• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KOC256: synovi je 13, má dětský účet od spořky a k němu visu na svoje jméno, se kterou jde i platit
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KOC256: však muže, k dětskému účtu
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CAMELLA:
    výjimka? Pokud uvidí 12ti letou holku, která tu kartu mít nemůže?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    NELDE: k dětským účtům se vydává karta běžně, u některých bank i na placení
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: občanku mít klidně může (s platností omezenou na 5 let). Dost dětí ji má.
    NELDE
    NELDE --- ---
    SWALLOW2: 12 letá nemá občanku, aby mohli kontrolovat totožnost - navíc dítě s kartou bude trochu podezřelé (vzalo rodičům).
    SWALLOW2
    SWALLOW2 --- ---
    AGNES_NITT: A co Revolut, fakticky prepaid, a myslim ze i na kartě budeš moci mit jakékoliv jméno .. vyřízení on-line
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KOC256: v obchodě to ověřit mohou - sama jsem kdysi viděla, jak to kontrolovali v obchodě s pc hrama. Ale to je velká výjimka
    NELDE
    NELDE --- ---
    AGNES_NITT: Pak asi předplacená karta. Jenom pozor na poplatky.
    EDERA
    EDERA --- ---
    KOC256: Tak když k tomu ségra dostane pokyn “jen na výběr z bankomatu”, tak v praxi problém se jménem nenastane.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Z nevyžádané, ano irelevantní pošty:

Omluva a vysvětlení, co se stalo
    V sobotu jsem zažil asi nejhorší den v historii Twista. Došlo k masivnímu výpadku v systému platebních karet našeho dodavatele Wirecard bank v Německu a tím pádem nešlo platit Twisto kartami, nesynchronizoval se limit do Twisto účtu, nešlo zobrazit PIN, zkrátka noční můra. Některým klientům jsme způsobili ostudu, protože stáli u pokladny a nemohli zaplatit. Jiní se na Twisto spoléhali jako na jediný zdroj peněz, který měli v tu chvíli k dispozici. Někteří byli na cestě do zahraničí a jedinou kartou, kterou s sebou měli, byla Twisto karta. Hodně klientů jsme pěkně naštvali a já je plně chápu. Nejvíce frustrující bylo, že jsme mohli jen čekat, až se podaří obnovit systém u Wirecard a nemohli s tím nic dělat.
    (... TLDR ...)
    - za výpadek systému nám náleží finanční kompenzace od Wirecard bank, kterou jsme se rozhodli vyplatit klientům, kteří byli výpadkem nejvíce postiženi. To znamená, že se snažili zaplatit a nepodařilo se jim to. Každý klient tak od nás dostane 234 Kč v kreditech na svůj Twisto účet, které může libovolně utratit.
    (...)
    S úctou,
    Michal Šmída
    zakladatel Twista
    AGNES_NITT
    AGNES_NITT --- ---
    PATRIKCHRZ: Jde právě o naprostou banalitu. Žijeme každá jinde, takže pro ni chci něco, kde jí měsíčně pošlu nějaké kapesné + případně peníze na nějaké extra výdaje. Bavíme se o řádech stokorun.

Předpokládám že nejčastější bude výběr z ATM/dotaz na zůstatek.

Podle všeho bude vážně nejjednodušší zařídit si účet a kartu na moje jméno a kartu předat (byť to není oficiální cesta, tak jinou moc nevidím). Přístup do IB snad ani není nutností. (pro ni, já samozřejmě můžu monitorovat stav)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ: Jmeno na karte by melo sedet se jmenem uzivatele. Nevim nakolik by to mohl nekdo pri platbe overovat...
    DYNK
    DYNK --- ---
    PATRIKCHRZ: jenom bych dal pozor, aby si z toho internetového bankovnictví nesjednala nějaký kontokorent, nebo půjčku. Me to porad něco nabízí. Jestli to jde sjednat online bez fyzického podpisu, nevím. Ale dokážu si představit, že sms autorizace by to podepsat mohla.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: však jo. Nezákonné to není a to nejhorší, co jí banka může udělat je, že jí účet zruší, ale při používání které může provozovat malá holka si takovou situaci nedokážu představit.
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Bez součinnosti rodičů (zákonných zástupců) to ale asi ani na jinou možnost řešení nemá. Koukala jsem se na podmínky předplacené Cool karty - vyžadovala by osobní údaje, pokud by se s ní mělo dát vybírat z bankomatu. Takže je to v podstatě totéž, jako karta vystavená k účtu na jméno AGNES_NITT.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    AGNES_NITT: Jak moc velký přístup potřebuješ sestře zřídit? Účet s možností podávat platební příkazy, kartu pro placení a výběr z bankomatu, nebo ještě něco dalšího?

Jednou z možností (byť v rozporu s pravidly banky) je zřídit si účet na svoje jméno, k němu si nechat vydat kartu a tu předat sestře a prozradit jí údaje pro přihlášení do internetového bankovnictví. Samozřejmě by na účtu byly pouze peníze, které bys chtěla pro ni.
    Vybíral bych z bank, které mají základní služby (účet, kartu, transakce) zdarma: Fio, Creditas, Hello, Air, Equa. Asi bych vybral takovou, kde dosud nemáš účet (aby sto měla úplně oddělené od svých peněz) a nejspíše takovou, kde jsou výběry z cizích bankomatů zdarma - to favorizuje Equa (neomezený počet výběrů) následovanou Creditas a Hello (omezený počet výběrů z cizích bankomatů, tuším 3 v měsíci, mrkni do ceníku, sypu to z hlavy).
    Bude účet používán nějakým speciálním způsobem? Např. pro zahraničí vychází dobře Creditas (rozumný poplatek 30 Kč za výběr v zahraničí a velmi výhodné kurzy),atd.
    EDERA
    EDERA --- ---
    AGNES_NITT: Nedávno jsem otvírala účet pro dceru, které je 11 let u mBank. V bankovnictví ho vidím pod svým, ona má svoje vlastní bankovnictví, které je v podstatě jen pasivní (může se podívat na pohyby na tom účtu). Má k tomu kartu, na které jsem já nastavila limity pro výběr i pro platby. Ale jestli do toho nechceš zatahovat zákonné zástupce, tak je tahle variant nedostupná.

Takže si stejně jako ADAM myslím, že řešením pro Tebe je nějaká předplacená kreditka.
    AGNES_NITT
    AGNES_NITT --- ---
    ADAM: Jo, tak jsem se navnadila na webu. Tohle by bylo přesně to, co hledám, akorát ukončili prodej k 30.4.2018. :(
    ADAM
    ADAM --- ---
    AGNES_NITT: už Dnes píši tuto odpověď podruhé.
    Biip.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam