• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: může mi někdo vysvětlit, za co vlastně ta pokuta je? Článek čtu několikrát, ale nedává mi to smysl:

„Od listopadu 2013 do vydání rozhodnutí nezohlednila Fio banka v systému odměňování poskytnutí úvěrů vybraným pracovníkům, které byly co do výše a úrokové sazby netypické pro úvěry poskytované fyzickým osobám na bankovním trhu a které tyto osoby použily k nákupu státních dluhopisů, z nichž jim plynul a do současné doby plyne pravidelný výnos,“ uvádí ve svém verdiktu centrální banka.

Já to chápu tak, že vybraným pracovníkům poskytla extrémně levné a extrémně velké úvěry a ti si za ně koupili státní dluhopisy. Pravděpodobně rozdíl mezi úrokovou sazbou úvěru a úrokovou sazbou dluhopisu byl jejich zisk. Jen nevím, kde je zakopaný pes toho systému odměňování - jako že nedala provizi těm, kdo úvěr přidělili? Nebo že rozdíl mezi běžným a poskytnutým úrokem nevykázala jako příjem zaměstnance a nezdanila? Není to spíše problém toho zaměstnance, aby to uvedl ve svém daňovém přiznání? Nebo v čem vlastně byl problém?

Ten článek je hodně zkratkovitý, ale působí na mne dojmem, jako by učitelka dala žákovi poznámku za vyrušování v hodině a pak tam dodala "a taky nesnědl svačinu a u oběda nedojedl polévku". Takový nijaký slepenec, ale rozhodnutí ČNB jsem nezkoumal, třeba je to tam popsáno lépe.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: je to trochu zkratka. Přeshraniční platba v EUR nesmí být dražší, než vnitrostátní. T.j. pro Francouze je úplně stejně drahé poslat platbu v EUR v rámci Francie stejně jako do CR
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ADAM: Zdarma? Místní banky SEPA platby zpoplatňují celkem dost, včetně příchozích...
    R_G
    R_G --- ---
    ADAM: To je teda des. Ja doufam, ze najdu nejakou jinou cestu, i kdyz nejde o zbozi apod. Agentura, ktera mi pronajimala byt, mi ma vratit kauci, ale tvrdi mi, ze jim to nejde udelat normalni SEPA platbou a chteji to udelat pres PayPal. Uz tak je to dost podezrele.
    ADAM
    ADAM --- ---
    jelikoz jsou EUR platby v EU zdarma, tak to opravdu zavani podvodem.
    ADAM
    ADAM --- ---
    R_G: ano, u paypalu pocitej cca 5% poplatek.
    a hlavne bacha na podvodniky. paypal reklamaci zakaznikovi vzdy autoamaticky uzna, pokud nemas doklad o odeslani zbozi na jeho adresu. musi to byt adresa uvedena na paypalu. pokud zbozi posles jinam, nebo treba zbozi predas osobne, tak pri reklamaci o penize automaticky prijdes.
    R_G
    R_G --- ---
    Chtel bych se zeptat na zkusenosti s PayPalem: Potrebuji si nechat poslat penize z Francie a z nejakeho duvodu mi je nechteji poslat na ucet, ale preferuji PayPal. Chapu spravne, ze PayPal zalozeny v CR eura okamzite prevede na CZK s nejakym silenym kurzem a jeste si nauctuje poplatek za prevod? Diky!
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    všemi oblíbené FIO...
    Fio banka selhala v uchovávání komunikace s klienty, zaplatí milionovou pokutu | E15.cz
    https://www.e15.cz/...ka-selhala-v-uchovavani-komunikace-s-klienty-zaplati-milionovou-pokutu-1355331
    HARALD
    HARALD --- ---
    TOMINO_I: Zkus to napřed podle toho, co napsal Vaněk. Jestli to máš definitivně zablokované, jako jsem měl já, tak stačí občanka. Za 5 minut (od dostání se k přepážce) jsi hotov. Odblokování je zadara.

Ale vzhledem k tomu, že tohle obnovování muselo brát lidem na pobočkách zbytečně čas, tak evidentně zprovoznili víc pokusů.
    VANEK
    VANEK --- ---
    TOMINO_I: Tak 5 minut (víc, pokud máš novou občanku) plus čekání podle toho, jaká zrovna bude fronta. https://www.fio.cz/docs/cz/cenik_bankovni_sluzby.pdf

HARALD: Ale hned na začátku
    Nápověda | Fio banka
    https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/internetbanking/napoveda
    píšou, že "přístup bude v rámci dne dočasně zablokován. Tento stav je signalizován nápisem "Přístup zablokován". Po uplynutí blokační lhůty se můžete pokusit o opětovné přihlášení."
    Podle https://facebook.com/...07632669310737?comment_id=2299402500133738&reply_comment_id=2300188556721799 to trvá hodinu.
    ADAM
    ADAM --- ---
    IMHO to nejprve zablokuje na hodinu
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    HARALD: Co me ta moje blbost bude stat prosim te?
    HARALD
    HARALD --- ---
    TOMINO_I: Na pobočku, pokud se v posledním roce něco nezměnilo.
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Dotaz, netusi nekdo jak dlouho trva docasne zablokovani IB pro FIO? Blbec jsem menil heslo asi pred 14ti dnama a tedka jsem si diky blbejm pokusum zablokoval prihlaseni.
    Nebo budu muset na pobocku?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    OMNISLASH: většinového uživatele zná nejspíš pouze banka. Já sám také nejsem většinový uživatel (sám mám účty u více než 12 bank) takže vím velmi dobře, že všude je něco a ani jedna z nich nesplňuje mé potřeby zcela :(
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    CAMELLA: pak to asi delas z nejakeho duvodu, ne?
    BUNDA: jasne, tohle si muzeme opakovat stale dokola, ale jednou je tam snad zakaz plateb, tak asi neni zase tak prehnane ocekavat, ze tam nepujdou ZADNE platby, ne? a co se tyce sporaku, asi zjevne nebude vetsinovy uzivatel ani dama pode mnou. takze je otazkou, jak to s tim vetsinovym uzivatelem je. ja napr. nemam rad vyssi castky na aktivnich uctech, ke kterym existuji karty, paypal a podobne. ta urokova sazba v tom nehraje zase takovou roli
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    OMNISLASH: tyhle apky jsou psané pro většinového uživatele a to ty zjevně nebudeš. Každopádně v dnešní takřka bezúrokové době mít větší částku na spořáku je beztak nesmysl.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    OMNISLASH: není, já jsem zvyklá mít na bu (kde mam kartu) jen menší obnos a pravidelně si případně dohazovat peníze ze sporaku. Klidně xkrat denně, přímo před daným placením
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    ono pak to oddeleni uctu z duvodu bezpecnosti tak trochu postrada smysl, kdyz i pri nejprisnejsim nastaveni neni problem prelit cely sporak na bezny ucet. mit moznost kouknout na zustatek a mit moznost jej (jakkoliv) ovlivnit jsou dve zasadne odlisne veci a vazne nevidim duvod, proc by spolu mely jakkoliv souviset, jak pise
    CAMELLA
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    CAMELLA: a neni divne si v situaci, kdyz "tam chces mit moznost prihrat prachy" si zakazovat platby?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam