ENDER: nemáš pravdu. Správně má obchodník blokaci zrušit po vypršení jejího důvodu. Ve většině případů na to obchodníci kašlou a tak blokace zmizí cca po měsíci. Není to poprvé, co se mi to stalo, jako zákazník s tím nemůžu dělat vůbec nic, naštěstí na kreditce mi to nevadí.
Jak jsem psal - jde hlavně o poplatek za výběr z bankomatu. Ano, stanovuje ho MasterCard.
A obchodníkovi to jedno není - u kreditky je snazší se k penězům dostat, u debetky sice může udělat předautorizaci, ale pak klient peníze z účtu vybere a bude je hůře z banky dostávat, než když si je jednoduše strhne z kreditního rámce.
Ale jo, jezděte si lidi do zahraničí jen s debetkama, zvláště když budete chtít půjčit si auto. Mně už se s kartama stalo snad všechno, co se mi stát mohlo - vyblokování několika transakcemi (párkrát natankování na samoobslužných benzínkách a párkrát parkování v samoobslužných garážích ve Švýcarsku), odmítnutí některé z karet (někdy Visa, někdy MasterCard - naposledy předevčírem v Brazílii, kde na letišti v Sao Paulu byly bankomaty pouze na MasterCard a Visa karty nebraly) , atd. Takže vím, že jedu-li do zahrančí, mám s sebou minimálně 3 karty (pokud nevím jistě, že se budu doplňovat se spolucestujícími) - jednu Visa, jednu MasterCard (obě embossované debetky pro výběry z bankomatů) a jednu kreditní.