• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: pozitivum je pro podnikatele, u leasingu může být auto odepsáno už za 3 roky, normálně to trvá (tuším) 5 let.
    Je snazší ho získat a (myslím) se nezapisuje do Registrů (není to totiž úvěr, je to pronájem auta s následnou koupí), takže neomezuje možnost vzít si další úvěry
    U nových aut může leasing vyjít výhodněji, protože automobilka ho může v rámci různých akci dotovat
    NELDE
    NELDE --- ---
    RATTKIN: To je full-service leasing, normální leasing je, že tohle platíš navíc (-;

KOC256: Nám třeba vyšel leasing na nové auto lacinější než bez něj - leasingovka měla slevu, která pokryla navýšení za úroky. Ale bylo to jen 50% ceny auta a na jeden rok. Obecně pozitivum je, že nepotřebuješ celou částku a nemusíš ručit něčím jiným. Normální půjčku nemusíš dostat, prokazuješ příjmy atd.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KOC256: co znám, tak neplatíš nic kromě benzínu, všechno je v ceně leasingu včetně gum, servisu atd.
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    KOC256: ja mel kazdy mesic priplaceny paket na servis asi 500kč, takže jsem při té prohlídce 1x ročně a přezutí nic neplatil. Ani nevim jak to meli pojistene. Jenom mi rekli ze maji spoluucast 5%.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    BIMBAS:
    No zase vyzaduji vsechno v v MAX kvalite (cene), ale chteji to po tobe ne?
    Pojistka? Garancky? Servisky?
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    KOC256: velke pozitivum je ze se vlastne krome jezdeni nemusis temer o nic starat. Beres to jako tarif na felefon
    KOC256
    KOC256 --- ---
    To skoro vypadá, ze kdo si vezme leasing je blázen. Má to vůbec nějaké pozitivum?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    NELDE: tak ale kdo si chce kupovat nove auto, ze jo....
    NELDE
    NELDE --- ---
    CMLKA: Leasing na nové auto je často atraktivní v tom, že leasingovka má lepší ceny.
    Jinak ten základní rozdíl je v vlastnictví a tedy rizicích a nákladech. U půjčky řeší banka jen, aby nebyl ukradená jistina (dost často majitel ručí celou hodnotu půjčky a nikoli jen do ceny auta). U pronájmu, podle podmínek to řeší i leasingovka - třeba pojištění je součástí splátky (nebo poplatku za pronájem). Jinak leasing je finanční, kdy na konci je auto tvoje a operativní (či full service), kdy na konci nemáš nic.
    Rozdíl je třeba také v předčasném konci. U půjčky auto prodáš a rozdíl je tvůj (nebo doplácíš), u leasingu je nějaká smluvní pokuta a výtěžek z prodeje auta je leasingovky. Proto také u leasingu bývají omezené kilometry, povinnost smluvního servisu (který ale hradíš), atd.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    CAMELLA: tak to ale hlavne ty skvely leasingy co nabizej bazary ne? Mela jsem pocit, ze ty uz vlastne zijou spis z poskytovani tehle "vyhodnejch" finančnich služeb

jinak jsem to zrovna tez zkoumala a jedna z bank, ted nevim, kdo to je, nabizi jakoze pujcku na auto a pujcku na cokoliv a je to samo nemlich to samy, ale to neni leasing....
    LELI
    LELI --- ---
    KOC256: ve vysledku je to cca stejne drahy, u uveru jsi nekdy majitel ty, nekdy taky leasingova spolecnost, zalezi na cene auta.

Realne je to jedno, leasing musi byt min. Na 5 let, jde rovnou do ucetnictvi, u uveru se uplatnuje odpis, uver muze byt na rok, ale do nakladu jde cca 1/5 hodnoty auta.

Odlisna pravidla ma operativni leasing.

Co chces cca kupovat?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    CAMELLA: navíc je obvykle podmínkou havarijní pojištění atd.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KOC256: Mno, to rozhodne není. Mnohdy je to skoro až lichvarsky úrok, když jsem to před par lety s klienty řešila, bylo RPSN průměrně okolo 20-30%, u běžných půjček v te době byl průměr cca 10-15%. Ale viděla jsem i RPSN okolo 60-80%
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ: Aha. Ja prave cekal ze tim ze je uzce zameren, tak bude levnejsi...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: Rozdílů je víc. Leasing je zpravidla dražší (na rozdíl od úroků z půjčky je zatížen DPH), ale je ho snazší získat.
    FLAD
    FLAD --- ---
    KOC256: Lizing je účelový (nemůžeš použit peníze na co chceš, musíš si koupit auto; klasický účelový car loans se v Česku nikdy neuchytili ). Hlavní rozdíl pro tebe je, že majitel auta je v případě leasingu společnost, v případě půjčky jsi majitel ty.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Kdybych hypoteticky si chtel pujcit na auto, jaky je rozdil mezi leasingem a prachsprostou pujckou co mi nabizi treba air/bank?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: doplnil bych ještě, Air bank malý tarif i mBank = poplatek 25 Kč.
    ATAN
    ATAN --- ---
    ZBYNEK: hm
    ATAN
    ATAN --- ---
    PATRIKCHRZ: diky za info. u CSOB 150.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam