• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELDE
    NELDE --- ---
    EDERA: Většina lidí to ale takhle dělat nebude. A tak aby splnili podmínku, tak si ho dají jako hlavní - a to je to, co chceš dosáhnout. Protože na záložním účtě nevyděláváš.
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Proč vlastně banky trvají na tom obratu? Raiffka má vedení účtu zdarma při příchozí platbě aspoň 15 tisíc a třech odchozích platbách. Což plníme jedním trvalým příkazem v jiné bance a třema po 5 tisících v Raiffce zpět. Může to takhle kolovat klidně do konce světa, mně je to fuk, ale co z toho ta banka má, že bez toho by to nešlo?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    SINEAD: ještě je možnost u air platit kilo za měsíc a neřešit nic, tak to mám třeba já, protože taky nesnáším hledání bankáče a chci neřešit v celé evropě.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SINEAD: tak neomezený počet výběrů z jakéhokoliv bankomatu má Sberbank (Fér konto Optimal, nutný obrat pro bezplatné vedení účtu je 25 000 Kč), Unicredit (oba účty), ČSOB (Premium konto - nutný obrat 50 000 Kč) a Komerční banka (nutný obrat 150 000 Kč - tenhle účet se moc nevyplatí, nemá nic co nemají jiné za mírnějších podmínek).

Z vlastních bankomatů pak AirBank a ČSOB/Poštovní spořitelna.

Můžete to udělat i tak, že přítel si nechá účet u Equa, kam si převede několik tisíc a bude ho mít jen na vybírání.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    PATRIKCHRZ: Zrovna jsem chtela napsat ze mi vysel dobre ten CSOB Plus Konto, sice zdarma jen jejich bankace, ale zase je maji na kazdem rohu. Problem je s pritelem, ten je schopnej vybirat po petistovkach protoze udajne ty prachy jinak rozfrca a nevi za co :)
    No kazdopadne diky za info!
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SINEAD: A ještě jeden tip - jeslti chceš slíznout smetanu, tak Poštovní spořitelna dává aktuálně 1000 Kč za zřízení účtu. Podmínka bezplatného vedení je obrat 10 000 Kč měsíčně. K účtu jsou 2 karty, zdarma převody a zdarma výběry z bankomatů ČSOB.
    A ještě je možné sbírat body do světa odměn, třeba bez problémů 30 Kč měsíčně jen za trvalé příkazy (stačí si dát 2 trvaláky na 1 haléř s denní periodou :D ).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SINEAD: Co má většina bank, tak jsou velmi nevýhodné kurzy cizích měn, prakticky všechny mají spread nad 5 %, některé velmi výrazně. Za posledních 10 let došlo k dvou až trojnásobnému zvýšení spreadu - takže ano, tady si to ten, kdo platí v cizích měnách, celkem dost zaplatí. Rozumné kurzy má ZATÍM Creditas.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: ještě je varianta výběru z terminálů Sazky za 10 Kč

SINEAD: disponenta s vlastní kartou umí téměř všechny banky (Equa je zrovna ta výjimka). O podmínkách bezplatných účtů jsem psal zde https://www.mesec.cz/clanky/jaky-bezplatny-ucet-je-idealni-primo-pro-vas/ je to sice rok staré, ale většina podmínek stále platí. Došlo ke zhoršení u mBank (podmínka pro bezplatné vedení karty stoupla na 1500 Kč obratu na kartě) a není tam Creditas, která spustila své služby začátkem tohoto roku (základní služby zdarma, 5 výběrů měsíčně z jakéhokoliv bankomatu).

My máme s přítelkyní jako společný FIO, maximálně mi vyhovuje jejich IB, je hodně jednoduché (pro někoho až zastaralé). Dále u FIO ocenuji dlouhodobou poplatkovou stabilitu, mám tam účet od roku 2006 (to byli ještě záložnou) a za tu dobu nedošlo k pro mně negativní změně v ceníku.

Špatnou volbou není ani AirBank kvůli 1 % úroku na spořáku i běžném účtu při 5 platbách kartou.

A ano, ty lepší účty jsou výměnou za podmínky, většinou měsíční obrat na účtu, třeba 50 000 Kč, jde i uměle (pošleš na jiný účet do jiné banky a zpět). Žádné další podmínky nejsou, fakt jen ten obrat (ale zapomeneš, a bude to za tisícovku, třeba). Mně se to vyplatí, vstupy do salonků a cestovní pojištění mi za to stojí
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Hmm tak jsem to prohledala a nic moc jsem nenasla, skoro vsude se caluje za vybery z bankomatu cizich bank, to me vylozene obtezuje nekde litat jak kokot a hledat bankac jedne banky, takze nejlip vysel ucet eKonto Smart od Rajfky ale tam se zas musi calovat za druhou debetku. Asi budem muset zacit platiti :/ skoda te Equy...
    EDERA
    EDERA --- ---
    SINEAD: Ze svejch zdarma, z cizích za 25 Kč.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SINEAD: Ne, chci ze dvou kreditek A a B s limitem (ať použiju Tvůj příklad) 10 a 20 tisíc (takže 30 dohromady) udělat jednu s limitem (jenom) 20 tisíc. Takže míň. Akorát těch 20 tisíc bylo původně na kreditce A (nyní zpoplatněné) a já je chci na kreditku B (vedenou i nadále zdarma). Kreditku A jsem u nich měla 15 let, s placením nikdy problém nebyl a ruším ji až teď, když změnili podmínky vedení. Zároveň mám u nich teď nově účet, na kterém jsou převedené peníze ze ZUNO, takže riziková jsem pro ně méně než kdykoliv v minulosti.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    EDERA: Jak to ma air bank s vybery z bankacu?
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    PATRIKCHRZ: Muze byt i formou disponenta. Ale z Equa mi napsali, ze to nenabizej. Svuj ucet samosebou kazdej mame ale ted se rozrosteme, tak je cas spojit finance.
    Kouknu na ty, ktery jsi napsal...jde mi hlavne o to abychom kvuli tomu nemuseli nic nikde calovat, jen ze potrebujem 2 debetky a 2 lidi co maji pristup do IB.
    Kdyby byly ty "lepsi" ucty jen vymenou za podminky, tak prosim, ale mam ten pocit ze vsude nakonec neco zacalujes.

EDERA: No to uz je jen o slovickach, proste chces ze dvou kreditek s dejme tomu 10 a 20 tisicovym limitem udelat jednu s 30 tisicovym limitem. Pokud mas tu prvni uz ukoncenou, nejde to urcite nikde, protoze z pohledu posouzeni tve uveryschopnosti za tu dobu, co jsi zrusila tu placenou kreditku a chces "navysit" tu zdarma mohlo dojit k nejake okolnosti kvuli ktere uz nebudes schopna ten navyseny limit splacet. Proto te chteji znova posoudit s dolozenim dokladu.
    V nekterych bankach dokonce "samovolne" snizuji limity pokud v prubehu zivota revolvingu zjisti, ze klient muze byt rizikovy.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SINEAD: A musí být opravdu společný ve smyslu spoluvastnictví? Nestačí pro všechny praktické účely účet, který bude jednoho a druhý k němu bude mít plná dispoziční práva? My takhle v Airbank máme účet, který je formálně vedený na mě, partner k němu má veškerá dispoziční práva, oba máme IB, oba máme mobilní bankovnictví v telefonu, každý máme svoji kartu.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SINEAD: Opravdu potřebuješ účet se dvěma rovnocennými spolumajiteli (to moc bank nenabízí, aktuálně mě napadá jen mBank a nejsem si jist, jestli Unicredit), nebo ti stačí účet, kde bude jeden majitel a druhý disponent s tím, že oba budou mít svoji kartu? To umí téměř všechny banky, včetně těch bezplatných jako Air a Fio a nejsem si jist, jestli i Creditas.
    Chceš banku, kde budou základní služby zdarma bez nutnosti plnit podmínky (Air, Fio, Creditas), nebo chceš větší rozsah služeb výměnou za plnění podmínek (nejčastěji obrat), jako nabízí ČS (Erste Premier) nebo ČSOB (Premium), tedy zdarma cestovní pojištění, consierge, vstupy do salonků,...

Osobně bych doporučil variantu - každý svůj účet a pak ještě jeden (na libovolné jméno), kam budete oba posílat peníze na společnou útratu.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SINEAD: Já nechci slučovat limit. Já od nich chci jednu kreditku s limitem, jako jsem měla na začátku, která bude vedená zdarma.
    NELDE
    NELDE --- ---
    SINEAD: naši měli mBank - dvě jména a hesla do IB, tuším byly karty zdarma (s libovolně výběry zdarma - jen to musí být pokaždé >1500 Kč) pro oba (každý je totiž zvlášť uživatel). Jestli dobře chápu jejich ceník, tak pokud tou kartou uděláš platby za 1500 Kč měsíčně, tak je poplatek za tu kartu zdarma. Jen je to pro každou zvlášť.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    EDERA: Byla jsem v podobny situaci a je to opravdu pakarna, ale slucovani limitu ti nabidnou malokde. Zaprvy pro byznysaky 2 karty = 2 ks uveru ve vysledovce oproti jednomu, coz vypada lip pred vedenim a zadruhy verim, ze toho nejsou schopny systemove, nic moc to neprinasi takze realne vydaje na vyvoj = 0. System vidi jen ze navysujes nakou kreditku, tak chce standardne posoudit.
    Citina to delala, ale ta uz je passe jak kalhoty do zvonu s kapsama na kolenou.
    Akorat me prekvapuje ze ti z retence nenabidli tu rusenou kreditku zadarmo.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Mate nekdo tip na spolecnej ucet pro 2 osoby? Pozadavky - rozumnej internetbanking, vedeni zdarma (klidne i s nejakou podminkou, pocitame obrat min. 20 tis mesicne), 2 debetky a nejlip vybery z bankomatu zdarma. Ja pocitala s moji oblibenou Equabank, ale zklamali me, vubec to neumoznujou. Nemam moc cas to prohledavat, tak kdyby nekdo vedel z hlavy....diky
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    OSIP: Ted uz je jinej proces, dostanes 2 mesice dopredu notifikaci ve vypisu a muzes navyseni odmitnout. Ale jinak jestli te to obtezuje, normalne si tam zavolej a rekni ze to uz nikdy nechces + si sniz limit tak jak ti bude vyhovovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam