• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Vi nekdo co to je za demenci s tema "osobnima bankerema"? Jakoze potrebuju neco vyridit tak me zenou pres pul Prahy na pobocku, kde sedi ten jediny a spravny clovek, kterej to se mnou muze vyridit a ne na jakykoliv jiny pobocce kdyz jich maji 100. Tak se tam objednam, mesic musim cekat pac ta dotycna dulezita osoba nema driv cas, pak se uvolnim z prace (maji jen od 9 do 5) a dovalim tam a frajerka je na dovoleny? :D Jeste mi den predtim prijde mail...mate schuzku, nezapomente na ni! Konkretne cerstva zkusenost s KB.
    Ne nadarmo si v tech reklamach Air bank delaj prdel zrovna z nich :)
    ENDER
    ENDER --- ---
    PATRIKCHRZ: posledni dobou zacala delat cnb audity bank kvuli tomu, ze na zaklade psd1 musi banky neprodlene vratit prostredky v pripade reklamace neautorizovanych transakci...

OTZ: tuhle reklamaci nemuzes nikdy prohrat... Rekl bych, ze data o karte unikla uz v prvnim shopu..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    OTZ: trošku tě zklamu s tím "Pokud je transakce nezauctovana, tak doufam penize z banky jeste neodesly", v momentě, kdy je transakce autorizována tak odeslání peněz je pouze technickou záležitostí, banka nemůže peníze neposlat.

Každopádně hned při podání reklamace upozorni banku, že v souladu s § 115 Zákona o platebním styku požaduješ, aby neprodleně uvedla platební účet do stavu, v němž by byl, kdyby k odepsání prostředků nedošlo.

Pokud k tomu v rozumné době (řekněme 3 dny) nedojde, zbytečně se nezdržuj a podej podnět finančnímu arbitrovi. Některé banky jsou totiž schopny "šetřit" i půl roku a stejně nic nevyšetří.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    OTZ: SMS ověření se vyžaduje jen u obchodníků, co podporují 3D Secure, ne? Nemusí to mít všichni.
    Každopádně, ono by možná docela pomohlo nastavit si limity na nulu a měnit je až těsně před platbou na potřebnou částku. Když už chceš být aspoň trošku paranoidní.
    OTZ
    OTZ --- ---
    Cau, chci se podelit o neprijemnou zkusenost..jedna se o podvod s bankovni kartou. A mezi radky taky story o tom, ze cely usnadnovani zivota pres elektroniku porad balancuje mezi funkcnosti a bezpecnosti..

Koupil jsem si v jedny online hre nejaky zlataky za 1 dolar. Platil jsem pres branu https://wnu.com/secure/ (eopch.com). Nasledne se me Chrome zeptal, jestli chci kartu (od fio banky) ulozit, odklikl jsem, ze ne..

Posleze jsem se pokousel neco stahnout a po kliknuti na odkaz na jakysi filehosting na me vyskocilo cerveny okno s varovanim o phishingu atd., a ja hlupak jsem kliknul na "pokracovat", protoze jsem to proste musel mit, zejo...

Podotykam, ze jsem nemel zablokovanej pristup tretich stran ke cookies, coz je zrejme pricina pruseru a bod zlomu. Otazka je, proc je to tak defaultne (pokud si vzpominam, nehejbal jsem s tim), a zda a proc se udaje o karte do cookie ulozily, kdyz jsem chromu rekl, ze nechci, aby si ji pamatoval (i kdyz, asi to nema souvislost, chrome si to uklada jinam, nez do cookie webu..).

Ubehl necely den a na vypisu z uctu se objevila nezauctovana, a hlavne neocekavana transakce - nakup na grpmarket.com v hodnote 48,34 eur/1287 czk. Ja si tam ale samozrejme nic nekupoval, a co me hlavne fascinuje je to, ze neproblehlo schvaleni pres SMS, ktere je nastaveno na transakce v hodnote 500+ czk. A vzhledem k tomu, ze je to celkem dulezity zabepecovaci prvek pri online nakupech, me to trochu rozciluje..a moje paranoidni ja ma za to, ze zasrani Cinani nekde na Huawei BTS odposlechli telefonni cislo, kam se notifikace posilaji, a notifikaci si presmerovali, protoze ja ho jinak nepouzivam, a v Chromu ho nikde ulozene nemam..

No, do banky bude podana reklamace. Pokud je transakce nezauctovana, tak doufam penize z banky jeste neodesly, a pokud v logu systemu nebudou mit zaznam o notifikaci pres SMS, snad nebude potiz transakci zrusit a penize vratit zpet na ucet..

btw., grpmarket.com je nejakej zprostredkovatel zakaznickyho servisu. to uz mi do hlavy nejde vubec, koupit se tam nic neda, ale to asi radsi resit nebudu..
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Nálepky sou divný, měl sem často problém že je terminál nenačet a musel sem tahat kartu, NCF je bezproblémový.
    ADAM
    ADAM --- ---
    TRISSIE: nalepku uz mam, ted jsem mluvil o te NFC platbe prave..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADAM: www.csas.cz/banka/nav/osobni-finance/debetni-nalepka/o-produktu-d00022508
    ADAM
    ADAM --- ---
    PISTA1: to zni opravdu super. u fio a CS mam asi smolika. snad to brzy zaridi taky...
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ADAM: Já už snad ani jinak neplatím, než tahat peněženku ze zadní kapsy tak mobil je dřív po ruce, navíc když je větší částka tak si pin předvolím ve frontě když markujou nákup a nemusím ho pak mačkat na terminálu.
    ADAM
    ADAM --- ---
    sporitelna nebo fio asi NFC platby mobilem zatim neumi, ze? 
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ADAM: zcela běžně :) má to ještě pár much (náhodně, málo často), ale to se osladí
    ADAM
    ADAM --- ---
    NAVARA: jsem to taky hned smazal :-)
    (pro ostatni: rec je o platebni nalepce).

zajimavy, ze jsem nikdy vzivote nevidel tim nekoho platit...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: ING má taky omezenu maximální částku - na 300 000. Nad tuhle částku dostaneš jen 0,1%.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ADAM: Bylo to cool tak tři roky dozadu, dnes už jsou způsoby jak si i tu nálepku odpustit :)

ČSOB NaNákupy: bude vás bavit platit NFC mobilem - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/clanky/csob-na-nakupy-bude-vas-bavit-platit-nfc-mobilem/
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SRNECEK: co se spořicích účtů týče, je to bída.
    Mezi 0,5 a 1 % se pohybují spořicí účty ING, Equa, Sberbank a AirBank.
    ING to má bez dalších podmínek, ale má jen 0,5, ostatní banky to mají s podmínkami (platby kartou, obrat na účtu), Equa má 0,8, Sberbank 0,83 a AirBank 1 %. Kromě ING je u všech omezena maximální částka, která je úročena tou to částkou, pohybuje se mezi 200 a 300 tisíci korun.

Pokud chceš běžný účet zdarma, tak těch je neurékom, i ČS takový má (Erste Premier). Jde jen o to, jaké služby potřebuješ, a co pro to chceš udělat (např. u té ČS, ale i KB, ČSOB, Sberbank, Unicredit, Moneta, Raifka, mBank...) je potřeba splňovat minimální obrat na účtu (lze vyrábět i uměle) nebo na kartě, na druhou stranu nabízejí i něco navíc zdarma (cestovní pojištění, vstupy do salonků na letištích, concierge služby, atd).

Pokud chceš účet zdarma bez podmínek, vybíral bych mezi FIO, Creditas, Equa a AirBank. Ani u jedné z nich se nespálš. Když podrobněji popíšeš, jak chceš účet používat, můžu něco vybrat. Já využívám služeb 14 bank, tzv. sbírám třešničky z dortu, ale chápu, že to není pro každého. Pokud bych měl osobně doporučit nějakou banku, tak já tíhnu k FIO a to z důvodu jejich internetového bankovnictví, které jde proti současné módě "co nejvíce barviček, co největší zátěž pro prohlížeč" a je jednoduché a rychlé a funguje i na mobilních prohlížečích jako Opera mini. Pokud hodně platíš v cizích měnách, tak Creditas, které z té bídy, co zde je, má nejlepší kurzy.
    HARALD
    HARALD --- ---
    SRNECEK: Spořící účty dnes mají výnos minimální. Bězné účty skoro čistiu nulu. Jestli chceš výnos, účet ti nepomůže.

Jestli chceš pryč od ČS, tak nejspíš chceš nějaký běžný účet zdarma, protože nic lepšího než černou nulu na trhu dnes není.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    GIOMIKY: Tak u CS a hledam nahradu...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    SRNECEK: Co si zalozit vkladnici (vyherni jestli ses optimista nebo urocenou jestli ses jeste vetsi optimista)... u ceske?
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, nemáte někdo tip na banku, kde bych si mohl zřídit účet, převést tam prachy, spíše takový spořící, ale mohl bych kdykoliv obnos vybrat a ukončit závazek (např. do půl roku od založení), nemluvě o neplacení každý měsíc poplatků, že mi banka spravuje účet. Děkuji za rady.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam