• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    KOC256: jo. Delam to taky tak
    KOC256
    KOC256 --- ---
    LOPIN:
    tech 50 se da predpokladam jen tocit ze?
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    KOC256: csob premium
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Kdo vsechno dava vstupy do salonku na letistich? ERSTE vim...
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Byl to dotaz na ty kurzy ve směnárnách podle hodnoty bankovek. Už jsem sám našel a přidal link.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: teď nevím, na co se ptáš. Jestli na "nevýhodnost" platby eury nebo dolary v obchodě, tak je to úplně, jako u nás. Některé obchody ti za euro dají 23 korun a některé 25,50 (a restaurace v centru ti budou euro počítat klidně i 18 korunami). Úplně stejné je to v tom Thajsku. Zkrátka místní preferují místní měnu (stejně jako u nás) a cizí berou jen, pokud na tom vydělají.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Našel jsem si: https://www.superrichthailand.com/#!/en/exchange#rate-section. Mimo dolary ty rozdíly nejsou tak velké. Je zajímavé, že by se na tom dalo vydělat. Směnit $100 a koupit jednodolarovky (-;
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Je to horší kurz než kolik dávají banky při platbě kartou?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: nevím, co považuješ za "dramatický". Ale mají dolarové bankovky rozdělené na 3 až 4 skupiny podle velikosti nominálu a mezi každou skupinou je drobný rozdíl.

Co se akceptace cizích měn týče, je to v Thajsku podobné jako u nás. Velké obchody a lepší restaurace eura případně dolary berou, ale ne výhodným kurzem, v oficiální hromadné dopravě cizí měnou nezaplatíš (v nějakých těch sběrných taxicích a podobně ano, ale nevrátí ti na ně a budou chtít víc, než je ekvivalent v bahtech). Potřebu dávat bakšiše jsem v Thajsku necítil (opět bych přirovnal k ČR).
    NELDE
    NELDE --- ---
    SAYUZ: Osobně bych se bydlení tam, kde nemají trezor vyhýbal. Není to jenom o hotovosti, ale i o dokladech a kartách - je hezké mít s sebou kartu pro případ krádeže hotovosti, ale nesmí být u těch peněz, zloděj bere všechno. Dokonce jsou případy (nevím, jestli v Thajsku), kdy sebral kartu a vynucoval PIN.
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    NELDE: Trošku offtopic, ale opravdu mají v každém hotelu trezor (ve většině?) chceme bydlet všude možné od pětihvězd pomalu po slum :D
    NELDE
    NELDE --- ---
    SAYUZ: Přebytečnou hotovost samozřejmě je třeba nechávat na hotelu (v trezoru na pokoji), stejně jako pas (v peněžence měj jen kopii potřebných stránek). V celé řadě zemí je dobré mít malé bankovky (např. jednodolarové) na drobné bakšiše, mince nemají ten samý efekt.

PATRIKCHRZ: Fakt je tak dramatický rozdíl v kurzu? U mincí to chápu, ale u bankovek? Zejména, když větší bankovky než $50 vyžadují kontrolu totožnosti? Americké bankomaty tuším dávají jenom dvacky (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SAYUZ: jestli máš možnost výhodně nakoupit bahty zde v ČR (na exotické směny mívají směnárny větší marži), tak je to celkem dobrá varianta. Ideálně zaplatit hotel hned při příjezdu (ať nemáš prachy u sebe), případně, když se budeš stěhovat, tak si nechávat peníze v trezoru.
    Co se KB týče, záleží na tarifu. Já mám TOP nabídku a tám mám výběry v zahraničí zdarma :). Ale na změnu tarifu asi nemáš dost času, předpokládám.
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    NELDE, PATRIKCHRZ: Mám KB tedy kdybych vše mohl zaplatit kartou připlatím si cca 450 Kč což si osobně myslím, že jestli kartou zaplatím za 5000 CZK a zbytek si rozměnim na místní měnu, tak stavi ideál? KB účtuje za výběr 100Kč + 1% z částky... takže když si povezu vyměněné thajské báty za 5000 a jednou tam vyberu, tak mě celé poplatky vyjdou max na tu 500. Nechci u sebe mít zbytečně moc hotovosti, protože věřím, že po první pořádném večírku by mě dovolená mohla stát víc než počítám :))
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SAYUZ: určitě místní měnou. Někde vezmou i dolary, ale vždy horším kurzem. Karty berou jen velké obchody a luxusnější hotely, bez místní měny se neobejdeš.
    Všechny thajské bankomaty účtují při výběru zahraniční kartou poplatek ve výši cca 120 Kč (plus ti ještě něco za výběr v zahraničí může naúčtovat tvoje banka), proto doporučuji vybírat méně často a větší částky.
    Pokud budeš měnit ve směnárnách, tak u USD mají kurz dle velikosti nominálu bankovky, čím větší nominál, tím lepší kurz (prostě za 100 USD bankovku dostaneš víc, než za 5 dvacetidolarovek).
    NELDE
    NELDE --- ---
    SAYUZ: Optimálně malými neoznačenými dolarovými bankovkami.
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    Zeptám se jak blb, který tím nechce ztratit moc času.(už to tu čtu delší dobu a pořád nemám jasno)
    Čím platit v Thajsku? Předpokládám, že nějakou hotovost povezu, ale čím méně tím lépe... Očekávaná celková útrata cca 15tis CZK.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Ano, pisibo jednorazovem problemu zpusobenem zrejme nejakou technickou chybou. Ne ze by to nebyl problem, ale neni to tak, ze by s prevody byl trvaly problem. Oproti failum nekterych ceskych bank za posledni rok zadna tragedie.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ...o problémech s převody píší uživatelé třeba zde:
    Revolut - zkušenosti - FinExpert.cz
    http://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=1239073&st=0&sk=t&sd=a&start=1080
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER:
    GHOSTSTALKER:
    Ale já mluvím o KREDITKÁCH ne o DEBETKÁCH. Hello bank má jinou kurzovou politiku na debetkách (nevrací 1 %, mají kurzovou přirážku) a na kreditkách (nemají kurzovou přirážku a vrací 1 %, pokud si člověk nezvolí jiný bonus, třeba "výběry v zahraničí z bankomatu zdarma")
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Podle https://www.mastercard.us/en-us/consumers/get-support/convert-currency.html je ted CZK/EUR kurz 25,58. Stejny kurz je na Revolutu. Dalsi desetinna mista ignoruji, protoze se zmeni 100x, nez tohle napisu...

S 2% prirazkou Hellobank je to 26,09 korun za euro, coz mi jako hitparada fakt neprijde (ok, pri platbe kreditkou a cashbacku 1 % mas efektivne 25,84, coz je stale horsi nez Revolut).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam