzivala na dovolenou.
    melo by byt vedeni zadarmo (nebo zadarmo pri zustatku do 20k) a nejakej hezkej kurz. hotove penize s sebou taham nerada, bankomaty jsou jeste drazsi.
    TOM
    TOM --- ---
    PATRIKCHRZ: já právě udělal tu chybu, že jsem zadal reklamaci na nedodání zboží.
    A mBanka mě odkázala na orgány činné v trestném řízení (policie/soud) :/
    "Naštěstí" to je částka větší než zanedbatelná, takže se to jako podvod dá klasifikovat a měli by se tím zabývat. Jenže jde o zahraniční subjekt, tak jsem zvědavý, jak se na mě budou na místní pobočce tvářit, až jim budu ukazovat mailovou komunikaci s obchodníkem v angličtině....
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMM:
    jo prave toto bylo matouci. do te doby jsem ho snad ani nepouzival... tenkrat i tady to tusim spúise byla jako zbytecna poplasna zprava...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOC256: fšak jo... dyk se tam píše: "Pracovali jsme na celkovém odstranění předčíslí." (=tedy ono tam bylo, jen jsme si říkali, že se nebude používat).
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMM:
    To info mi na mail přišlo 8.12.2009

Rádi bychom Vás také informovali, že v současné době na základě Vyhlášky ČNB č. 62/2004 Sb. sjednocujeme pravidla pro používání předčíslí v číslech účtů. Z tohoto důvodu bude při provádění platebního styku základní desetimístná část účtu doplněna o předčíslí ve formátu 670100. Číslo účtu se tedy bude zobrazovat ve formátu 670100 - XXXXXXXXXX / 6210 (předčíslí - desetimístné číslo účtu / kód banky). V této souvislosti si Vás dovolujeme požádat, abyste příjemcům, kterým povolujete provádět inkaso z Vašeho účtu, případně příjemcům Vašich pravidelných plateb, tuto změnu co nejdříve nahlásili. Učiňte tak, prosíme, nejpozději do 1. 2. 2010, aby bylo vyloučeno jakékoli zpoždění plateb. Po této lhůtě již nebude možné, aby si příjemce v případě, že jeho žádost o inkaso nebude obsahovat výše uvedené předčíslí, peníze z Vašeho účtu zinkasoval.

Co to bude znamenat v praxi pro klienta?

Jednorázový nebo trvalý příkaz k úhradě:
    Příchozí do mBank pokud platby přijímáte, nic se nemění. mBank přijme platbu i v případě, že odesílatel předčíslí Vašeho účtu nezadal systém mBank automaticky předčíslí připojí.
    Odchozí z mBank všechny transakce budou automaticky odcházet s předčíslím, tedy ve tvaru 670100 - XXXXXXXXXX / 6210 (předčíslí - desetimístné číslo účtu / kód banky). Příjemcům Vašich plateb (např. jiné banky, splátkové společnosti, atp.) budou peníze bez problémů připsány. Někteří příjemci ovšem nebudou umět příchozí platbu od Vás identifikovat, proto doporučujeme je o změně formátu čísla účtu raději informovat.
    Inkaso:
    Příkaz k inkasu klient musí informovat společnost/fyzickou osobu, od které peníze inkasuje, že se mu změnil formát čísla účtu. Daná společnost/ fyzická osoba si tak ve svém povolení k inkasu musí nový formát nastavit.
    Povolení k inkasu klient musí informovat společnost/fyzickou osobu, která si od něj peníze inkasuje, že se mu změnil formát čísla účtu. Daná společnost/ fyzická osoba si tak ve svém příkazu k inkasu musí nový formát nastavit.

Proč přistupujeme ke změně formátu čísla účtu?

mBank dosud klientům umožňovala nepoužívat předčíslí, tak aby jim formát čísla účtu co nejvíc zjednodušila. Pracovali jsme na celkovém odstranění předčíslí. Nové vyjádření ČNB odkazující na Vyhlášku č. 62/2004 Sb. nás teď ovšem nutí ke sjednocení formátu u všech účtů, a to s předčíslím. Z tohoto důvodu jej musíme znovu zavést. Kdy mám změnu provést?
    Ke změně dojde 1.2.2010. Proto žádáme klienty, aby o této změně příjemce plateb informovali.
    u povolení k inkasu tak můžete učinit kdykoliv od 1.11.2009 do 31.1.2010 v tomto období budou funkční oba formáty čísla účtu, ať už s předčíslím nebo bez něj
    u příkazu k inkasu /týká se cca 150 klientů v mBank/ odcházejí požadavky z mBank do 31.1.2010 bez předčíslí, od 1.2.2010 s předčíslím. Proto doporučujeme změnu nahlásit po přijetí posledních lednových plateb
    jednorázové i trvalé příkazy k úhradě odcházejí z mBank do 31.1.2010 bez předčíslí, od 1.2.2010 s předčíslím. Proto doporučujeme změnu nahlásit po provedení posledních lednových plateb O všech výše uvedených změnách budeme všechny klienty informovat samozřejmě nejen prostřednictvím našich webových stránek, ale také e-mailem a zprávami v Internetovém
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMM:
    tak si to možná špatně pamatuji, ale zdá se mi že "nucení používat" předčíslí přišlo někdy během...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOC256: ne, úplně na začátku to tam bylo, pak jsme to chtěli oddělat, ale po nějakých diskusích na úrovni "vedení - ČNB - právníci" se ukázalo, že to je velkej problém a tak už to tam musí zůstat.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMM:
    NELDE:
    no ono to hlavně ze začátku bylo bez nich pak se tam teprve toto zavádělo...
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: A proto i nové účty stále mají předčíslí?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOC256: a to předčíslí je tam čistě z toho důvodu, že někdo si špatně vyložil předpisy ČNB někdy na samém počátku tvorby mBank.cz a místo "může" pochopil, že účty v ČR "musí" mít předčíslí :) v PL to celé vypadá úplně jinak.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOC256: mBank to nevyžaduje na posílání, ale doporučuje ho uvádět zejména tehdy, pokud zadáváte někde mBank účet kvůli inkasu (aby se to zpárovalo). stále ovšem jde posílat normálně platby na mBank účty a předčíslí nepoužívat.
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    MADCAT: aha, tak to mozna maji na rozliseni nejakych vnitrnich systemu, kde jsou ucty vedeny, jinak to asi smysl imho nema...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    IRAVEN: V nejake dobe je mbank zacala nejak nutne pozadovat...
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    IRAVEN: všici dva moji kamoši, o kterých vím, že mají účet u komerčky, předčíslí mají. jeden má podnikatelskej účet, druhej zřejmě obyčejnej...
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    MADCAT: ja to videl jen u nejakych statnich uctu, jinak snad ani ne
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PATRIKCHRZ: poslat si mohu na americkou adresu, ale aby mi jí vůbec vydali...

zatím jsem našel pouze http://www.usunlocked.com/a_shipito.php a ty jsou opravdu drahé, ať už pro jednorázové platby nebo pro stále držení
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    zkus na Internetu hledat "prepaid", tu by mohli poslat i do zahraničí. Ale tyto karty bývají drahé - obvyvykle se platí zavedení, za dobití, někdy i za platby.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Jak sehnat platební kartu, která bude vedená jako vydaná od USA banky? Adresu v USA mám, ale moji kartu některé obchody odmítají... Míval jsem kdysi, ale to jsem tam pár měsíců žil. Ideálně samozřejmě bez cestování tam.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PISKVOR: I variabilní symbol je specifická věc - pokud máš použitý jeden, tak proč nepoužít i druhý. Jinak tyhle specifické věci má více zemí - třeba v Dánsku mají ve speciálním kódu číslo účtu, banku, částku i platební symboly.
    PATRIKCHRZ: Pokud by se zrušila předčíslí, tak by byly IBANy kratší. Ono to vypadá jako super nápad, ale zadávat pokaždé 24 znaků zas tak super není. Je to ještě delší než číslo platební karty (bylo by super, kdyby se daly peníze posílat mezi kartami).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam