EDERA: ještě je varianta výběru z terminálů Sazky za 10 Kč
SINEAD: disponenta s vlastní kartou umí téměř všechny banky (Equa je zrovna ta výjimka). O podmínkách bezplatných účtů jsem psal zde
https://www.mesec.cz/clanky/jaky-bezplatny-ucet-je-idealni-primo-pro-vas/ je to sice rok staré, ale většina podmínek stále platí. Došlo ke zhoršení u mBank (podmínka pro bezplatné vedení karty stoupla na 1500 Kč obratu na kartě) a není tam Creditas, která spustila své služby začátkem tohoto roku (základní služby zdarma, 5 výběrů měsíčně z jakéhokoliv bankomatu).
My máme s přítelkyní jako společný FIO, maximálně mi vyhovuje jejich IB, je hodně jednoduché (pro někoho až zastaralé). Dále u FIO ocenuji dlouhodobou poplatkovou stabilitu, mám tam účet od roku 2006 (to byli ještě záložnou) a za tu dobu nedošlo k pro mně negativní změně v ceníku.
Špatnou volbou není ani AirBank kvůli 1 % úroku na spořáku i běžném účtu při 5 platbách kartou.
A ano, ty lepší účty jsou výměnou za podmínky, většinou měsíční obrat na účtu, třeba 50 000 Kč, jde i uměle (pošleš na jiný účet do jiné banky a zpět). Žádné další podmínky nejsou, fakt jen ten obrat (ale zapomeneš, a bude to za tisícovku, třeba). Mně se to vyplatí, vstupy do salonků a cestovní pojištění mi za to stojí