ELIJEN: Já využívám produkty u celkem 14 bank, výběry "zdarma" (a to kdekoliv na světě, ne jen v EU) mám hned u několika: ČS (Erste Premier), ČSOB (Premium), Unicredit, Sberbank (no, teď vlastně ne, ztratil jsem kartu a zatím si nenechal vydat novou), KB (Top nabídka) a s jedním přivřeným okem u Equa (za 9 Kč). Mám i mBank, která má také výběry (nad ekvivalent 2500 Kč) "zdarma" , ale kartu jsem po zpoplatnění zrušil.
To zdarma píšu v uvozovkách proto, že ty banky si to vyberou jinde - na kurzech. Plíživě, ale trvale je zhoršují a to fakt hodně. Spread je dnes troj až čtyřnásobný proti tomu, co byl před 10 lety! Pro drobné výběry tak nyní používám ČSOB, pro větší částky Creditas. Přestože je poplatek za výběr (poměrně rozumných) 30 Kč, při výběru 3000 egyptských liber (asi 4,5 tisíce českých korun) to vyšlo levněji, než výběr zdarma z ČSOB, Unicredit a mBank (jiné banky nezkoušeny). A to Unicredit ještě nedávno zvyšovala spread, srovnáváno bylo s tím původním.
Každopádně se snažím před odjezdem měnit valuty, pokud měním v dobré směnárně (u Arabů), dostanu se na kurzy, jaké mi banka při výběru z bankomatu nikdy nedá. Platím většinou Tankovací kartou, z nějakého záhadného důvodu má až nesmyslně dobré kurzy (minulé léto, když bylo euro ještě za 27+, tak mi ho účtovali 26,60!), minulý víkend jsme byli v Chorvatsku, tak jsem zvědav na kurzy (musím počkat na výpis) a to mi ještě dává 1 % vratku.
Na drobné platby v EUR používám Easychange, pro drobné platby v PLN a HUF používám Fortissimo (devizy.cz), pro exotičtější měny Akcentu. Velké částky převádím minimálně, tam se rozhoduji mezi Akcentou a Easychange. Na FInexpertu si lidé pochvalují Roklen, ale i ten trochu zpychl a menší platby už zdražil.