• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Zatímco na druhém konce spektra je momentálně IB UniCredit. Něco tak uživatelsky nepříjemného jsem fakt jinde nezažila. K zadání platebního příkazu se postupně otevřou tři podokna. Je to něco jako kupovat kupon na tramvajenku přes e-shop DPP.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PETER_PAN: každému vyhovuje něco jiného, no. Pro mně je IB FIO jednoznačně nejlepší na trhu (a to to staré IB mi přišlo ještě lepší), prostě co nejjednodušší - a hlavně funkční opravdu ve všech prohlížečích.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PATRIKCHRZ: To prohledavani historie ma snad jen FIO v nejake rozumne kvalite. Ostatni banky fakt zlo. Ale celkova ergonomie ovladani IB i prace s bankou jako takovou mi prijde stale AirBank jako nejlepsi.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    PATRIKCHRZ: to by me zajimalo, za co jsi dostal minusko, kdyz to presne odpovida na dotaz.. :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ELIJEN: já mám FIO jako hlavní banku od roku 2006, AirBank od doby, co přišla na trh - patřím do prvním 30 000 klientů, kteří mají bonus 0,2 % na spořicím účtu. Jako zásadní výhodu FIO vidím dlouhodobou poplatkovou stabilitu - prostě co jednou zavedou, to už mají a nemusí měnit ani cenu ani parametry.
    Další výhodou jsou výběry z cizích bankomatů (za každé utracené 4 tisíce je jeden výběr z cizího a tyto výběry lze až do počtu 5 ks "spořit" a využít i o mnoho měsíců později. Počet bezplatných výběrů se ukazuje v IB).
    Další výhodou pro mne je to, že ve FIO má účet řada devizovek, také mi velmi vyhovuje internetové bankovnictví, funguje i na Opeře mini, což je pro mne velmi důležité a že je možné na 1 stránku dát pohyby i za několik let a pak vyhledávat promocí ctrl+F.

Nevýhodou je mizerné úročení na běžném i spořicím účtu. A pak, co jsem se dočetl na finexpertu, tak poměrně nevstřícný přístup k reklamacím - jeden člen fóra se s FIO několik měsíců dohadoval, dvakrát reklamace zamítnuta. Pak to dal na finančního arbitra a peníze měl za 8 dnů na účtu. Obě banky mají mizerné kurzy cizích měn, ale na placení používám jiné karty jiných bank a převody realizuji přes devizovky.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    ELIJEN: jo, jo, taky premyslim nad tim, zda tu hypo jeste stale maji realne v planu, nebo zjistili, ze takhle je to pro ne vlastne mnohem pohodlnejsi
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Přemýšlím o přechodu z Air Bank na Fio. Nemáte někdo zkušenosti s oběma? Výhody/nevýhody?

Air Bank blokuje převody související s cryptoměnama, hypotéky už slibují x let "do konce roku" a tak vůbec mi to přijde spíš jako (super) úložna peněz než jako banka.
    ADAM
    ADAM --- ---
    PATRIKCHRZ: diky. csob zakladat nebudu, kazdy ucet navic me obtezuje.
    tu visu jsem si udelal kreditni a MC debetni.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAM: já mám obě debetní, kreditek mám dost jinde a jsem rád, že mám jednu debetku VISA a jednu MC, protože už se mi stalo, že bankomat v zahraničí bral jen jednu asociaci (a s kreditkou bezplatné výběry nejsou)

ADAM: My to máme s přítelkyní tak, že každý máme svůj účet, každý tedy dvě karty a svojí Priority Pass kartu. Jen je máme provázané, že stačí plnit podmínky jen na mém a je automaticky zdarma veden i účet přítelkyně. Přijde mi škoda se připravit o 4 vstupy do salonků.

Jestli chceš i kreditku, pořiď si ČSOB Premium. Tam musí být ta MC kreditní a máš další 4 vstupy do salonků :D
    ADAM
    ADAM --- ---
    a jeste jeden dotaz - kolik stoji karta i pro manzelku? 
    (prip maji nekde kompletni cenik?)
    ADAM
    ADAM --- ---
    PATRIKCHRZ: na zaklade patrikovi "reklamy" si jdu dnes zalozit erste premier.

premyslim, zda ty karty kreditni, nebo debetni.

kreditku jsem nikdy nemel, ale kvuli autopujcovne by se mi hodila. maji to rozumne nastavene, kdybych si treba tu MC zvolil jako kreditni? 
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SINEAD: nejenom to. Autopůjčovny mají možnost si strhnout peníze z kreditky i bez předběžné blokace.
    ENDER
    ENDER --- ---
    SINEAD: muzou to tak mit, ale zakon o platebnim styku by mel byt nadrazeny...
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    ENDER: Otazka zni, jestli kdyz je v zakone o platebnim styku napsano 13 mesicu, jestli lhuta 45/120 dni je opravnena. Zakon by mel byt nadrazen technickym omezenim, nebo ne?
    Skoro si rikam jestli se na toho arbitra obratit, koukala jsem na dosavadni pripady a nic podobnyho jsem tam zatim nenasla. Nehlede na to, ze dost bank vraci prachy jen kdyz jim tim arbitrem klient pohrozi, pac se jim proste vic vyplati poslat nakymu hejhulovi bura zpatky nez se 4 mesice tahat s arbitrem.

PISTA1: Duvod proc si nechat kreditku bez 2% bonusu vidim jeden zasadni - pri platbach na internetu/cestovani nedavas vsanc svoje vlastni prachy, nestane se ti ze ti vybrakujou bezak a budes bez prostredku.
    ENDER
    ENDER --- ---
    SINEAD: jsem linej ten chb manual otvirat a hledat to, takze ti budu verit, ale 45 pro me vzdy bylo to spravny cislo :)
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    ENDER: Jsem trochu zapatrala a udajne 120 dni.
    ENDER
    ENDER --- ---
    SINEAD: ano, 45 dni je asociacni termin do kdy lze poslat chargeback..
    ad strzeni castky po predautorizaci, vzdy lze reklamovat, obchodnik ma povinnost dokazat, ze strhnul opravnene.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    GOR: Nojo tak chteji mit vic casu na vymahani:)
    V tohle pripade teda jsem to samy nasla i u RB, podle me to vychazi z nejakejch casovejch limitu na chargebacky u asociaci.
    GOR
    GOR --- ---
    SINEAD: Ona KB ma vubec zvlastni podminky. Napriklad pripada-li datum splatnosti splatky uveru na pondeli, vyhrazujou si zablokovat splatku uz v patek (!).
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    BUNDA: Jo, to jsem chtela vedet. Taky si myslim, ze kdyz probehne predbezna blokace, je tam pak smolicek. Takze spis volit metodu "kreditku vam nedam".

Mmch ohledne zalezitosti, kterou jsem psala minule SINEAD tak jestli to nekoho zajima, vratili mu jen polovinu plateb s tim, ze maji ve VOPkach stanoveno, ze se to musi nahlasit do 45 dnu, jinak smolicek. V zakone o platebnim styku je sice napsano "bez zbytecneho odkladu, maximalne do 13 mesicu", KB si vsak vicemene stanovila ve VOP tu lhutu "bez zbytecneho odkladu" na 45 dni, u cehoz nevim, zda na to maji pravo, nebo ne, ale to by bylo asi na arbitra.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam