• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KOC256: ČSOB vyžaduje pro přihlášení potvrzení SMS (pominu čipovky), takže pokud se někdo dostane až k nastavení, pravděpodobně tu kontrolu nad mobilem získal.
    A i kdyby ta SMS nebyla požadována, pořád bych to považoval za popření smyslu toho limitu - tedy omezení škod při zneužití bankovnictví.

Něco jiného je samostatný limit platební karty ("něco co mám"), která e běžně opro ovládání bankovnictví nepoužívá, a tu tam možné nastavit je.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NAVARA: No nepopiralo, kdyby to pri zmene chtelo treba autorizaci kodem pres mobil.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    EXAGE: ne, popíralo by to smysl toho limitu
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Lze prosim primo v Internet Bankingu zmenit limit pro platby z ČSOB Internetbanking 24? Mam tam jen 50tis denne a navic jen 100tis tydne... :-/
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    NELDE: Potrvrzuji, je to ihned, včera jsem to dělal - zvednout, zaplatit a zase vrátit zpátky.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    NELDE: u me je komplikovanejsi, ze ja to potrebuju k datu v srpnu, tzn. ne komplet rok. A mesicni taky ne - resp. tam si najdou zustatek, to je ok, ale uz ne souhrn uroku za to obdobi, ktery vyzadujou zac roku az pulka srpna, coz je obdobi, ktery vyzadujou. Jeste uvazuju, ze bych to udelala tak, ze bych je zavalila xy mesicnima vypisama, kde bych zvyraznila uroky v kazdym mesici.
    NELDE
    NELDE --- ---
    VENIKA: Tuším stále ještě existuje nějaká povinnost jednou ročně dát výpis písemně. Jinak by měl stačit elektronický, který vytiskneš, ne?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VENIKA: je to stát od státu. Někdo bonuzuje, někdo daní:

O daně z úroků ze zahraničí se stát připravit nenechá | Peníze.cz
    http://www.penize.cz/svetova-ekonomika/49949-o-dane-z-uroku-ze-zahranici-se-stat-pripravit-nenecha
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    VENIKA: ad podle tohoto
    http://www.mesec.cz/clanky/co-je-to-bankovni-tajemstvi-a-jak-funguje/
    by na to ceske urady narok mely. Ale netusim, jak zahranicni. I kdyz podle me je temer nulova sance, ze by dotycna zeme tohle udelala, jsem naprosto nezajimava :)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    ahoj, tusite nekdo, prosim, jak je to se sdilenim informaci o uctech v ramci Evropy? Situace: pro danove priznani v jine zemi musim dodat dokumenty ke vsem svym uctum, zustatky, uroky atd. Bohuzel mam nejaky stary nepouzivany ucty, kde je sotva par tisic, u kterych se mi opravdu nechce absolvovat anabaze s bankami, abych z nich souhrnne dokumenty vymamila. Takze mi jde o to - dokaze ta jina zeme nejak zjistit, ze mam v CR jeste jine ucty, nez jsem dolozila? (pouzivane ucty s vetsimi zustatky dolozim)
    Jak jsem psala, nejde mi o nejake setreni penez, ve vysledku to bude hrat roli snad korun, ale o ten opruz s casem.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    seshora:
    FIO, AIR, Equa, Sbebank
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE:
    MAWRHIS:
    tak jsem udělal pár screenshotů :)

NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: U Equy to sice vypadá, že to není změna, ale požadavek, nicméně je to změněné v řádu sekund. Není to stejný případ. Jinak ta změna je hlavně užitečná pro internet banking a MO/TO - pro podobné cesty je lepší nastavit nulu. Předpokládám správně, že Fio a Air mají možnost nastavení limitů separátně.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: to je u PLUS účtu. Stojí 60 Kč měsíčně, pokud přes kartu protočíš 5000 Kč měsíčně, je poplatek odpuštěn. Kurzy spíše horší.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ:
    nevim jak ted ale par roku zpatky jsem se ZUNO kartou v ztahranici vybiral z bankomatu za 0. Myslim ze tam nebyl ani limit vyberu...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Co jsem teď koukal (mám všechny tři :) ), tak všechny tři možnost změny v IB nabízejí, ale u SberBank to vypadá, že to není úplně on-line, že to někdo bude zpracovávat.

U FIO a Air to je on-line a jdou nastavit desetiticíce denně
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Jak jsou na tom vlastně Sber, Fio a Air s možností změny limitů v IB? Ono se to pro cesty do zahraničí, kde můžeš potřebovat tu kartu použít u obchodníka, kde si nejsi jistý, docela hodí. mB a Equa to má online v IB.
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    PATRIKCHRZ: diky moc za obsahlou odpoved, to by si zaslouzilo byt na nastence.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: nesouhlasím - snad s výjimkou Kambodži (tam si nejsem jist jak je to účtováno) mají všechny země vlastní měnu, proč tedy měnit z CZK na EUR/USD, aby to následně bylo znovu konvertováno na národní měnu.
    Zúčtovací měny (jak bývalo VISA - USD a MasterCard - EUR) už zpravidla nejsou a většina bank zúčtovává transakce dle vlastního kurzovního lístku kurzem deviza-prodej, pouze pokud danou měnu v kurzovním lístku nemá, jde to jiným způsobem, tady je super Raifka, která takové platby zúčtovává kurzem karetní asociace.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MAWRHIS: minimálně 3 karty. Dvě debetky - jednu MC a druhou VISA a jednu kreditku.
    Kreditku téměř jistě budeš potřebovat, jestli si budeš chtít půjčovat auto, většina půjčoven vyžaduje záruku kreditní kartou a ta kreditka by měla být embossovaná (třeba v Itálii nám na neembossovanou Cetelem nepronajali auto a na MC Debit od Air Bank taky ne).

Jestli se budeš alespoň 1 krát měsíčně připojovat k Internetu, doporučím účet Optimal od Sberbank. Účet je veden zdarma pokud je na něm obrat 25 000 Kč (jde vyrobit uměle přeposláním do jiné banky a zpět). Výběry ze všech bankomatů v zahraničí jsou zdarma, kurzy průměrné (ne nejlepší, ne nejhorší). A můžeš si vybrat, jestli chceš debetní kartu MasterCard nebo VISA. Výhodou je autorizace přes RSA token - můžeš tak účet ovládat i když nebudeš mít roaming a/nebo signál.

No a k němu do páru nějaký bezplatný účet - FIO, AirBank, Equa, mBank. Equa má výhodu, že má výběry v zahraničí za 9 Kč, na druhou stranu nějak mám problém Equa věřit, banka je stále ve ztrátě, v minulosti udělala několik neočekávaných změn v ceníku, jako druhá banka v ČR proč ne, ale do zahraničí, když nemáš možnost účet zrušit, asi ne-e. Navíc má problém s některými zahraničními bankomaty, např. v Číně lze vybírat jen a pouze z bankomatů Bank of China. Kamarád si takhle neúspěšnými pokusy "vyblokoval" zůstatek na kartě a musel to řešit až po návratu do ČR, ještě že s sebou měl jiné karty.

MBank má výběry ze zahraničních bankomatů zdarma, pokud vybíráš více než 2500 Kč, ale zase má tak strašné kurzy, že se to nikdy nevyplatí. Má však jednu velkou výhodu. No, vlastně dvě - tou první je, že lze v IB nastavit šablony tak, aby při realizaci nevyžadovaly potvrzení SMS. Můžeš si tam tak dát "do páru" tu Sberbank provádět obraty (abys měl účet u Sberbank zdarma) i v případě, že nebudeš mít u sebe mobil / funkční roaming. A tou druhou výhodou je, že je nyní akce, že za založení nového účtu dává až 1500 Kč, no a doporučitel (velmi rád jím budu, pošli mi SZ) dostane 500 Kč :).

Zbývá FIO a Air. Jako já osobně tíhnu k FIO, líbí se mi dlouhodobá poplatková stabilita (mám zde účet od roku 2006 a zatím nedošlo pro mne k žádné negativní změně), ale nejsem ani proti Air.

Osobně bych zvolil následující - hlavní peníze na spořicím účtu v Sberbank (aby nebyly na účtu spojeném s kartou), k tomu běžný účet s tarifem Optimal a debetní kartou VISA (peníze bys přeléval na běžný účet dle potřeby).
    Do páru k němu účet v mBank (bez karty, protože za tu se platí, pokud není používána) na točení těch 25 000 Kč.
    Dále účet u FIO s kartou MasterCatd a AirBank s kartou MasterCard.
    Pokud chceš kreditku, tak bych volil Cetelem, má nejlepší kurzy. Podle toho, jestli plánuješ více platit kartou nebo více vybírat bych zvolil jeden ze čtyř akčních bonusů, a to buď 2 % ze všech plateb,maximálně 400 Kč za měsíc nebo výběry ze zahraničních bankomatů zdarma. Dej si také pozor na to, že pokud kartu splatíš před koncem měsíce, nemusíš platit poplatek za vedení, který je jinak 69 Kč. Pokud nechceš platit úroky z peněz vybraných z bankomatu, kartu "přebíjej" (pošli tam do plusu).

S sebou bych si pak vzal Sberbank (VISA) + FIO (MasterCard) a Cetelem. Kartu od AirBank bych nechal doma u důvěryhodné osoby, která by ti ji případně poslala do zahraničí v případě okradení (nízkonákladovky neumí zaslat kartu do zahraničí o u velkých bank, pokud to umí - což taky někdy ne http://www.mesec.cz/clanky/na-pomoc-od-banky-v-zahranici-radeji-nespolehejte/ - tak je to fakt dost drahé). O kartu u mBank lze v případě potřeby žádat přes Internet a když tam jako doručovací adresu vyplníš adresu v Asii, tak ti ji pošlou do zahraničí a to dokonce zdarma, tedy alespoň dříve to fungovalo.

Asi ti to přijde jako "jít s kanonem na vrabce", ale já už jsem něco nacestoval a téměř u každé karty se mi stalo, že jsem s ní někdy někde nezaplatil (a jinou ano), stalo se mi i "vyblokování" karty (pár tankování, parkování v podzemních garážích a pak jsme nezaplatili ani lístek do kina), třeba teď už mi 3 týdny visí blokace z benzinky v Německu.

Také pozor na to, že v Asii je běžné, že bankomaty účtují vlastní poplatek za výběr, který přičítají k částce. Je obvykle kolem 5 dolarů - nějaké tipy jsem sepsal zde http://www.mesec.cz/clanky/tipy-pro-dovolenou-v-thajsku-a-kambodzi/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam