• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    QUIP
    QUIP --- ---
    Asi pred rokem jsem mel na ING Kontu vyzvu, ze se musim dostavit na pobocku, abych jim dodal telefonni cislo, kam mi budou chodit autorizacni SMS (na uctu, ktery tam mam aspon 5 let a muj telefon uz tam maji - jako kontakt). Dosel jsem na pobocku a protoze jim tam zrovna nefungoval system, napsali si moje tel. cislo na papirek s tim, ze to vyridi, az to bude fungovat. Nechteli odemne zadny doklad (obcanku, nebo jakekoliv jine overeni, ze ja jsem majitel uctu).
    Na uctu se po case to tel. cislo objevilo a vic jsem to neresil. O to vetsi pro me bylo dnes prekvapeni, kdyz jsem se prihlasoval na ucet, tak me to vyzvalo k zadani cisla, kam si preju posilat autorizacni SMS. Tak jsem tam napsal tel cislo, prisla SMS.
    WTF? Takze kdyby se mi tam pred chvili prihlasoval nekdo cizi, zada si tam svoje tel. cislo a autorizuje tim vybrani uctu... Fakt maji ty finacni instituce stale horsi a horsi pristup k zabezpeceni.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    VANEK: ja ji objednaval poslední den kdy mi psali ze pro me maji tu akci karta gratis. Nevím jestli to maji cíleny marketing x dnu po registraci a nabití penez nebo to bylo neco plosneho.
    ADM
    ADM --- ---
    BROZKEFF: nepamatuji si uz jestli to byla bitwalla karta nebo tahle revolut protoze jsem delal obe v rozmezi tak 2 tydnu, ale jedna z nich se musela urcite aktivovat zadanim kodu do aplikace nebo na webu, samozrejme zda uz aktivovana nebyla jsem nezkousel
    VANEK
    VANEK --- ---
    BROZKEFF: Je ještě zadarmo?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SAYUZ: To byla první věc co jsem zkoušel než jsem psal na support. Ten papír vytvoří větší vzdálenost takže to byl problém mobilem s NFC co jsem zkoušel načíst ale při přimáčknutí to na xtý pokus vyšlo. Faradayova klec to rozhodně není, ale tím že to není přímo v obálce to skutečně nějaký miniefekt na některé NFC čtečky má.
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    BROZKEFF: Ten obal předpokládám asi není odstíněný? :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PATRIKCHRZ: RSA token od Sberbank je na 3 nebo 4 roky a evidentně v něm baterka i po té době fungovala v klidu a asi by vydržel i déle :)

KOC256: Pokud už berou Visa tak to je velký pokrok. V 2012 to bylo že Colruyt a další velké diskonty/supermarkety mě posílaly do háje s čímkoli co běžný smrtelník měl, brali jen Maestro a to jen ta belgická (Bancontact). :) Mít normální Visu a MC na cesty je základ (prostě aspoň 1 karta od každé z těch asociací) pro maximální kompatibilitu, slušné banky nabídnou dvě karty jednu MC a druhou Visa (ČS - Erste Premier :-)), pokud ne zdarma tak si tu druhou lze za pár korun pořídit navíc (Fio) případně to lze vyřešit účty u více bank kdy jedna dá v defaultu MC (třeba Fio, Airbank) a druhá v defaultu Visu (třeba Sberbank nebo ČS). Ostatně mít účty u víc bank má řadu dalších výhod ;)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Tak jsem vyzkoušel Revolut – jakože moderní alternativa klasickým bankám, fintech startup ultracool, dýdadýdadá. Pošlete si tam peníze, karta s multiměnovým účtem, pohoda. Mobilní aplikace super komfortní a přehledná, fyzická Visa karta dorazila brzo (za týden od objednání), v rámci nějaké promo akce úplně zadarmo, a v hustým obalu vyjíždějící krabičky.

Kde ale soudruzi udělali chybu?
    A. Karta už byla předaktivovaná,
    B. Šlo s ní hned platit bezkontaktně,
    C. Karta už byla předaktivovaná a šlo s ní hned platit bezkontaktně.

C ist richtig!

Tedy vy si nabijete třeba 200 €, objednáte kartu, a kdokoli s ní může platit už jen ze zavřené obálky bez PINu, bez aktivace. WAT?

Před časem se někdo koukal na zabezpečení jiné podobně hipsta fintech moderní banky, N26, a dopadlo to tragicky, mám trochu pocit z toho Revolutu, že to je trochu podobné: UI dokonalé, obal na kartu cool, ale na standardní bezpečnostní prvky, co používá snad úplně každá normální banka se poněkud pozapomnělo.

Plusem mobilní aplikace ale je, že jednoduchými slajdry lze real-time deaktivovat různé vlastnosti té karty, jako swipe magstripe transakce, výběry z bankomatu, platby na internetu atd. Což vypadá, jak to zvyšuje bezpečnost, ale nezkoušel jsem, jestli to reálně něco mění, možná to jsou jen fejková tlačítka, co na backendu nic nedělají a jen uklidňují uživatele xD

Podle supportu to že byla karta předaktivovaná a NFC-ready out-of-the-box byla naprosto mimořádná věc a už ten incident řeší, tak nevím jestli jim to mám věřit :) Nechcete to taky někdo zkusit a dát vědět jak to dopadlo?

KOC256
    KOC256 --- ---
    V tech krtach jsme asi opravdu na vrcholu evoluce... a pak mi cokoliv prijde jako pravek.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Tak v Rakousku v nejakem diskontu donedavna vyzadovali pouze Maestro nebo cash :))
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    KOC256: nizozemsky standard. ve vetsine obchodu nam nechteli brat ani ceskou visu, ani ceskou mastercard, ani ceske maestro.. proste smula, vytaste hotovost :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE: tak u AB se prikazy pres IB potvrzuji pomoci APP v mobilu, ktera podporuje jak otisk prstu, tak faceid.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Nechystá někdo autorizaci přes biometrii? Třeba přes kameru v PC nebo mobilu?
    PAN_KLOBOUK
    PAN_KLOBOUK --- ---
    LINKOS: Tak me jde primarne o autorizace plateb kartou. Pocitam, ze sance, ze se mi nekdou naboura do IB a jeste ma detaily moji karty je hodne mala.
    Jinak myslim, ze dvojita autorizace v IB je spravne. Jenom mi prijde ze kombinace heslo + SMS je mozna bezpecna, ale prijde mi jako oldschool a neprakticka z tech duvodu co jsem zminil.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    LINKOS: A proto ve slušné bance nemůžež jen pomocí SMS zvednout limit pro transakce přes IB...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PAN_KLOBOUK: vtip je v tom,ze kdyz ti nekdo naboura ib,tak si zmeni zasilani na svoje cislo a cau vsechny penize...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PAN_KLOBOUK:
    jo to jsem zazil u mBank. poslali autorizaci na stare cislo, ja rychle volal novemu majiteli (firemni cislo) a ten mi nadiktoval heslo a vsechno bylo v poradku :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ:
    Tak nechodme tak daleko. Par tydnu zpet me v belgii v nejakem rozsirenem retezci rekli ze nepodporuji MASTERCARD. Proste FUCK! Bud VISA a nebo see you later... Nastesti jsem mel hotovost a tak jsem vyuzil jejich standardu, kde mi z kosiku sami vsechno zbozi vytahli, otypovali a dali do tasky...
    PAN_KLOBOUK
    PAN_KLOBOUK --- ---
    Me se nejvic libi ta autorizace emailem. Na ten se dostanu vicemene odkudkoliv.
    Jako me by v principu nevadila ani ta SMS pokud bych si mohl jednoduse zmenit to cislo treba pres internetovy bankovnictvi. Ale to u bank kde mam ucty nejde.
    U FIO musis zmenu cisla autorizovat pomoci SMS ktera ti prijde na to stary cislo.
    U Sporky musis na pobocku. Nebo poslat ze zahranici notarsky overeny souhlas se zmenou cisla.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Ku podivu ne vždy. Jsou země, kde třeba nemají čeští operátoři roaming (zažil jsem v Africe), nebo kde nemusí fungovat standard GSM nebo používají nestandardní frekvence. Pak je super mít token, který na ničem z toho není závislý a na baterii vydrží 2 roky :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam