• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    využívá tu někdo tuto službu?

Transfer Money Online | Send Money Abroad with TransferWise
    https://transferwise.com/

Převody peněz zažívají revoluci. Dvojice Estonců se je naučila obcházet - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...y-o-penize-ggf-/eko-zahranicni.aspx?c=A151210_171619_eko-zahranicni_rts
    ENDER
    ENDER --- ---
    PATRIKCHRZ: souhlas s tim, ze se na cesty vyplati vzit si s sebou vic karet.. me uz se stalo, ze jsem nevybral s kartou z bankomatu v nemecku a transakce vubec neprosla pres asociaci a kamos hned po me vybral s jinou MC kartou bez problemu a me to stejne ani pak nenechalo vybrat...
    zbytek posta
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ENDER: nemáš pravdu. Správně má obchodník blokaci zrušit po vypršení jejího důvodu. Ve většině případů na to obchodníci kašlou a tak blokace zmizí cca po měsíci. Není to poprvé, co se mi to stalo, jako zákazník s tím nemůžu dělat vůbec nic, naštěstí na kreditce mi to nevadí.

Jak jsem psal - jde hlavně o poplatek za výběr z bankomatu. Ano, stanovuje ho MasterCard.

A obchodníkovi to jedno není - u kreditky je snazší se k penězům dostat, u debetky sice může udělat předautorizaci, ale pak klient peníze z účtu vybere a bude je hůře z banky dostávat, než když si je jednoduše strhne z kreditního rámce.

Ale jo, jezděte si lidi do zahraničí jen s debetkama, zvláště když budete chtít půjčit si auto. Mně už se s kartama stalo snad všechno, co se mi stát mohlo - vyblokování několika transakcemi (párkrát natankování na samoobslužných benzínkách a párkrát parkování v samoobslužných garážích ve Švýcarsku), odmítnutí některé z karet (někdy Visa, někdy MasterCard - naposledy předevčírem v Brazílii, kde na letišti v Sao Paulu byly bankomaty pouze na MasterCard a Visa karty nebraly) , atd. Takže vím, že jedu-li do zahrančí, mám s sebou minimálně 3 karty (pokud nevím jistě, že se budu doplňovat se spolucestujícími) - jednu Visa, jednu MasterCard (obě embossované debetky pro výběry z bankomatů) a jednu kreditní.
    ENDER
    ENDER --- ---
    PATRIKCHRZ: delku blokace nastavuje banka.

Debit MC - jj je to poplatkama, ale ty rozdily nejsou tak velke. vysi tohoto poplatku si nestanovuji banky, ale stanovuji je asociace.

z pohledu obchodnika je uplne fuk jakou kartou transakci dela... u mc jde jeste delat tzv. predautorizaci, ktera je overovana pinem a nasledne udelat uzavreni predautorizace, ktere uz muze zadat i obsluha bez karty (tato transakce neni autorizovana).

ad rozpoznani kreditky - co vim tak lidi maji problemy s MC, protoze jim to odmitnou kvuli debit MC. v pripade VISA je to fuk, tam to na karte zatim byt nemusi. samozrejme je mozne selektivne kreditky odmitat, jenom nechapu proc to delaj :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ENDER: někteří lidi si nedají říct, dokud se nespálí. Autopůjčovny mají velmi často v podmínkách, že záloha musí být složena kreditní kartou, alternativou je velmi vysoká záloha v hotovosti.
    Kreditka má navíc tu výhodu, že blokace (která může na kartě vydržet i několik týdnů, mně třeba blokace z benzínky vydržela na kreditce déle než měsíc) nesnižuje možnost manipulovat s vlastními penězi - a že ta blokace je někdy dost vysoká (teď jsme v Argentině měli blokaci 3 tisíce dolarů při půjčení auta - dělali jsme si legraci, že tu cenu to auto ani nemělo : ) ).

Někdy terminál kreditu pozná, někdy ne, někdy (třeba případy, kdy je tam napsáno debit) to obsluha odmítne i jen zkusit, i když by to terminál možná schroupal. Bez kreditky bych někam, kde si chci půjčit auto určitě nevyrážel.

A k původu MasterCard Debit - hlavní důvod jsou nižší poplatky za výběr z bankomatů, které si banky navzájem účtují. Třeba v rámci ČR si banky účtují cca 27 korun, ale je-li použíta MC Debit, je to pouze 9 korun.
    BEZESPORU
    BEZESPORU --- ---
    zdravim, mam asi prihlouplej dotaz , ale dela nekdo v Ge money bank? potreboval bych akutní help
    ENDER
    ENDER --- ---
    PATRIKCHRZ: debit si nevymyslely banky, ale je to samostatnej brand MC, kterej MC natlacil bankam..
    predevsim kvuli tomu, ze se ve svete zazilo, ze kreditky jsou embosovany a debetky ne..

jeste jsem dnes zjistoval jak to je a opravdu je odmita obsluha na zaklade toho, ze je na karte napsano debit... takze musite mit Visa, tam to funguje normalne :)

navic mam pocit, ze to obsluha nesmi odmitnout, protoze jakmile ma na dverich samolepku asociace, musi brat vsechny.. to se ted teda meni v souvislosti s regulaci EU, ktera meni pomery v kartach..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    YAMA: s tou Citi je to složitější. Má kurz střed + 3 %, což není o moc víc, než mají ostatní banky, které účtují kurzem deviza-prodej. Navíc má vratku 2 % (max. 1000 Kč měsíčně), takže ve výsledku kurz vychází poměrně dobře.

Ještě lepší je Cetelem (kurz MasterCard a ještě vratka k tomu), ale není embosovaná a třeba v Itálii nám ji v půjčovně odmítli.
    DYNK: To bylo ještě před tím, než si naše banky zvykly na karty psát "Debit". Takže ano, naše kreditky se tváří v terminálu jako kreditky, ale jak je tam nápis "debit", tak obsluha ji odmítne do terminálu vůbec strčit (naše zkušenost z Itálie)
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    NELDE: Uložení přes poštu mě nenapadlo. To možná ještě trocuh popřemýšlím. Díky!
    NELDE
    NELDE --- ---
    JAROUSH: Jak ČS, tak KB a ČSOB mají speciální nabídky (do standardní nelez), takže těžko srovnávat. Zkus se juknout na Era účet zdarma - https://www.erasvet.cz/fyzicke-osoby/ucty/stranky/online-ucet/cenik.aspx
    Jinak peníze na účet se dají poslat i poštou.
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    FLAD: Spíš na ukládání než na výběr.
    Nechtěl jsem nikoho ze známých či rodiny otravovat, aby mi peníze uložil na svůj účet a pak poslal. Tak zatím zkouším jiné cesty.
    FLAD
    FLAD --- ---
    JAROUSH: Na co přesně potřebuješ tu pobočku? Na hotovost by ti mohly stačit bankomaty a karty se dnes standardně umí posílat poštou s následnou aktivací.
    FLAD
    FLAD --- ---
    OMNISLASH: Pošta, ať tady nespamujeme.
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    Přestěhoval jsem se na vesnici do blízkosti malého města. Potřebuji vyřešit společný účet se ženou (resp. stačí účet na jednoho, se dvěma kartami). Rád bych měl pobočku v tom městě. Banky jsou zde následující: ČS, KB, ČSOB, GE money.
    Která z těchto institucí nabízí nejvýhodnější (tzn. rozumný poměr cena/výkon) účet?

(Osobně jsem u Fia a zatím naprosto spokojen, ale trochu mi chybí nemožnost zajít na tu pobočku- hotovost, karty apod.).
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    FLAD: vychazim ze zakona o obcanskych prukazech, konkretne o platnosti. jednodussi to byt muze, ale zakonu to zkrakta neodpovida
    ENDER
    ENDER --- ---
    NELDE: asi se bavime kazdej o necem jinym, posta :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    ENDER: Pokud máš on-line terminal a chceš off line platbu, tak musíš volat. Pokud máš off line terminal, tak ne. Jinak v letadlech už internet je, jen ještě ne ve všech - bude to chvíli trvat, než budou vybavena všechna.
    FLAD
    FLAD --- ---
    OMNISLASH: To bohuzel neni kravina. OP je totiz vice dokladu v jednom. Ty muzes pred urady pouzit takovy doklad jako doklad totoznosti stejne jako v bance. Nebo jako doklad o rodnem cisle. Bohuzel banka potrebuje i doklad o trvalem bydlisti (nema pristup do Evidence obyvatel), u nejz musi mit dostatecnou jistotu o pravosti. A to v tomhle pripade neni. Takze ti to standardne odmitne, nebot je jednodussi, abys za 3 tydny dolozil novy OP a oni to jen prepsali v dtb.
    ENDER
    ENDER --- ---
    NELDE: offline transakce muze probehnout i na standardnim terminalu, to nemusi byt jenom zehlicka.. to jestli pak volaji do banky na overeni zalezi na bance, ktera poskytla tu zehlicku, ale je pravda, ze vetsina v cechach uz asi bude mit overeni u banky

problem je to treba na palube letadel, kde neni jak zavolat :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam