• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: dovolím si nesouhlasit, že (doplň jakoukoliv banku) bude vždy lepší volba, než ČS. Vždy záleží na tom, co chce člověk využívat. Třeba taková Erste Premier je velmi použitelná nabídka :D
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KULHY: Možností je spoustu - můžeš třeba zůstat u ČS a přejít na tarif PREMIER. Výhodou je, že při splnění jednoduché podmínky (obrat 70 000 Kč měsíčně, můžeš vyrobit i uměle přeléváním z jiného účtu tam a zpět, ale podmínky splníš i výběrem z bankomatu a opětovným vkladem) máš vše zdarma. Vedení účtu, 2 platební karty (Visa Infinite, MasterCard World Elite), tuzemské transakce, výběry z bankomatů ČS v ČR a ze všech v zahraničí, Priority Pass kartu se 4 vstupy do sítě vice než 1000 letištních salonků (plus neomezené vstupy do salonku Erste a MasterCard na pražském a vídeňském letišti na karty Erste, na schengen terminálu v Praze navíc s privátním odbavením - nemusíš čekat ve frontě na celníky), akce pro klienty PREMIER (občas nějaká ta přednáška s rautem, atd). Nebudeš měnit IB ani číslo účtu.

Pokud chceš naopak účet bez nutnosti plnit jakékoliv podmínky, tak Fio, Air, Equa, Creditas, Hello. V podstatě všechny banky umí účet zdarma při splnění nějakých podmínek. Každá banka má nějakou výhodu a nějakou nevýhodu.
    Jak už zmínil Adam, někteří nedají dopustit na IB od FIO, já se mezi ně počítám. Funguje mi naprosto na čemkoliv, kdykoliv, jakkoliv staré a obskurdní zařízení to je. Creditas má zase o fous lepší kurzy, než jiné banky, pokud kartou platíš v cizí měně (nakupuješ na Internetu, jezdíš do zahraničí) rozhodně stojí za pozornost. Výběr v zahraničí je za rozumných 30 Kč (díky kurzu vyjde výhodněji, než výběry nad 100 EUR bankami, které mají výběr bez poplatku), 5 výběrů v tuzemsku je měsíčně zdarma, ale jejich IB mi nevyhovuje.
    AirBank má pobočky s možností vkladu hotovosti přes bankomat (a to i při zapomenutí karty, vygenerují na místě kód pro vklad a výběr) a řekl bych, že mají nejlépe zvládnutou podporu klientů - na pobočkách se opravdu chovají velmi přátelsky.

Já mám všechny zde zmíněné banky :) a ještě spoustu dalších, ale já jsem exot :D

NELLAS: mBank není bez podmínek - pro bezplatné vedení platební karty je potřeba splnit požadovaný objem plateb (nevím teď z paměti, tuším 1500 Kč měsíčně? - musí to být skutečně platby v obchodě, nestačí výběr z bankomatu). Ještě bych přidal Hello bank (dříve Cetelem). Od příští roku má běžný účet se základními službami zdarma uvést na trh ING a nejspíše se objeví ještě další 2 banky.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ADAMM: Zrovna ty nejmilejší lidi na pobočkách AirBank si nějak neuvědomuju... Snaží se o jiný přístup, ale naposledy mě "seřvali" za to, že jsem jim sám nedodal kopii nové občanky! WTF? To jsem nezažil v žádné jiné bance (ČS, KB, ING, FIO, mBank, Zuno, ČSOB, RB, snad jsem na žádnou za ta léta nezapomněl)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ADAMM: Air bank uz má klasické hypoteky, jen má pouze na koupi, ne na vystavbu
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KULHY: většina má i nějaké demo, aby ses podíval, jak to vypadá. mě třeba FIO vůbec nesedí, jiní na něj zase nedají dopustit (jako fajn, jede to v Opeře MINI, ale to já fakt nepotřebuju, ani si dělat přes API nějaký vyfikundace). Air bank má nejmilejší lidi na pobočkách, ale já na pobočky nechodím. a tak. každopádně Equa, FIO, Air bank i mBank budou určitě fajn volba oproti ČS :)

Air bank ještě nemá klasické hypotéky, jen refinancování, ale asi už to brzo bude. mBank appka má v sobě Android Pay, ale někomu její IB přijde moc "omalovánkové" a má špatné kurzy při platbě v zahraničí (Euro špatný, vše ostatní hrozný). imho je nejlepší si vzít nějakou dvojkombinaci, zdarma je to všechno a tou kombinací eliminuješ to, co by tě případně nejvíc štvalo, kdybys měl jen jednu (já mám teda všechny 4, ale uznávám, že to je trochu extrém :D
    KULHY
    KULHY --- ---
    KOC256: Dík za info zvážím. :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KULHY: Air tyto veci umi. A to zatridivani dela bud samo nebo prvni zatridis a pak uz si to pamatuje.

To zatridovani funguje mnohem lepe nez u mBanky. Zbytek nemam.
    KULHY
    KULHY --- ---
    KOC256: Tak by by fajn kdyby krom manuálního třídění plateb fungoval i nějaký automat, abych měl přehled kam peníze tečou, aby šlo snadno platit, touchID, používat platby v historii plateb jako šablony pro nové, vyhledávání ideálně fulltext. Ideálně správa trvalých plateb. Nastavování limitů. Nechci si hrát, ale používat to. ;)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KULHY: A co tam chces delat?
    U AirBanky si muzes delat obalky, zatrizovat platby, soupat s penezi mezi vlastnimi ucty, muzes si fotit uctenky a parovat s platbama.

Na hrani dobre. Pokud mas bankomat od Air nekde po ceste.

Jdou tam i dalsi veci a appce se venuji.
    KULHY
    KULHY --- ---
    NELLAS: jj 5 minut od baráku :) Mají už bezkontakt?
    KULHY
    KULHY --- ---
    Co ty aplikace – dost na tom frčím. Nějaká vyčnívá? Zrovna FIO teda má už dost zastaralou, ale prý na 2018 chystají novou. Hodně zajímavě vypadá Equa a mbank.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KULHY: To je taky docela důležitá informace. Máš nějaký Fio bankomat v dostupné vzdálenosti?
    Jinak za každé 4000 zaplacené kartou dostaneš u Fia výběr z cizího bankomatu zdarma: https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/platebni-karty/mastercard-debit-contactless#ciziVybery
    KULHY
    KULHY --- ---
    NELDE a NELLAS: Zpravidla vybírám tak 3× za měsíc.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: Pokud hodně platí online a kartou, tak ho případné výběry asi moc netrápí.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KULHY: Fio má pokud vím málo výběrů zdarma z cizích bankomatů. Zvaž Equa.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KULHY: Fio, mbank, Airbank, Equa, Creditas jsou zdarma bez podmínek. Za splnění určitých podmínek umí účet zdarma i další banky.
    Myslím, že pro tvoje účely by Fio mělo být OK.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Ahoj,

chystám se měnit osobní účet u ČS na něco rozumného. Žádný speciální požadavky – muž živící malou rodinu s běžným příjmem, hodně online platby, platby kartou, rád využívám mobilní aplikaci a internetové bankovnictví časem možná hypotroctví. Líbí se mi FIO, nějaký další tipy které bych měl zvážit, nebo něco proti FIO?

Díky
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DYNK: Ano, je to limitované. Ale běžně člověk víc, než pár tisícovek nevybírá, ne?
    Kombinace Air Bank a Sazky umožní zasílání drobné hotovosti v reálném čase - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/.../kombinace-air-bank-a-sazky-umozni-zasilani-drobne-hotovosti-v-realnem-case/

Jasně, na speciální účely to není :)
    DYNK
    DYNK --- ---
    PATRIKCHRZ: Neni to nejak limitované? Žiju s pocitem, že na terminalu jde vybrat maximálně pár tisícovek.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    má tu někdo zkušenosti se zřizováním bankovního účtu v jižní korei?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam