• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    MLIKARNA: a platba je stržena ve stejném podniku?
    DYNK
    DYNK --- ---
    MLIKARNA: ja to mam jako jednu transakci
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    V jednom dotazníku (imho původně americkém a jen přeloženém) na mě vypadlo:

Které z následujících kreditních karet jsou vedeny na vaše jméno?
    - American Express
    - Citibank
    - Diners Club
    - Maestro
    - MasterCard
    - Visa
    - Nic z výše uvedeného

Ona má Citibank svůj vlastní formát kreditek?
    (Je mi jasný, že ne u nás, ani dokud tu kreditky poskytovala. myslím celosvětově)
    (google jsem zkoušela. citibank a kreditka hází jen o těch českých Mastercard a o Raiffce)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ...případně, když to máš na firmu, co Citfin? Je to teda záložna, ale zaměřuje se právě na obchodování s devizami.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    AUTOLOKATOR: V eurech máš jen příjmy, nebo i výdaje? O jak velký objem asi jde?
    Bohužel na tohle z českých bank asi fakt vyjde nejlépe FIO už z toho důvodu, že zde má účet řada devizovek (např. Akcenta, Easychange), takže jdou pak peníze z euroúčtu výhodně směnit.
    Pokud FIO ze zásady odmítáš a těch plateb je větší množství, možná by se vyplatilo zauvažovat o Velkém tarifu od AirBank. kde jsou SEPA platby zdarma, ale ten účet tě bude stát stovku měsíčně. Na druhou stranu máš dvě karty zdarma (takže například ke korunovému i eurovému) a celkem slušně úročený spořák i v eurech.
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    PATRIKCHRZ: fakturuju do eurozóny, takže mi nejde o žádné měnové spekulace s Arabama hehe
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    AUTOLOKATOR: ono je sice hezké, když můžeš mít kartu k eurovému účtu, ale obvykle je problém tam ty eura nějak rozumně dostat. U většiny bank se za operace s devizami (vklad, výběr, odchodí a příchozí platba) celkem dost platí, takže představa, že koupíš eura výhodně u Arabů a pak s nimi bez konverze budeš platit většinou nevyjde.

Ne, že by to nešlo, ale ne u nízkonákladovek. Jde to obejít přes devizové společnosti (např. u FIO), nebo pak u velkých bank, - třeba ČS má vklad v cizí měně na svůj účet zdarma. Jenže ty zase nechceš, - pokud nebudeš plnit podmínky, jsou účty placené. Na druhou stranu, když se umíš podmínkám přizpůsobit, mohou toho poměrně dost nabídnout
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    PATRIKCHRZ:
    HANNA: děkuju za tipy! ta Creditas vypadá zajímavě, asi trochu hoší paleta služeb, např. k eurovýmu účtu nelze mít platební kartu, ale zas je to česká banka
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOJA: musí být opravdu kreditní, nebo to je pro tebe synonymum pro platební. Pokud vím, tak jednu dobu uměla na některých pobočkách tisknout karty Unicredit.
    Ono totiž málokde ti zvládnou schválit a ještě vyrobit kreditku na počkání.
    Zkus tedy GE a pak Unicredit.
    ENDER
    ENDER --- ---
    KOJA: komercka to umi, ta moneti karta nema emboss? to, ze neni personalizovana jenom znamena, ze nema vyrazeny jmeno, ale emboss mit muze.
    KOJA
    KOJA --- ---
    Zdravim bankovni experty,
    prisla na mne potreba vlastnit embossovanou kreditni kartu. Potreba je urgentni ale nedari se mi najit nabidku expresniho zrizeni.
    Jestli dobre koukam, tak standard je "do 10 dni postou" akorat Moneta (GE) je schopna na pockani vystavit nepersonalizovanou (ne-embossovanou) kartu. Creditas ma v ceniku cenu za expresni vystaveni ale uz tam nemaji detaily.

Je vubec realne cekat, ze embossovanou kreditni kartu bych zvladnul vyridit cca do 3 dnu?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ENDER: které zrovna u Air jsou fakt bezproblemove :)
    HANNA
    HANNA --- ---
    ENDER: ok, přiznám se, že jsem nezkoumala, jak to přesně funguje, jen to dávám jako příklad dobrého jednání. u jiných bank se přátelé v podobných situacích několikrát setkali s reakcí "obraťte se se na toho, u koho jste to kupovali, a když to nepomůže, tak teprve na nás" a celé se to táhlo (znám tedy samozřejmě jen z vyprávění). u mě to proběhlo komfortně.
    ENDER
    ENDER --- ---
    HANNA: to verim, ze ti hned vratili penize, kdyz to plati akceptacni banka obchodnika :)

zajimavejsi jsou reklamace bezkontaktnich transakci na kradenych kartach :)
    HANNA
    HANNA --- ---
    AUTOLOKATOR: doporučuji air bank, kde platíš pouze za výběr z jiného bankomatu (25 kč po celé eu). nicméně po praze je jejich bankomatů celkem dost.
    jsem s nimi spokojená, mj. bezproblémově vyřídili reklamaci platby kartou, když zkrachovala společnost, u které jsem si koupila letenku (dobrá komunikace, peníze zpět do dvou/tří dnů, po pár týdnech info, že reklamace byla definitivně uznána).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MIKEE: Já jsem na žádnou nabídku nečekal, prostě jsem přišel přímo do centra Erste Premier s tím, že ho chci, tak ho mám. Předtím jsem účet u ČS vůbec neměl (jen vkladní knížku)
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    MIKEE: Pokud máš obrat, tak to nestojí nic a je to i s tím pojištěním pro celou rodinu (děti do 18 let). Zavolej na tu jejich infolinku, objednej se na schůzku, kdyby ti to odmítli dát, chtěj to písemně. :) Jak jsem českou moc nemusela, tak teď s ní nemám žádný problém, všechno funguje.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    PATRIKCHRZ: Ten mi nejak porad nechtej nabidnout ;) obrat mam, zustatek taky, ale netvarej se, posledne zvatlali neco o tom jak to stoji tisicovku za mesic a blabla
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MIKEE: ČS má dokonce tři tarify na účty zdarma a zrovna "moje zdravé finance" patří mezi ty (zbytečně) komplikované. Když už, tak Erste Premier. Tam stačí splnit jedinou podmínku (obrat na účtu 50 000 Kč) a nejen, že jsou základní služby zdarma, ale navíc je tam cestovní pojištění na 10 milionů a Priority Pass karta se 4 vstupy.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    AUTOLOKATOR: pokud chceš účet zdarma bez dalších podmínek, tak kromě FIO zbývá ještě Air, Equa a Creditas.
    Z těchto tří bych uvažoval právě o Creditas - má 5 výběrů z jakéhokoliv bankomatu zdarma a velmi dobré kurzy při platbě v zahraničí. Výběr v zahraničí je sice za 30 Kč (což i tak je velmi slušná cena), ale díky dobrému kurzu se vyplatí - nás vyšel výběr s Creditas výhodněji, než zdarma s Unicredit (a to Unicredit nemá vyloženě špatné kurzy).

Pak je spoustu nabídek účtů, které při splnění podmínek mohou být bez pooplatků - minulý rok jsem na toto téma vydal článek (https://www.mesec.cz/clanky/jaky-bezplatny-ucet-je-idealni-primo-pro-vas/), došlo k nějakým změnám (a Creditas v tu dobu ještě nebyla bankou), ale většina stále platí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam