• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MICKEY_MOUSE: Sberbank má ověřování plateb přes RSA Token.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MICKEY_MOUSE: teoreticky to jde, prakticky je vyžadován jiný účet v ČR (na stejné jméno) kvůli ověření totožnosti.

Kde klienti žijí? V zemi EU (kde se platí eurem) nebo jinde (ještě Polsko by šlo)? Za určitých podmínek by to šlo řešit přes devizovky nebo podobné společnosti.
    VANEK
    VANEK --- ---
    MICKEY_MOUSE: Pokud vím, není to tvrdá podmínka, ale u cizích sítí někdy dochází k tomu, že to prostě SMS branou neprojde (resp. odejde a nedojde) a nedá se s tím nic dělat.
    Tuším se tam kdysi něco řešívalo i písemně, ale to vyžadovalo ověření podpisu na velvyslanectví nebo apostilu a asi to beztak bylo jen pro stávající klienty.

NELDE: Mám Kaktus a dobíjím ročně 50 :-)
    NELDE
    NELDE --- ---
    FLAD: 200 za rok je furt velmi slušná cena (-;
    ADAM
    ADAM --- ---
    NAVARA: ten certifikát vydává přímo Fio. S cizincem problém tedy neni, ale asi to musí být osobně.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ADAM: akorát cizinci kvalifikovaný certifikát nevydají a tuplem už ne distančně
    ADAM
    ADAM --- ---
    FLAD: Fio má autorizaci i certifikátem. Používám a je to lepší, než SMS
    FLAD
    FLAD --- ---
    NELDE: Jenže většina požaduje pravidelný dobíjení, třeba jednou za rok 200 Kč. Což když to číslo jinak nepoužíváš dost podkopává výhody účtu zdarma.
    NELDE
    NELDE --- ---
    MICKEY_MOUSE: To asi není problém - předplacená karta funguje na roamingu. Zejména v EU.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MICKEY_MOUSE: ČSOB a AirBank mají místo sms autorizaci přes mobilní aplikaci
    FLAD
    FLAD --- ---
    MICKEY_MOUSE: Ještě si dej pozor, pokud mají pobyt v zahraničí, ale jsou to Češi (tj. nemají občanku, jen pas). To Airbank ani Equa neumí, ty vyžadují OP. Fio to umí, ale osobně na pobočce :-)
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    A ještě jedna potenciální komplikace může být, že pro realizaci operací banka posílá SMS kódy, což tipuji že dělá jen na česká telefonní čísla.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    ZBYNEK: U té Fio je zádrhel, že vyžadují potvrzení o jiném bankovním účtu vedeném v ČR. Čili tomu cizinci to je k ničemu, on řeší právě to, že v ČR účet nemá a chce.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BLAAZEN: Fio na to má formulář: https://www.fio.cz/docs/cz/plna_moc.pdf
    Ale otázka je, zda je možné, aby plnou moc ověřil notář v jiné zemi.
    BLAAZEN
    BLAAZEN --- ---
    Vždy by měla být identifikace face to face. Takže to imho na dálku nejde.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Napadá mě užít plnou moc, ale nevím, nakolik to banky akceptují.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZBYNEK: stejně jako AirBank musí poslat ověřovací platbu z účtu v ČR. Takže nelze
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    QUIP
    QUIP --- ---
    MICKEY_MOUSE: Treba Equa Bank nabizi zalozeni uctu online, ale zaroven je tam napsane, ze smlouvu priveze kuryr "kamkoliv". Minimalne jim muzes zkusit napsat / zavolat.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, poradíte mi prosím, jestli je možné si v některé z našich bank otevřít účet na dálku? Mám české klienty žijící v zahraničí, kterým by pomohlo mít účet i v Česku kvůli českým platbám v korunách do Česka. Potřebují platit pravidelně (ideálně jednou týdně) relativně malé částky řádu stokorun. Snažím se pro ně zjistit, jestli to je vůbec možné. Případně existuje jiné rozumné a jednoduché řešení?
    Já osobně používám Fio banku, do které člověk vůbec nemusí chodit, ale zřídit účet je nutné osobně. Nevím, jestli to jde někde jinak.
    Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam