Adamm: jak píše Vanek, lidé jsou různé. Pro mne je nedůležitější, když se na banku mohu spolehnout, když jsou její kroky a ceny předvídatelné. U Equa mi tak nejvíce vadí její rozkolísaná kurzová politika. Jednou účtuje bulharskou konstantu při výběru z bankomatu, jak ji zruší, aby zvýšila kurzy paušálně (tedy i pro platby), pak kurzy sníží a udělá reklamní kampaň "plaťte v zahraničí kartou, je to výhodné", aby je po skončení kampaně opět zvýšila. Zkrátka při platbě kartou nebo výběru v zahraničí u Equa nikdy klient neví, co ho to bude stát a to považuji za zásadní vadu. Já v zahraničí vybírám poměrně velké částky (teď při pobytu v Ománu, SAE a Cíně jsme během necelého týdne vybrali moji kartou Sberbank těsně pod 40 000 Kč) a tak bych byl nerad, kdyby mi najednou naskočilo o tisícovku víc, než jsem čekal. To naprosto vymaže veškerou úsporu na poplatcích za celý rok.
A ano, vadil mi nerovný přístup k zákazníkům, tedy zvýhodňování odborářů, banka tím u mne opravdu hodně klesla, zkrátka mám problém takové bance věřit. Ostatně to, že to zrušila, stejně jako že zrušila bulharskou konstantu u výběrů a povinný obrat na účtu svědčí o tom, že nemají jasnou vizi a služby a ceny zavádějí metodou pokus-omyl. Vzhledem k tomu, že jsou stále ve ztrátě je dle mého názoru jen otázku času, kdy dojde k nějakému veletoči v ceníku, prodeji banky nebo ukončenní činnosti a dle mého názoru to bude v horizontu kratším, než dva roky. Takže jako druhý účet pro notorické vybírače v ČR proč ne (a i zde bych zvažoval alternativy jako Sberbank), ale jako hlavní bych ho nedoporučil
A co se týče mBank a oné pětistovky povinného obratu.
1. pokud má klient i vracecí kartu, znamená to pro něj ztrátu 10 Kč (nejméně, spíše více, asi se mu nepodaří zaplatit přesně 500 Kč), které by získal, kdyby tu samou částku zaplatil třeba Citi life, Kooperativou nebo Cetelkou (tady to může být i dvojnásobek, záleží na tom, kterou výhodu si zvolí)
2. musí se to hlídat a třeba mne to opruzuje mnohem více, než povinný obrat na účtu, který "voprcajnuju" mnohem lépe, z pohodlí domova a třeba i ze zahraničí a s nulovými náklady.
se
Madcad: však já taky mám jako hlavní FIO, kde nemusím řešit nic. Ani platby kartou, ani obrat a v Praze je bankomatů a poboček dost. Účet mám od roku 2006 a za těch 9 let dělala minimální zásahy do ceníku - kromě výměny karet ČSOB za vlastní a přidávání nových služeb si žádnou změnu, který by se klientů dotkla, nepamatuji. "Voprcajnung" praktikuji u ostatních účtů, protože se mi to vyplatí - zisky (např. vyšší úročení) a úspory (např. výběry z bankomatů v zahraničí) jsou skutečně značné, ročně jde o tisícikoruny.