• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    GOR
    GOR --- ---
    SINEAD: Ona KB ma vubec zvlastni podminky. Napriklad pripada-li datum splatnosti splatky uveru na pondeli, vyhrazujou si zablokovat splatku uz v patek (!).
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    BUNDA: Jo, to jsem chtela vedet. Taky si myslim, ze kdyz probehne predbezna blokace, je tam pak smolicek. Takze spis volit metodu "kreditku vam nedam".

Mmch ohledne zalezitosti, kterou jsem psala minule SINEAD tak jestli to nekoho zajima, vratili mu jen polovinu plateb s tim, ze maji ve VOPkach stanoveno, ze se to musi nahlasit do 45 dnu, jinak smolicek. V zakone o platebnim styku je sice napsano "bez zbytecneho odkladu, maximalne do 13 mesicu", KB si vsak vicemene stanovila ve VOP tu lhutu "bez zbytecneho odkladu" na 45 dni, u cehoz nevim, zda na to maji pravo, nebo ne, ale to by bylo asi na arbitra.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    SINEAD: Na Kypru nevím, v Řecku (na ostrovech, kde jim auto neukradneš) kreditku nechtěli vůbec, jen si kontrolovali (opisovali) pas/občanku.
    Ve Skotsku si udělali blokaci na 150 liber, pak strhli celou částku za půjčení a po vrácení blokaci zrušili.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SINEAD: pokud proběhne blokace ok, pak ti nepomůže ani nedostatek peněz, ani blokace karty. Pokud proběhne dodatečné stržení a ty ho reklamuješ, musí ten kdo strhává bance doložit za co strhnul.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Cus, netusite nekdo jak funguje predbezna blokace z kreditky? Jedem na Kypr a chceme si tam pujcit auto, jen co ctu tak se lidem dost stava, ze daji jako depozit svoji kreditku, tam se blokne nejakej amount, vratej auto vsechno OK smiling a par dni/tydnu nato se jim z kreditky strhne treba 100 dolaru, a hadej se s rekama na dalku zejo:) Tak me napadlo, pac mam kreditek hodne, zda pomuze kdyz jim tu kreditku pujcim a pak ji treba na 2 mesice zablokuju? Odejde ta platba stejne, kdyz byla predtim ta castka "blokla" na uctu? Jeste me napadlo, ze pokud to bude typ MO/TO transakce, tak ty se daji zablokovat samy o sobe oddelene, bez nutnosti blokovat celou kartu.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZBYNEK: To chápu. Dotaz směřoval na to, jestli je fakt možné/pravděpodobné s nima něco ukecat.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    EDERA: Dopředu ti nikdo neřekne co ti v rámci udržení nabídnou
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Dá se s nima takhle něco uhádat? Mám kreditku nějaké staré řady, co už teď nenabízej, nicméně teda pořád ji po expiraci měnili za stejný typ. Za vedení 59 Kč, které vraceli, pokud na ní člověk protočil aspoň 3 tisíce měsíčně. Do dubna, teď už nevracej. Uvažuju, že ji zruším (mám od nich teď v souvislosti s převedením účtu ze ZUNO zřízenou jinou kreditku vedenou zdarma), ale je na ní Sphere VIP, a ta se občas hodí.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PATRIKCHRZ: 2% stejně nedaj tak není jedinej důvod si jí nechávat.
    Navíc teda musím říct, že NFC b mobilu je asi 1000x lepší než nálepka. Ta u půlky terminálů blbla takže sem stejně musel lovit peňeženku s velkou kartou. Mobil má zatím 100% úspěšnost.
    DYNK
    DYNK --- ---
    Ja ji byl taky rusit, ale nechal jsem si ji nakonec jako zalozni.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PISTA1: jo, to je normální, je to způsob, jak dosáhnout odpuštění poplatků. Po změně podmínek, ale už tyhle kreditní karty nedávají smysl.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Minulej tejden sem zrušil kredidku u RB a teď mě volali a s nažili se mě lámat ať si to rozmyslím a nechám si ji :D
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MLIKARNA: vždy 1 transakce a reklamovala bych to, pokud jsi si jistý, žes nic jiného neplatil.
    DYNK
    DYNK --- ---
    MLIKARNA: Kreditka u Citi. Bylo to jeste v dobe, kdy to nemela Raifka. Novejsi transakci s dyskem nedohledam, tahle se mi vryla do pameti:)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    MLIKARNA: a platba je stržena ve stejném podniku?
    DYNK
    DYNK --- ---
    MLIKARNA: ja to mam jako jednu transakci
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    V jednom dotazníku (imho původně americkém a jen přeloženém) na mě vypadlo:

Které z následujících kreditních karet jsou vedeny na vaše jméno?
    - American Express
    - Citibank
    - Diners Club
    - Maestro
    - MasterCard
    - Visa
    - Nic z výše uvedeného

Ona má Citibank svůj vlastní formát kreditek?
    (Je mi jasný, že ne u nás, ani dokud tu kreditky poskytovala. myslím celosvětově)
    (google jsem zkoušela. citibank a kreditka hází jen o těch českých Mastercard a o Raiffce)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ...případně, když to máš na firmu, co Citfin? Je to teda záložna, ale zaměřuje se právě na obchodování s devizami.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    AUTOLOKATOR: V eurech máš jen příjmy, nebo i výdaje? O jak velký objem asi jde?
    Bohužel na tohle z českých bank asi fakt vyjde nejlépe FIO už z toho důvodu, že zde má účet řada devizovek (např. Akcenta, Easychange), takže jdou pak peníze z euroúčtu výhodně směnit.
    Pokud FIO ze zásady odmítáš a těch plateb je větší množství, možná by se vyplatilo zauvažovat o Velkém tarifu od AirBank. kde jsou SEPA platby zdarma, ale ten účet tě bude stát stovku měsíčně. Na druhou stranu máš dvě karty zdarma (takže například ke korunovému i eurovému) a celkem slušně úročený spořák i v eurech.
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    PATRIKCHRZ: fakturuju do eurozóny, takže mi nejde o žádné měnové spekulace s Arabama hehe
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    AUTOLOKATOR: ono je sice hezké, když můžeš mít kartu k eurovému účtu, ale obvykle je problém tam ty eura nějak rozumně dostat. U většiny bank se za operace s devizami (vklad, výběr, odchodí a příchozí platba) celkem dost platí, takže představa, že koupíš eura výhodně u Arabů a pak s nimi bez konverze budeš platit většinou nevyjde.

Ne, že by to nešlo, ale ne u nízkonákladovek. Jde to obejít přes devizové společnosti (např. u FIO), nebo pak u velkých bank, - třeba ČS má vklad v cizí měně na svůj účet zdarma. Jenže ty zase nechceš, - pokud nebudeš plnit podmínky, jsou účty placené. Na druhou stranu, když se umíš podmínkám přizpůsobit, mohou toho poměrně dost nabídnout
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam