• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ADAM
    ADAM --- ---
    PATRIKCHRZ: jenze ono to kolisa vetsinou hlavne smerem nahoru (zatim) :-)
    ADAM
    ADAM --- ---
    PATRIKCHRZ: smenit hotovost na BTC neni problem. staci napsat inzerat tady na nyxu. je spousta lidi, kdo radi BTC za euro za stredovy kurz vymeni. (i v castkach mnoha set tisic)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAM: ...ale hlavně to stále neřeší tazatelův problém - má eura v hotovosti a potřebuje je nějak dostat na účet. A já tedy nevím, jak hotovostní eura u nás směnit na BTC (za nějaký normální kurz, ne s nějakou extra marží).

Ono u malých částek to nakonec může vyjít nejvýhodněji směnit na koruny a v případě potřeby opět nakoupit. Koruna, zdá se, bude růst, spready u těchto hlavních měn jsou v dobrých směnárnách minimální.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAM: zásadním zádrhelem kryptoměn je vysoká kolísavost, takže pro běžný platební styk se (zatím) příliš nehodí. Je to zkrátka spekulace (byť stále více jsem přesvědčen, že smysluplná, ale já do toho stejně nepůjdu), která může, ale nemusí vyjít.
    ADAM
    ADAM --- ---
    A co takhle aspoň část neprevedet do czk, ale uložit do bitcoinu a vybírat postupně dle potřeby v malých částkách?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: jenže vklad ani u FIO není zdarma (0,5 % z částky, minimálně 75 maxímálně 250 Kč), odeslání SEPA platby z FIO je za 20 Kč, příjem v Equa za 9 Kč. To už je u menších částek to prodat v nějaké dobré směnárně - např. Alfaprague.cz má výkup za 26,08 a prodej za 26,15.

U 1000 EUR bych tak dostal 26 080 a kdybych následně u Easychange těch 1000 EUR opět nakoupil kurzem (aktuálně) 26,1821 stály by mě 26 182,10. Ztráta na kurzu 102,10. Zaslání do Equa by vyšlo na 9 Kč, celkové náklady tedy 111,0.

Jen ten 0,5 % poplatek u FIO (za vklad) by byl nějakých 130 Kč, k tomu 20 Kč za přeposlání z FIO do Equa.
    Ano, šlo by se těmto poplatkům vyhnout, pokud by měl člověk FIO účet na Slovensku a vložil to na slovenské pobočce.

Proto jsem se ptal, o jaké jde částky, protože většinu manipulace s cizí měnou zabíjí u českých účtů různé paušální a minimální poplatky.
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: To je pravda, neumožňuje. Teď jsme to v rámci rodiny řešili mezikrokem přes Fio, kde vložení v hotovosti jde, a přeposláním do Equa. Tak trochu jak u blbejch na dvorečku.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: Equa neumožňuje vklad cizí měny v hotovosti - to je zásadní funkce, kterou Francimour požaduje a co vylučuje většinu bank (tedy požadavek na vklad cizí měny na účet zdarma). Možná, jestli AirBank zavede cizoměnové vkladomaty, jak slibuje.

OOHN: nejjednodušší řešení - uzavřít smlouvu s nějakou devizovkou, která má účet u FIO (Easychange, Akcenta). Peníze si nechat poslat do FIO, následně z FIO přeposlat do devizovky, která je smění dohodnutým kurzem (např. Easychange má aktuální kurz 22,741 na výkup USD, asi by šlo u takovéto částky i trochu vyjednávat) a pošle už v korunách zpět do FIO.

Horší je to s případnou kontrolou finančním úřadem. Platby nad 10 000 EUR/USD může banka hlásit jako podezřelé a finanční úřad to pak může kontrolovat. Pokud k tomu nemáš nějaké věrohodné vysvětlení, nebo to řádně nezdaníš, tak si na tebe můžou posvítit. Řešením by bylo rozdělit to do mnoha menších plateb a nechat si to poslat do různých bank, to by ale zase zvedlo náklady.

Jinak FIO umožňuje výběr cizí měny v hotovosti za poplatek 0,5 % minimálně 75 maximálně 250 Kč, takže je můžeš i vybrat, ale devizovka mi přijde jednodušší řešení
    LELI
    LELI --- ---
    OOHN: zalezi jakej je vztah tebe k tem usd.
    OOHN
    OOHN --- ---
    Ahoj,
    jak byste nejlíp a legálně vyřešili převod většího obnosu peněz ze zahraničí? Jednalo by se o cca 150k USD, čili nějaké 3mil Kč. Peníze by potom sloužily na nákup nemovitosti.
    Ptal jsem se ve Fio, tam mi řekli, že si mohu založit účet v USD, převod je zpoplatněný stokorunou na mé straně.
    Problém asi nastane při převodu peněz na Kč, kde budu muset použít kurz nabízený Fio, předpokládám, že USD mi jen tak v hotovosti nevyplatí.
    Víte o nějakých jiných úkonech, které se pojí k manipulaci s touto částkou? Budu např. někde muset prokazovat původ, nebo platit nějaké daně? Za info předem díky.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Ovšem tem mluvčí, co s vážnou tváří tvrdí, že "napořád" znamená "do odvolání", ten za to musí brát těžký prachy, nebo být totálně teflonovej.
    EDERA
    EDERA --- ---
    FRANCIMOUR: To s tou jednou kartou k účtům v různých měnách by snad měla umět i Equa.
    Jako rodinný účet mi teda nejlepší přijde AirBank - formálně je účet vedený na mě, ale oba máme přístup do internetového bankovnictví, mobilní bankovnictví každý na svůj telefon, každý k účtu platební kartu na svoje jméno. A to i jako v podstatě cizí lidi (tj. ne manželé).
    FRANCIMOUR
    FRANCIMOUR --- ---
    PATRIKCHRZ: jednalo by se jen o USD a Eura a obcasne i Libra, ale jak to tak ctu asi zustanu tam kde jsem :D a asi to bude nej... kazdopadne dik
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    FRANCIMOUR: pokud vyžaduješ multiměnový účet navíc s vkladem hotovosti v cizí měně zdarma, tak to u nás moc bank nemá. Aktuálně mě kromě RB žádná nenapadá.
    Takže asi by ses musel smířit s tím, mít pro každou měnu jiný účet, ale ani tady to nebude jednoduché - ne všechny banky vedou cizoměnové účty ve všech měnách (o jaké měny by mělo jít?) a ne všechny ke všem umí vydat platební kartu (třeba FIO to umí jen k CZK a EUR účtu). A aby toho nebylo málo, velmi často je manipulace s cizoměnovou hotovostí zpoplatněna a někdy ne zrovna málo.

S Air se nespálíš, slibují brzy i cizoměnové vkladomaty, to by mohlo pomoci.

No, vychází mi z toho, co jsem psal níže, pro velmi specifický způsob použití je RB výhodná - a vypadá to, že ten tvůj způsob do toho zrovna zapadá :(. O jakých částkách v cizích měnách se vůbec bavíme? Jestli má smysl tenhle kolotoč postupovat a nebylo by lepší si tu cizí měnu nechat v hotovosti a v ČR ji směnit v dobré směnárně nebo hotově platit v zahraničí.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    FRANCIMOUR: jednu kartu (ne všude podporují jeden standard) můžeš používat i s účtem v korunách. Karetní asociace a banko to převede. Pokud totiž nemáš jak dostat cizí měnu na účet výhodněji tak je to i lepší varianta.
    FRANCIMOUR
    FRANCIMOUR --- ---
    PATRIKCHRZ: V soucastne dobe mam Mbank a AirBank. AirBank chci nechat kvuli sporicimu uctu, a chtel jsem vymenit Mbank za nejakou banku co mi nabidne v uctu i ucty s jinou menou. USD, Eura... ale abych mohl pouzivat jen jednu kartu (kdyz budu v cizine) a ne na kazdou menu mit jinou.. Necekam zadne platby z ciziny a ani nebudu nic posilat do ciziny, jen ukladani zbytku ze sluzebek. Jinak ucet by byl klasicky rodinny ucet. Vyplata. placeni uctu a nasledne nakupy.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    HARALD: Jo, spojením RB a Citi vzniklo něco strašlivého. Zákaznická podpora naprosto zoufalá, v podmínkách a cenách se často nevyznají ani pracovníci banky. Jak změnili podmínky na Mall a Life kartách, tak jsem od nich také odešel.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: hluboce se stydím, že mě někdo předběhl, já zatím trolil jen mBank :). Holt mám konkurenci :)

FRANCIMOUR: Hodně záleží na konkrétním způsobu použití účtu. Třeba kurzy měn má Raifka docela špatné.

FRANCIMOUR: jakým způsobem chceš ty účty s cizí měnou používat? Příchozí a odchozí cizoměnové platby? Na to se Raifka moc nehodí, protože má vysoké poplatky.

Když napíšeš prodrobněji jak hodláš účet používat, tak se to dá posoudit. Mně osobně vychází Raifka výhodně jen při velmi specifickém použití. Otázkou je také, co bereš jako alternativu - trváš pouze na jedné bance a jednom produktu, nebo bereš v úvahu i nějakou kombinaci (více produktů, více bank, devizové společnosti,...)
    FRANCIMOUR
    FRANCIMOUR --- ---
    HARALD: Nasel :) Dekuji moc ...
    Zkusim tam zavolat jeste jak je to s kartou.
    HARALD
    HARALD --- ---
    FRANCIMOUR: Od RB jsem před časem naštvaný utekl. Nezájem o klienta dokud neodchází. Účet ZDARMA (to byl název balíčku) přes noc zpoplatnili 450 Kč měsíčně. Reklamaci neuznali (měl jsem sledovat změnu všeobecných podmínek). Až když jsem dal výpověď, nabídli uznání reklamace a zase vedení účtu zadarmo. Rozhodně nedoporučuju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam