• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAM: Travelex je určitě bere. Ale ten ze zaměřuje na velké částky, proto je rozhodující o jakých řádech se bavíme.

U jiných je to na dohodě. Třeba u Akcenty jsem kdysi domlouval, že by zpracovali dominikánské peso, tak proč ne TRL. Jak jsem psal - vše je o výši částky
    ADAM
    ADAM --- ---
    PATRIKCHRZ: bitstamp si pletes asi s bitfinex :-)
    ADAM
    ADAM --- ---
    PATRIKCHRZ: devizovky turecke liry neberou. na 90% tipuji, ze zadna takova v cr neni.
    k 1% poplatku ve fiu bude jeste poplatek v turecke bance.

mimoto kurz btc je treba poslednich 14dnu mimoradne stabilni. za posledni rok jsou sice obcas velke vykyvy, ale v mezicase opet spis stabilni. v radu hodin, kdy ta transakce muze probehnout pak problem s vykyvy temer jiste nebude.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: tak Fuka využívá své známosti a celkem slušně na tom rejžuje, jeho kurzy bych nebral za bernou minci. Osobně jsem ho párkrát potkal na mRadě a musím říct, že jsem z něj neměl dobrý pocit - a v tom jsem se shodl s více lidmi. Když se to smění přes burzy bez prostředníků, tak je spread malý (ale zase je tu riziko fraudu, poslední dva případy Mt.Gox a Bitstamp), ale jak jsem psal - kurz může bez problémů spadnout o desítky procent během jednoho dne.

Bitcoin je dobrý pro aktivity, kde se uplatní jeho hlavní výhoda - zvýšená (nikoliv však vždy absolutní) anonymita. Také se s jeho pomocí obcházejí (či obcházely) devizové předpisy (např. v Číně, ale to už je nyní omezeno). Také je možné ho využít pro platby za zboží a služby s vysokou marží - pokud dojde k poklesu není to pro prodejce likvidační a získá tím nový trh (lidé kteří získali bitcoin "zdarma" mají vyšší tendenci utrácet, než za reálné peníze)
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Plus teda spread na bitcoinových směnárnách taky není úplně malý, ne? Když to zkoušel provozovat Fuka, tak si myslím bral dokonce vyšší jednotky procent.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAM: na tohle je bitcoin mimořádně nevhodný - vysoká pohyblivost kurzu je extrémně riskantní. Oproti tomu 1 % poplatek pro banku je zadarmo. A když se to protočí přes devizovku, tak to mohou být i zlomky procent (záleží na částce)
    ADAM
    ADAM --- ---
    MATHEZ: bitcoin
    GOR
    GOR --- ---
    Mate nekdo zkusenost se zakladanim EUR uctu online u FIO? Za jak dlouho se mi objevi v IB?

Diky.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MATHEZ: co je to "větší množství"? Ekvivalent desítek tisíc Kč, stovek tisíc? Víc? Tady už může záležet na kurzu a může se vyplatit devizovka, třeba Akcenta
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    MATHEZ: nakonec to stejne asi skonci ze si to posleme na ucet. fio si vezme 1% a bude to bez starosti.
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    takovej špek: jak dostat větší množství tureckých lir do CZK co nejlépe?
    penize jsou ted v Turecku...
    už jsem to tu kdysi resil, ale nakonec jsme to tehdy udelali osobne, tentokrat to asi nepujde, protoze se budeme s potkavat na Kubě a nechce se mi vozit prachy pres celou planetu...
    NELDE
    NELDE --- ---
    ENDER: Pokud se obsluha plete "opakovaně", tak snad důvod už je, ne?
    ENDER
    ENDER --- ---
    NELDE: cerna listina je, ale z jinyho duvodu... tyhle ojebavky se vzdycky daji hodit na to, ze se obsluha spletla..
    NELDE
    NELDE --- ---
    EDERA: To je na zrušení terminálu. Mají banky něco jako černou listinu? Aby nemohl jít k jiné bance?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ENDER: Tak on to pochopitelně úspěšně reklamoval. Akorát ještě měl potřebu jim dojít vyspílat do zlodějů s komunistickejma manýrama, když do Varů opět příště služebně zavítal.:-)
    ENDER
    ENDER --- ---
    EDERA: v pripade reklamace by obchodnik musel dokazat, ze zakaznikovi dodal sluzbu... navic transakce byla ocividne bez pinu, takze by to obchodnik prohral vzdy..
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    EDERA: tak ono by stacilo prihodit par korun na dysku, kdyz to udelas u kazdyho....korunka ke korunce a za to te treba skoro nikdo neserve
    EDERA
    EDERA --- ---
    CMLKA: Tady mám pár let starou zkušenost, jak restaurace v KV po týdnu naúčtovala na Amex kartu nejen oběd, na kterém tam dotyčný s manželkou opravdu byl, ale ještě i večeři a oběd další den, na kterých už rozhodně nebyl. A nejvíc ze všeho je překvapilo, že je tam za to ten milý pán po měsíci dorazil osobně seřvat, protože jaksi byl v Čechách usazen dlouhodobě.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    tak mne stacilo placeni kartou v americe v restauracich, kde prinesou bianco tu sjetinu z terminalu a k tomu ucet a clovek to tam dopise rukou, kolik chce zaplatit a pak se to zadava az treba za tyden, docela jsem koukala, ale vsude samozrejme zadali presne to,co jsme napsali, nedovedu si to predstavit tady
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Tu kopii pasu si dělají kvůli lokální policii - je to méně práce než vypisovat všechny detaily pasu do formuláře.
    Jinak v hotelu tu kartu nezneužijou - ono je to hodně o obchodníkovi - když začne dělat ty falešné transkace, tak skončil - odeberou mu terminál. Takže tu kopii karty fakt asi chtějí kvůli tomu, jestli to nejsou opsané detaily nějakým sw na kradení identity (člověk to vyplní na 3ds stránce, ale jeho počítač pošle detaily někam). Plus je možné, že tak kontrolují nějaké další detaily - jako kdo tu kartu vydal a možná to nesmí prodávat mimo Indii (-;
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam