• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    EDERA
    EDERA --- ---
    CMLKA: Pochopitelně spíš víc chce, než potřebuje.:-)
    Ale na druhou stranu - přesouvá se teď už hodně sama na různé svoje aktivity. Ze školy jede přes půl Prahy do hudebky, potom hned rovnou na trénink, spolu se sejdeme až v osm večer. Přijde mi dobré, že má u sebe kartu, na ní rezervu pro případ "ztroskotání" a že nemusí s sebou nosit tolik hotovosti. Babičky a děda jí občas dají nějakou finanční prémii a přijde mi lepší jí to přesunout na účet, než aby hrozilo, že ty bankovky někde zabordelí. A taky si teda myslím, že je nejvyšší čas začít s výukou finanční gramotnosti. U jejího bratra jsme to řešili podobně, postupně jsme na něj přesouvali i zařizování "mandatorních výdajů" (tramvajenku, školní obědy apod.) a osvědčilo se to. Dneska je na VŠ, bydlí sám a neparazituje na službách mamahotelu.:-P
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    EDERA: ty jo, lama dotaz bezdetne, k cemu potrebuje 11lety dite ucet?
    HARALD
    HARALD --- ---
    NELDE: Který je nejlepší, to nevím, ale KB umožňuje účet od 8 let. Je psaný na rodiče. Dítě k němu má kartu. Obojí zdarma.
    EDERA
    EDERA --- ---
    NELDE: Pro klienty téhle věkové kategorie má celá řada bank (a to i těch klasických) účet vedený zdarma. ČSOB, Komerčka, ČS, Unicredit, Moneta, Raifka,
    (Raifka teda za podmínky aktivního využívání, což jsou tři odchozí platby za měsíc - včetně plateb kartou), mBanka...
    Rozcestník na jednotlivé účty je třeba tady
    Studentské účty, účty pro mladé porovnání, poplatky, cenová zvýhodnění, prémie | Peníze.cz
    https://www.penize.cz/srovnani/ucty-pro-mlade
    Asi bych volila některou z bank, které u studentských karet mají zdarma výběr z kteréhokoliv bankomatu v ČR a ne jen z těch patřících vlastní bance (což je Unicredit a Raifka, mBanka s omezením na tři výběry za měsíc).

Synovi jsme tedy před pár lety zakládali účet v Monetě, a to z toho důvodu, že měla pobočku nejblíž od našeho bytu a bylo to tím pádem nejpohodlnější.
    Dceři (11) jsem teď zakládala účet v mBance, kde mám já účet na běžné výdaje. Přiřadili mi ho v internetovém bankovnictví hezky do ovládání, ona k tomu má svůj přístup k pasivnímu sledování pohybů, má k tomu kartu, kterou se dá normálně zaplatit v obchodě (v rámci limitů nastavených rodičem) nebo vytáhnout peníze z bankomatu (3x v měsíci zdarma z jakéhokoliv bankomatu v ČR).
    NELDE
    NELDE --- ---
    BROZKEFF: Nedá se zadat mladší než 18 let.
    BALAENA: 15-18
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    NELDE: kolik je "náct"? do patnácti jsou u plno bank jiné podmínky nebo přímo jiné účty než pro 15-18
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    NELDE: AirBank má možnost od 15, ale není to plnohodnotné, účet vlastní zákonný zástupce a nactilety ma plna dispoziční práva
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    NELDE: vyzaduje ten revolut vubec verifikaci veku?
    NELDE
    NELDE --- ---
    Jaký je nejvhodnější účet pro náctileté? Navrhoval jsem Equu, ta ale bere až od 18.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BUNDA: mně už strhávali ve všem možném, včetně CNY
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: čína jede většinou platby v dolarech.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: jednou se mi stalo, strhli si částku v GBP místo v EUR, reklamoval jsem to u eshopu a rozdíl vrátili.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BUNDA: Nějaký čínský (dcera chtěla batoh). Kartou, ale částka měla být v EUR a nebyla.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: jaký eshop? Přímá platba kartou nebo Paypal apod.? V korunách nebo v jiné měně?
    NELDE
    NELDE --- ---
    Eshop mi strhl z karty o 10% více. Prý to zadali přesně, ale banka strhla více. Není to něco typu DCC? Má cenu to reklamovat u banky - máte s tím někdo zkušenost?
    KAPLIK
    KAPLIK --- ---
    STICKYGREEN: Ja myslel jestli mas treba cislo ticketu, ze bych se podival co je spatne :)
    A pokud je tam opravdu chyba v aplikaci ktera postihuje minoritni cast klientu, tak se oprava nereleasuje ihned, ale sz v nejblizsim okne (tj muze to fakt byt az v patek) :)
    STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    KAPLIK: po zadání ID a hesla normálně naběhne stránka pro zadání mobilního klíče. zadám mobilní klíč... synchronizace dat.. a pak naběhne znovu stránka pro přihlášení s hláškou, že spojení se serverem bylo přerušeno. a takhle mě to nechá zadávat pořád dokola do zblbnutí. teď sem tam volal a opravdu demence, prý do pátku by to mělo fungovat. ježiš sem se zas nechal vytočit, je odstranění chyby v přihlašování práce pro IT na týden? těžko, anebo jsou totálně neschopný... moje blbost že jsem nezdrhnul od nich už dávno.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    STICKYGREEN: Když už budeš měnit banku, tak si rovnou zařiď účty ve dvou bankovních ústavech. Nikdy nevíš, kdy se ti bude hodit další účet, další karta atd.
    NELDE
    NELDE --- ---
    STICKYGREEN: Mě stačila jedna zkušenost kdysi dávno s jejich "protiklientským" přístupem, abych utekl a od té doby opakovaně zjišťuji, že to bylo dobré rozhodnutí.
    KAPLIK
    KAPLIK --- ---
    STICKYGREEN: Detaily? Kdyztak posta...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam