• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Poradíš nějaký jednoduchý a laciný způsob, jak si na EUR účet u Equa vložit hotové Eura? Nějaký termínovaný vklad?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Ano, to je jedna z možných kombinací. Třeba Equa nevychází špatně - příjem SEPA platby na účet za 9 Kč a výběr z bankomatu v zahraničí za 9 Kč. Navíc platby kartou napojenou na eurový účet zúčtovává kurzem asociace, tak se vyplatí i směnit eura v dobrém kurzu (třeba přes Valutomat nebo devizovky) a následně platit kartou třeba v Chorvatsku :).
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: A co varianta - vyběr z bankomatu v eurozóně? Je tam nějaká kombinace?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VECTOR: u většiny bank je to za poplatek. Zrovna jsem si dělal takový přehled u bank, kde má účet Valutomat:

Záleží na tom, co s těmi eury chceš dělat, protože jakákoliv manipulace (výběr, převod jinam) je obvykle zatížena poplatky a ne zrovna malými.
    Na druhou stranu jsou zase různé "obezličky", jako např. využívání krátkodobých termíňáků, kam lze vložit peníze bezhotovostně a při jejich ukončení je zdarma vybrat (ČSOB, ČS), nebo naopak hotově vložit, s tím, že po skončení jsou zdarma převedeny na zvolený účet (myslím, že u ČSOB to tak funguje)

ADM
    ADM --- ---
    VECTOR: normalne v RB na ucet vedeny v EUR hotovost vlozim i vyberu, dokonce za to nechteji ani zadny poplatek ...
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Do kterejch bank v CR jde vkladat hotovost v EUR? Existuje nejaky prehled?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VECTOR: Pokud budeš platit kartou navázanou na PayPal, tak se kurz odvíjí od kurzové politiky banky a pokud nemá Cetelem nebo podobnou kartu s dobrými kurzy, tak ho to vyjde dráž. Navíc je tu poměrně vysoký poplatek pro příjemce platby, kolem 3,3 %.
    Pokud bude platit klasickým převodem - tedy pošle si peníze v korunách na český účet PayPalu, tak prodělá kalhoty na kurzu
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    NELDE: a co paypal? :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Pokud se nechceš nikde složitě registrovat, tak europlatba.cz. Slušné kurzy (pozor, mimo pracovní dobu jsou horší), aktuální kurz je 27,33.
    Je možné i sepsat "velkou" smlouvu s Easychange, tam jsou kurzy ještě lepší - aktuálně 27,174.
    Jak je to s cenou u Europlatba.cz nevím, já u "velké" smlouvy mám do zemí nepodporujících SEPA (což Turecko bude) 300 Kč za SHA. Zajímavé, že za USD platbu je to jen 200 Kč.

Pak je tu Valutomat, tam se kurzy dohadují s ostatními účastníky, zasílání do zahraničí zatím dělá neoficiálně na základě telefonické dohody s indivindi poplatky, možná by se dalo domluvit i zdarma. Když budeš chtít a dáš mi vědět před registrací, můžu ti zařídit bonus 200 Kč za registraci (což ti nejen pokryje poplatek za zaslání, ale mělo by ještě něco zbýt)
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Jednorázově 1450 EUR, bude to včetně CZK/EUR (mohu ale dojít do směnárny). Optimálně, aby poplatky hradila přijímající strana. Mám IBAN & Swift, ale přes SEPA to asi nepůjde, že.
    Přes mBank se mi to nechce posílat kvůli kurzům. Dále to mohu to poslat z UCB nebo Equa.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    PATRIKCHRZ: nese to s sebou komplikace, ale snad to nebude dlouho trvat a bude to user friendly operace

Pozitivní reakce sklízí https://transferwise.com/, tak by to možná stálo za to zkusit.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PIERDUS: Bitcoin se na toto nehodí z řady důvodů. Prvním je vysoká nestabilita kurzu (obtížně se budete domlouvat na výši částky vyjádřenou v Bitcoinech, platba za zboží a služby běžné firmě je tímto prakticky vyloučena, krom několika nadšenců, kteří přijímají platby za zboží právě v Bitcoinech, ovšem tomu odpovídají i ceny - musí mít vyšší marži, aby pokryli případný výkyv v kurzu), druhým je nutnost podpory ze strany příjemce (musí mít Bitcoin peněženku).
    V úvahu přichází dohoda na platbě v nějaké široce rozšíření volně směnitelné měně (GBP, USD, EUR) nebo v TRL. Nejnižší transakční náklady se dají obvykle dohodnout u plateb v EUR, i když mimo EU je to skoro jedno.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    NELDE: Bitcoin:)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: jaká částka, jaká měna? Budeš provádět i směnu (tj. máš peníze akutálně v CZK), nebo chceš jen poslat? Chceš to poslat jako OUR nebo SHA?

Obecně nemá špatné poplatky FIO (ale podporuje jen několik měn), u větších palteb se vyplatí devizovky (ušetříš jak na poplatku, tak na kurzu)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMM: Air
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KOC256: sysadmin si prodloužil víkend o pátek a mohl to restartnout až dnes? :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    Potrebuji poslat penize do Turecka. Nejaky tip, abych netratil na poplatcich?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOC256: banka? :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Od patku do vcerejska mi neslo platit kartou v zahranici. Dneska uz jo. Penez tam bylo porad dost. Netusite zda byl nejaky vypadek ci co?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DUNICAN: pochopil jsi to správně. Buď si nastavíš kurz a čekáš, kdo na něj přistoupí, nebo naopak přistoupíš na kurz někoho jiného.
    Aktuálně je to bez poplatků, později bude 0,1 až 0,3 % z měněné částky.
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    PATRIKCHRZ: Ahoj, az ted koukam bliz na ten Valutomat a popravde mi to neni uplne jasny. To si mam sam nastavit kurz a pak cekam, jestli na nej nekdo pristoupi? Nebo ten kurz je fixni, danej Valutomatem, a nakupuje se a prodava ve stejnym kurzu? Na cem pak teda vydelavaj?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam