• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: Ono se to obvykle dělá tak, že Banku vlastní akciová společnost se sídlem v nějaké zemi s rozumnými daňovými předpisy (např. Nizozemí, Kypr), tu ale vlastní jiná společnost se sídlem v nějaké zemi, která nemá veřejně přístupný obchodní rejstřík (tuším i ten Kypr do toho spadá), např. Kajmanské ostrovy. No a tu teprve vlastní "pravý" vlastník.
    Banka tak může být "česká", tedy založená v ČR vlastněná společností se sídlem v Nizozemí, která bude vlastněna společností se sídlem na Kajmanských ostrovech, která bude vlastněná třeba i nějakou ruskou společností. Ale oficiálně jde o českou společnost s nizozemským vlastníkem.

NELDE: karta je Visa. Ale to je jedno, kurzová politika se řídí dle kurzů ČSOB. Jinak když je účtováno kurzem karetní společnosti, vychází lépe MasterCard (takže ideální Cetelem, bohužel tu mi neschválili :( )
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    STARDAY: Interní info: nebude :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Nevím, jestli fakt většina (a nedohledatelnost taky není totožná s "není to na internetu"), ale to je dost jedno; anonymní akciovce by ČNB licenci asi nedala.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Těch 9,- za výběr v zahraničí mě nepálí tolik jako kurzy.
    Máš tu kartu VISA nebo MC? Rozdíl v kurzech může být dán i asociací.
    Jinak souhlas, že Equa je žhavý kandidát díky situaci, nicméně nejžhavější je ten, kde si matka není jistá, co vlastně má dělat. A tohle mi přijde nejvíc chaotické u mBank.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    PATRIKCHRZ: Tak equa letos bude na 90% ziskova taky, kdyz se podivas na historii jejich vysledku, tak ta ztrata uz je relativne drobna
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Je pro porovnání moje první platby (a hlavně výběry z bankomatu) kartou Sberbank. Kurzy jsou ČSOB, takže celkem slušné, letmým odhadem (výpočtem spreadu u jüanu a porovnáním se spreadem Equa u eura) vychází lépe, než Equa. A bonusem je výběr zdarma místo 9 kč u Equa.

Jinak co se týče toho konce - mBank je už zisková (i když nijak závratně), Equa ztrátová, takže podle mého názoru je opravdu další na řadě právě Equa.

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: mrkni na europlatba.cz. Slušné kurzy (pozor, mimo pracovní dobu jsou horší) nulový poplatek za zaslání. Není nutná žádná registrace.
    Případně mi pošli SZ, můžu ti to poslat přes Easychange (je to stejná firma, co provozuje Europlatba.cz, ale kurzy má ještě o fous lepší)
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: To RB ví. Takže bude utahovat postupně. Jako u eBanky.
    Osobně mě překvapilo, že prodávající Zuno a kupují klienty Citi. Na jednu stranu to dává logiku, že chtějí "lepší" klienty, na druhou stranu to svědčí o neschopnosti křížového prodeje - nevím, jestli na té akvizici klientů Citi jsou schopni vydělat. Navíc pro jisté produkty je potřeba určitý kmen zákazníků, takže by se jim ti Zuno pro případ plánovaného růstu vyplatili. Suma sumárum - tápou co dál. Kdo ví, jestli výhledově nebude na prodej celá RB.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Zuno nemám, takže mě to netrápí. Jestli Equa skončí v ruských rukách, tak odejdu, to není zas takový problém.
    Samozřejmě, že leckdy nevíš, kdo je skutečný vlastník, nicméně u akciovek kótovaných na nějaké burze víš aspoň něco.
    Cena za služby v ČR má Equa vynikající. Jistě, ta nejasnost v kurzech v zahraničí je trochu matoucí - pořizoval jsem si ji jako náhradu Axy (mám i ten UCB přechodový účet, ale ten je spící, protože úroveň služeb tedy nic moc), aktuálně spíš slouží pro mikrovýběry. Plus má lepší kurz než mBank (to zase není takový problém). Spíše mám pocit u Equy, že trochu tápají ve směřování banky (tím prošly i jiné - třeba tápání mBank v tom, jaké produkty má nabízet - je docela otrava co dva měsíce odmítat kontokorent - mají špatnou analýzu pohybů na účtech).

Nevím, jak je to dlouho, co jsem psal, že z pětice nízkonákladovek Air, Equa, Fio, mBank, Zuno je tu místo max na tři a že Zuno bude první. Logicky bude následovat další, Equa je opravdu aktuálně asi další na ráně, jestli nepodnikne nějaké rychlé kroky. Ale možná ji předběhne mBank, je z ní docela zajímavá nevěsta - zejména pro větší banku, která by chtěla vstoupit na trh. Uvidíme.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Nejde to platit kartou? Jinak by to měla být Euro platba, ta zas tak drahá není.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Dostal jsem v Rakousku pokutu za parkovani. Predpokladam ze poslani penez se muze skrz mezistatni styk prodrazit. Pokud neni nejaky easy zpusob jak tam poslat penize. Je tu nekdo kdo by to umel nejak rozumne levne?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: tak ruská bude teď i Zuno a jestli bude do 2 let Equa na prodej, tak možná taky. Navíc dneska, když většina akciovek tak či onak končí v zemích s nedohledatelným vlastníkem si stejně u žádné banky nemůžeš být jist, jestli za ní nestojí ruský (čínský, arabský či jakýkoliv tobě nepříjemný) kapitál.

Pro mne je nejdůležitější cena za služby a důvěra v banku, v to, že se mnou při nejbližší příležitosti nějak "nevyobcuje", což zrovna u Equa si jist nejsem.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NELDE: coby, pokud na ten citi life program šáhnou, tak jim to většina těch klientů co to tam točí splatí a odejdou (kvůli čemuž brečet asi nebudou :) anebo to sfouknou najednou po snížení sazeb
    DYNK
    DYNK --- ---
    Citi konci jen s drobnejma klientama, velky si snad nechavaj. Kreditky kupuje Rajfka.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Mně u Sber vadí rusky vlastník více než výhoda pro odboráře u Equa - tu jsem bral jako marketing zaměřený na potenciálně zajímavou skupinu klientů.
    Samozřejmě mít takhle banku na zahr. transakce je dobré. Kdyby to nebyla Sber, asi bych to zkusil.
    Jinak citi končí. Co bude s kreditkami, bůh ví
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MADCAT: tak jako já jsem to zrovna u Equa bank takhle měl, když tam ta podmínka byla - prostě trvalák v mBank a trvalák zpátky v Equa ;)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Adamm: jak píše Vanek, lidé jsou různé. Pro mne je nedůležitější, když se na banku mohu spolehnout, když jsou její kroky a ceny předvídatelné. U Equa mi tak nejvíce vadí její rozkolísaná kurzová politika. Jednou účtuje bulharskou konstantu při výběru z bankomatu, jak ji zruší, aby zvýšila kurzy paušálně (tedy i pro platby), pak kurzy sníží a udělá reklamní kampaň "plaťte v zahraničí kartou, je to výhodné", aby je po skončení kampaně opět zvýšila. Zkrátka při platbě kartou nebo výběru v zahraničí u Equa nikdy klient neví, co ho to bude stát a to považuji za zásadní vadu. Já v zahraničí vybírám poměrně velké částky (teď při pobytu v Ománu, SAE a Cíně jsme během necelého týdne vybrali moji kartou Sberbank těsně pod 40 000 Kč) a tak bych byl nerad, kdyby mi najednou naskočilo o tisícovku víc, než jsem čekal. To naprosto vymaže veškerou úsporu na poplatcích za celý rok.

A ano, vadil mi nerovný přístup k zákazníkům, tedy zvýhodňování odborářů, banka tím u mne opravdu hodně klesla, zkrátka mám problém takové bance věřit. Ostatně to, že to zrušila, stejně jako že zrušila bulharskou konstantu u výběrů a povinný obrat na účtu svědčí o tom, že nemají jasnou vizi a služby a ceny zavádějí metodou pokus-omyl. Vzhledem k tomu, že jsou stále ve ztrátě je dle mého názoru jen otázku času, kdy dojde k nějakému veletoči v ceníku, prodeji banky nebo ukončenní činnosti a dle mého názoru to bude v horizontu kratším, než dva roky. Takže jako druhý účet pro notorické vybírače v ČR proč ne (a i zde bych zvažoval alternativy jako Sberbank), ale jako hlavní bych ho nedoporučil

A co se týče mBank a oné pětistovky povinného obratu.
    1. pokud má klient i vracecí kartu, znamená to pro něj ztrátu 10 Kč (nejméně, spíše více, asi se mu nepodaří zaplatit přesně 500 Kč), které by získal, kdyby tu samou částku zaplatil třeba Citi life, Kooperativou nebo Cetelkou (tady to může být i dvojnásobek, záleží na tom, kterou výhodu si zvolí)
    2. musí se to hlídat a třeba mne to opruzuje mnohem více, než povinný obrat na účtu, který "voprcajnuju" mnohem lépe, z pohodlí domova a třeba i ze zahraničí a s nulovými náklady.
    se
    Madcad: však já taky mám jako hlavní FIO, kde nemusím řešit nic. Ani platby kartou, ani obrat a v Praze je bankomatů a poboček dost. Účet mám od roku 2006 a za těch 9 let dělala minimální zásahy do ceníku - kromě výměny karet ČSOB za vlastní a přidávání nových služeb si žádnou změnu, který by se klientů dotkla, nepamatuji. "Voprcajnung" praktikuji u ostatních účtů, protože se mi to vyplatí - zisky (např. vyšší úročení) a úspory (např. výběry z bankomatů v zahraničí) jsou skutečně značné, ročně jde o tisícikoruny.
    VANEK
    VANEK --- ---
    MADCAT: Lidé jsou různé; někomu zřízení dvou účtů zdarma a nastavení trvalých příkazů, o které už dále není třeba se "starat", přijde subjektivně jako menší otrava než alternativy (hlídání placení kartou), jinému naopak.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    ADAMM: s tím "nalej - vylej" naprosto souhlasím, ne každýmu se chce se kvůli tomu starat o dva účty. zrovna jsem to sem chtěl napsat, pod dojmem několika posledních příspěvků. a trochu mě udivuje, kolik jedinců je ochotno tento voprcajtung absolvovat...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: dotyčný psal, že platí kartou a z kontextu mi vyplývá, že debetní k účtu, takže zaplatit pětikilo kartou pro něj nebude problém. co se Equa bank týče, které změny v ceníku byly směrem ke zhoršení podmínek? to, že se tobě nelíbí, protože byla pro odboráře dřív zdarma než pro ostatní, je imho docela irelevantní. pokud se podmínky výrazně zhorší, není problém přejít.

mě by se zase nechtělo šaškovat s "nalej-vylej" ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam