• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    COVBY
    COVBY --- ---
    Jeste bych mel jeden dotaz. Potreboval bych provest platbu zalohy na bydleni. Je na trhu sluzba/moznost provedeni platby do zahranici (Belgie), kdy je mozne vzit platbu zpet v pripade, kdy by se jednalo o podvod? Neco na zpusob bankovni uschovny jako je to pri nakupu bytu.

Pripadne me napada odeslani platby s pozdejsim datem splatnosti a a nasledne jeji stornovani, ale netusim, jestli platbu uvidi druha strana a zda je tento postup takto mozny.

Diky za odpoved
    COVBY
    COVBY --- ---
    PATRIKCHRZ: dekuji za odpoved i Ghoststalekorvi. Penize budou chodit na cesky ucet v EUR. Vyber a platby budou na bezny provoz (ziti) v Belgii.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    COVBY: Máš příjmy v eurech? Pokud ne, doporučil bych kreditní kartu s kurzy MasterCard, což jsou kreditky Hello, případně Miles and More od Unicredit. Účtují kurzem MasterCard bez příplatku, navíc Hello dává vratku 1 % z plateb, Miles and More zase míle do programu Lufthansy.
    U Hello lze místo vratky zvolit bonus "výběry nad 1000 Kč v zahraničí zdarma". Pozor ale, že výběr je ihned úročen (nespadá do bezúročného období) a tak je dobré kartu "přebít", tedy dát tam nějaké peníze "do plusu". Tím se toto negativum ztratí.

Výběry v zahraničí zdarma mají některé tarify od KB (Top nabídka), ČS (Erste Premier), ČSOB (ČSOB Premium), Sberbank (Fér konto optimal) a asi všechny Unicredit. Teoreticky i mBank, ale jejich kurzy jsou tak strašné, že o tom nemá smysl uvažovat. Za rozumnou cenu (9 Kč) ještě Equa a asi bych se zahrnul i Creditas, kde je výběr za 30 Kč, ale má celkem slušné kurzy - ne tak dobré jako kreditky Hello a Unicredit, ale asi nejlepší z debetních karet, přibližně při výběru nad 100 EUR vyjde výhodněji, než ostatní banky s výběrem zdarma.

Za poplatek 100 Kč měsíčně nabízí výběry - ale pouze po Evropě - AirBank, podle mne se to nevyplatí, když to jiné banky mají zdarma.

Ohledně možnosti napojení na eurový účet si nejsem jist. Snad u Unicredit. Jenže problém je, jak tam ta eura dostat - vklad na přepážce i příjem převodem je zpoplatněn.

Osobně bych při předpokladu většího využívání uvažoval o založení účtu v eurozóně, Slovensko, Rakousko, Německo,... Jenže když jsem naposledy chtěl založit účet na Slovensku, nepochodil jsem, všechny banky, které nabízely účet zdarma, požadovaly ekonomický zájem na Slovensku (pobyt, zaměstnání). Snad jen u FIO to prochází, ale tam zase není možné mít zároveň české i slovenské a české už mám.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    COVBY: Revolut.
    COVBY
    COVBY --- ---
    Ahoj, nevíte někdo, jak je to s krátkodobými účty u bank v Belgii? Budu tam pobývat 5 měsíců, což už stojí nad zamyšlením. Případně, jestli doporučíte českou banku, která má levné výběry v zahraničí s případně kvalitním eurovým účtem.
    Dík
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: Priority Pass má ČSOB a Erste, každá 4 vstupy, pak KB, ale bez volných vstupů. Vlastní salonek má Raifka v Praze, dokonce jediný, kam se dá jít bez letenky.
    Vstupy do salonků je možné mít ještě s kartami Diners.
    Creditas ke své real gold kartě nabízí Lounge Key, ale podmínky jsou poněkud "neekonomické".
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    KOC256: jo. Delam to taky tak
    KOC256
    KOC256 --- ---
    LOPIN:
    tech 50 se da predpokladam jen tocit ze?
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    KOC256: csob premium
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Kdo vsechno dava vstupy do salonku na letistich? ERSTE vim...
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Byl to dotaz na ty kurzy ve směnárnách podle hodnoty bankovek. Už jsem sám našel a přidal link.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: teď nevím, na co se ptáš. Jestli na "nevýhodnost" platby eury nebo dolary v obchodě, tak je to úplně, jako u nás. Některé obchody ti za euro dají 23 korun a některé 25,50 (a restaurace v centru ti budou euro počítat klidně i 18 korunami). Úplně stejné je to v tom Thajsku. Zkrátka místní preferují místní měnu (stejně jako u nás) a cizí berou jen, pokud na tom vydělají.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Našel jsem si: https://www.superrichthailand.com/#!/en/exchange#rate-section. Mimo dolary ty rozdíly nejsou tak velké. Je zajímavé, že by se na tom dalo vydělat. Směnit $100 a koupit jednodolarovky (-;
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Je to horší kurz než kolik dávají banky při platbě kartou?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: nevím, co považuješ za "dramatický". Ale mají dolarové bankovky rozdělené na 3 až 4 skupiny podle velikosti nominálu a mezi každou skupinou je drobný rozdíl.

Co se akceptace cizích měn týče, je to v Thajsku podobné jako u nás. Velké obchody a lepší restaurace eura případně dolary berou, ale ne výhodným kurzem, v oficiální hromadné dopravě cizí měnou nezaplatíš (v nějakých těch sběrných taxicích a podobně ano, ale nevrátí ti na ně a budou chtít víc, než je ekvivalent v bahtech). Potřebu dávat bakšiše jsem v Thajsku necítil (opět bych přirovnal k ČR).
    NELDE
    NELDE --- ---
    SAYUZ: Osobně bych se bydlení tam, kde nemají trezor vyhýbal. Není to jenom o hotovosti, ale i o dokladech a kartách - je hezké mít s sebou kartu pro případ krádeže hotovosti, ale nesmí být u těch peněz, zloděj bere všechno. Dokonce jsou případy (nevím, jestli v Thajsku), kdy sebral kartu a vynucoval PIN.
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    NELDE: Trošku offtopic, ale opravdu mají v každém hotelu trezor (ve většině?) chceme bydlet všude možné od pětihvězd pomalu po slum :D
    NELDE
    NELDE --- ---
    SAYUZ: Přebytečnou hotovost samozřejmě je třeba nechávat na hotelu (v trezoru na pokoji), stejně jako pas (v peněžence měj jen kopii potřebných stránek). V celé řadě zemí je dobré mít malé bankovky (např. jednodolarové) na drobné bakšiše, mince nemají ten samý efekt.

PATRIKCHRZ: Fakt je tak dramatický rozdíl v kurzu? U mincí to chápu, ale u bankovek? Zejména, když větší bankovky než $50 vyžadují kontrolu totožnosti? Americké bankomaty tuším dávají jenom dvacky (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SAYUZ: jestli máš možnost výhodně nakoupit bahty zde v ČR (na exotické směny mívají směnárny větší marži), tak je to celkem dobrá varianta. Ideálně zaplatit hotel hned při příjezdu (ať nemáš prachy u sebe), případně, když se budeš stěhovat, tak si nechávat peníze v trezoru.
    Co se KB týče, záleží na tarifu. Já mám TOP nabídku a tám mám výběry v zahraničí zdarma :). Ale na změnu tarifu asi nemáš dost času, předpokládám.
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    NELDE, PATRIKCHRZ: Mám KB tedy kdybych vše mohl zaplatit kartou připlatím si cca 450 Kč což si osobně myslím, že jestli kartou zaplatím za 5000 CZK a zbytek si rozměnim na místní měnu, tak stavi ideál? KB účtuje za výběr 100Kč + 1% z částky... takže když si povezu vyměněné thajské báty za 5000 a jednou tam vyberu, tak mě celé poplatky vyjdou max na tu 500. Nechci u sebe mít zbytečně moc hotovosti, protože věřím, že po první pořádném večírku by mě dovolená mohla stát víc než počítám :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam