• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    ENDER
    ENDER --- ---
    PATRIKCHRZ: debit si nevymyslely banky, ale je to samostatnej brand MC, kterej MC natlacil bankam..
    predevsim kvuli tomu, ze se ve svete zazilo, ze kreditky jsou embosovany a debetky ne..

jeste jsem dnes zjistoval jak to je a opravdu je odmita obsluha na zaklade toho, ze je na karte napsano debit... takze musite mit Visa, tam to funguje normalne :)

navic mam pocit, ze to obsluha nesmi odmitnout, protoze jakmile ma na dverich samolepku asociace, musi brat vsechny.. to se ted teda meni v souvislosti s regulaci EU, ktera meni pomery v kartach..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    YAMA: s tou Citi je to složitější. Má kurz střed + 3 %, což není o moc víc, než mají ostatní banky, které účtují kurzem deviza-prodej. Navíc má vratku 2 % (max. 1000 Kč měsíčně), takže ve výsledku kurz vychází poměrně dobře.

Ještě lepší je Cetelem (kurz MasterCard a ještě vratka k tomu), ale není embosovaná a třeba v Itálii nám ji v půjčovně odmítli.
    DYNK: To bylo ještě před tím, než si naše banky zvykly na karty psát "Debit". Takže ano, naše kreditky se tváří v terminálu jako kreditky, ale jak je tam nápis "debit", tak obsluha ji odmítne do terminálu vůbec strčit (naše zkušenost z Itálie)
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    NELDE: Uložení přes poštu mě nenapadlo. To možná ještě trocuh popřemýšlím. Díky!
    NELDE
    NELDE --- ---
    JAROUSH: Jak ČS, tak KB a ČSOB mají speciální nabídky (do standardní nelez), takže těžko srovnávat. Zkus se juknout na Era účet zdarma - https://www.erasvet.cz/fyzicke-osoby/ucty/stranky/online-ucet/cenik.aspx
    Jinak peníze na účet se dají poslat i poštou.
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    FLAD: Spíš na ukládání než na výběr.
    Nechtěl jsem nikoho ze známých či rodiny otravovat, aby mi peníze uložil na svůj účet a pak poslal. Tak zatím zkouším jiné cesty.
    FLAD
    FLAD --- ---
    JAROUSH: Na co přesně potřebuješ tu pobočku? Na hotovost by ti mohly stačit bankomaty a karty se dnes standardně umí posílat poštou s následnou aktivací.
    FLAD
    FLAD --- ---
    OMNISLASH: Pošta, ať tady nespamujeme.
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    Přestěhoval jsem se na vesnici do blízkosti malého města. Potřebuji vyřešit společný účet se ženou (resp. stačí účet na jednoho, se dvěma kartami). Rád bych měl pobočku v tom městě. Banky jsou zde následující: ČS, KB, ČSOB, GE money.
    Která z těchto institucí nabízí nejvýhodnější (tzn. rozumný poměr cena/výkon) účet?

(Osobně jsem u Fia a zatím naprosto spokojen, ale trochu mi chybí nemožnost zajít na tu pobočku- hotovost, karty apod.).
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    FLAD: vychazim ze zakona o obcanskych prukazech, konkretne o platnosti. jednodussi to byt muze, ale zakonu to zkrakta neodpovida
    ENDER
    ENDER --- ---
    NELDE: asi se bavime kazdej o necem jinym, posta :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    ENDER: Pokud máš on-line terminal a chceš off line platbu, tak musíš volat. Pokud máš off line terminal, tak ne. Jinak v letadlech už internet je, jen ještě ne ve všech - bude to chvíli trvat, než budou vybavena všechna.
    FLAD
    FLAD --- ---
    OMNISLASH: To bohuzel neni kravina. OP je totiz vice dokladu v jednom. Ty muzes pred urady pouzit takovy doklad jako doklad totoznosti stejne jako v bance. Nebo jako doklad o rodnem cisle. Bohuzel banka potrebuje i doklad o trvalem bydlisti (nema pristup do Evidence obyvatel), u nejz musi mit dostatecnou jistotu o pravosti. A to v tomhle pripade neni. Takze ti to standardne odmitne, nebot je jednodussi, abys za 3 tydny dolozil novy OP a oni to jen prepsali v dtb.
    ENDER
    ENDER --- ---
    NELDE: offline transakce muze probehnout i na standardnim terminalu, to nemusi byt jenom zehlicka.. to jestli pak volaji do banky na overeni zalezi na bance, ktera poskytla tu zehlicku, ale je pravda, ze vetsina v cechach uz asi bude mit overeni u banky

problem je to treba na palube letadel, kde neni jak zavolat :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    ENDER: Ono občas pod debetní rozumí místní debetní (pak to poznají) nebo charge kartu (předplacenou).
    ENDER: pokud máš on line mašinku, tak pro off line transakci musíš volat hot line (aby ti dali nějaký kód), takže pak to do minusu nejde. Navíc bez embossu neuděláš off line transakci.
    Ale je pravda, že u zahraničních karet těžko poznají kreditku od debetní. Dokonce v USA, když to po mně chtělo typ karty a dal jsem debetní, tak to odmítlo. Typ kreditní fungoval.
    Plus je tam ještě ten moment, že kreditní znamená ověřený klient, kterému banka půjčuje peníze, u debení to být nemusí.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    NELDE: probehlo to v pohode, ale trval na tom, ze novou adresu trvaleho bydliste muze zadat pouze jako korespondencni a ze do systemu zavede jako adresu trvaleho bydliste tu z obcanky s ustrizenym ruzkem. to je imo kravina neodpovidajici zakonu, ale whatever, alespon nemusim cekat na novou obcanku
    NELDE
    NELDE --- ---
    OMNISLASH: Třeba v mBance jsem měl u hypotéky problém, takže bych raději počkat, až bude ta nová.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    rad bych se zastavil ve fio bance a vyridil si novy ucet. nicmene jsem aktualne po stehovani a zmene trvaleho bydliste. tj. na obcance mam ustrizeny ruzek a k tomu listek o zmene trvaleho bydliste. ta kombinace by mela mit vahu bezne obcanky, presto se radeji zeptam - nebudou kvuli tomu prudit? at neztracim cas.. dekuji
    ENDER
    ENDER --- ---
    STARDAY: sakra budu si o tom muset neco precist :)
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    ENDER: třeba v norsku často nenakoupíš alkohol na kreditku :)
    YAMA
    YAMA --- ---
    Díky. Zažádala jsem u toho City a budu doufat, že ji nebudu muset použít ;)
    ENDER
    ENDER --- ---
    ENDER: vlastne kecam, kreditky maj oznaceni u debetek je oznaceni debit u brandu debit mastercard...
    ale chtel bych videt jejich autorizacni system, kterej selektuje, ze kreditky bere a debetky ne...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam