• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KOC256: Mno, to rozhodne není. Mnohdy je to skoro až lichvarsky úrok, když jsem to před par lety s klienty řešila, bylo RPSN průměrně okolo 20-30%, u běžných půjček v te době byl průměr cca 10-15%. Ale viděla jsem i RPSN okolo 60-80%
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ: Aha. Ja prave cekal ze tim ze je uzce zameren, tak bude levnejsi...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: Rozdílů je víc. Leasing je zpravidla dražší (na rozdíl od úroků z půjčky je zatížen DPH), ale je ho snazší získat.
    FLAD
    FLAD --- ---
    KOC256: Lizing je účelový (nemůžeš použit peníze na co chceš, musíš si koupit auto; klasický účelový car loans se v Česku nikdy neuchytili ). Hlavní rozdíl pro tebe je, že majitel auta je v případě leasingu společnost, v případě půjčky jsi majitel ty.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Kdybych hypoteticky si chtel pujcit na auto, jaky je rozdil mezi leasingem a prachsprostou pujckou co mi nabizi treba air/bank?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: doplnil bych ještě, Air bank malý tarif i mBank = poplatek 25 Kč.
    ATAN
    ATAN --- ---
    ZBYNEK: hm
    ATAN
    ATAN --- ---
    PATRIKCHRZ: diky za info. u CSOB 150.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ATAN: u většiny bank je to kolem 200 Kč, ale může to být i výrazně méně (20 Kč u FIO, 9 Kč u Equa, u Velkého tarifu AirBank zdarma, případně Hello bank má příchozí zdarma)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ATAN: V ČR je to běžný poplatek
    ATAN
    ATAN --- ---
    Ahoj. Je poplatek za prichozi SEPA platbu obvykly nebo je to picusarna CSOB?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Co ta sociální karta, zavedeno 2012 s Č. Spořitelnou, 2014 zrušeno, bude to ještě někdy znovu zavedeno?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    BUNDA: Tak omezeni nebyla dana. Bylo to dost obecna uvaha, kterou jsem si nejak vylozil ;)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KOC256: taky počítej, že to je stav v době, kdy ekonomika šlape (tedy ty vedlejšáky v tom již jsou). Jenže nemusí šlapat věčně :(
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    LUDWIG_: Moc pěknej článek...

Jednom se v něm (v rámci zjednodušení) píše, že nekrytá měna je důsledek druhé světové války. Patrně má autor na mysli Brettonwoodský systém.
    Nekrytá měna, FED a podobné zlodějiny už byly dříve (zrušení zlatého standardu byla jedna z příčin krize na konci 20. let).
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Se statnim dluhem je to trochu jinak nez s osobnim dluhem:

http://finmag.penize.cz/ekonomika/262862-o-puvodu-dluhu
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CHRMLE: Pokud neni zadny mozny dalsi vedlejsi prijem, tak je to samozrejme spatne. Ale tak kamos si pujcoval stylem 10 mesicnea to pak uz pohadka neni. Pokud se fakt bavime o tom ze bilance vydaju a prijmu je JEN -1000, tak si teoreticky staci najit nejake “lepeni obalek” na vecer a jsi happy. Samozrejme jsem uvahami nezachazel do detailu zda tech -1000 je v situaci kdy cely mesic jim rohliky s horcici a nebo ziju normalne. To jsi ale nepopsal ani ty...
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    KOC256: wou wou wou... pockat minute... zkusim si to povydelit i lidma, nicmene...
    s tema vedlejsakama, to jsem pochopil tak, ze kdyz je planovanej schodek 50mld, tak proste je to uz se vsema vedlejsakama a pododbne, proste cista cisla po konci roku od tohohle uz odprostena.
    "Takze pokud by se realny clovek zadluzoval timhle tempem tak je to pohadka" ... jako fakt? S klidnym svedomim se da tohle doporucit jako kladnej priklad? Vzdyt neni sance to splatit...

Kdyz sem byl v exekuci tak jsem mel prijem 15k, vydaje 13k (z cehoz 8k byla splatka dluhu, za zbytek sem zral rohliky), dluh skoro 150k a teda jako pohadka mi to neprisla... spis jako dva roky zahozenyho zivota.. Kdybych nezvysil prijem na dvojnasobek, tak sem se v tom placal dotedka... jenomze stat asi nemuze proste zdvojnasobit prijmy, furt mi to nejak necvaka :D

ADAM: to teda, byt ve state, kterymu ani nikdo nechce prodat papiry na cache... to nechces :D
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CHRMLE:
    z tveho vypoctu mi to naopak moc otresne neprijde. Ber v potaz ze treba obcas mas nejaky bocni prijem nebo bonusy... Takze pokud by se realny clovek zadluzoval jen tempem 1000 mesicne tak je to pohadka...

Ale nez neco jen skrtat a odmyslovat si, zkus to tempo zadluzovani prevest na realne osoby v republice... Tj. delit to 10 000 000.
    ADAM
    ADAM --- ---
    CHRMLE: nic ti tam nechybí. Pokud máš státní peníze, zbav se jich dřív než se to provali a začne venezuelizace
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam