• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Tady si to rozhodnuti proti Fio muzes precist - http://www.cnb.cz/...cni_trh/vykon_dohledu/pravomocna_rozhodnuti/prilohy/S-Sp-2017_00297_CNB_573.pdf

"„Pane ________, volám vám ještě ohledně jedné takové záležitosti. Když budu
    předchystávat ty smlouvy a všechno, tak mě dali vědět, že je potřeba ještě, abyste si upravil investiční
    dotazník, protože tak, jak ho tam máte, vlastně, ehm, vyplněný, tak bysme vám tu službu nebyli schopni
    poskytnout. Chtěla jsem se s vámi domluvit, jak bysme to provedli." :-)
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    PATRIKCHRZ: Ja to teda chapu tak, ze Zamestnanci banky maji byt odmenovani na zaklade vykonu. Muzou za nej dostavat bonus, benefity apod. Ale tyhle velkypujckypro pepu a frantu v tomhle systemu odmenovani nijak nefigurovaly, ty dostali z nejakeho jineho duvodu. Kdyby v nejaky hr smernici meli napsano:” a kdyz budete fakt dobri a splnite cile na tisic procent, tak muzete dostat az 10m na dluhopisy”, tak by to asi bylo ok. Danovou stranku veci bych za tim nehledala
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: může mi někdo vysvětlit, za co vlastně ta pokuta je? Článek čtu několikrát, ale nedává mi to smysl:

„Od listopadu 2013 do vydání rozhodnutí nezohlednila Fio banka v systému odměňování poskytnutí úvěrů vybraným pracovníkům, které byly co do výše a úrokové sazby netypické pro úvěry poskytované fyzickým osobám na bankovním trhu a které tyto osoby použily k nákupu státních dluhopisů, z nichž jim plynul a do současné doby plyne pravidelný výnos,“ uvádí ve svém verdiktu centrální banka.

Já to chápu tak, že vybraným pracovníkům poskytla extrémně levné a extrémně velké úvěry a ti si za ně koupili státní dluhopisy. Pravděpodobně rozdíl mezi úrokovou sazbou úvěru a úrokovou sazbou dluhopisu byl jejich zisk. Jen nevím, kde je zakopaný pes toho systému odměňování - jako že nedala provizi těm, kdo úvěr přidělili? Nebo že rozdíl mezi běžným a poskytnutým úrokem nevykázala jako příjem zaměstnance a nezdanila? Není to spíše problém toho zaměstnance, aby to uvedl ve svém daňovém přiznání? Nebo v čem vlastně byl problém?

Ten článek je hodně zkratkovitý, ale působí na mne dojmem, jako by učitelka dala žákovi poznámku za vyrušování v hodině a pak tam dodala "a taky nesnědl svačinu a u oběda nedojedl polévku". Takový nijaký slepenec, ale rozhodnutí ČNB jsem nezkoumal, třeba je to tam popsáno lépe.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: je to trochu zkratka. Přeshraniční platba v EUR nesmí být dražší, než vnitrostátní. T.j. pro Francouze je úplně stejně drahé poslat platbu v EUR v rámci Francie stejně jako do CR
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ADAM: Zdarma? Místní banky SEPA platby zpoplatňují celkem dost, včetně příchozích...
    R_G
    R_G --- ---
    ADAM: To je teda des. Ja doufam, ze najdu nejakou jinou cestu, i kdyz nejde o zbozi apod. Agentura, ktera mi pronajimala byt, mi ma vratit kauci, ale tvrdi mi, ze jim to nejde udelat normalni SEPA platbou a chteji to udelat pres PayPal. Uz tak je to dost podezrele.
    ADAM
    ADAM --- ---
    jelikoz jsou EUR platby v EU zdarma, tak to opravdu zavani podvodem.
    ADAM
    ADAM --- ---
    R_G: ano, u paypalu pocitej cca 5% poplatek.
    a hlavne bacha na podvodniky. paypal reklamaci zakaznikovi vzdy autoamaticky uzna, pokud nemas doklad o odeslani zbozi na jeho adresu. musi to byt adresa uvedena na paypalu. pokud zbozi posles jinam, nebo treba zbozi predas osobne, tak pri reklamaci o penize automaticky prijdes.
    R_G
    R_G --- ---
    Chtel bych se zeptat na zkusenosti s PayPalem: Potrebuji si nechat poslat penize z Francie a z nejakeho duvodu mi je nechteji poslat na ucet, ale preferuji PayPal. Chapu spravne, ze PayPal zalozeny v CR eura okamzite prevede na CZK s nejakym silenym kurzem a jeste si nauctuje poplatek za prevod? Diky!
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    všemi oblíbené FIO...
    Fio banka selhala v uchovávání komunikace s klienty, zaplatí milionovou pokutu | E15.cz
    https://www.e15.cz/...ka-selhala-v-uchovavani-komunikace-s-klienty-zaplati-milionovou-pokutu-1355331
    HARALD
    HARALD --- ---
    TOMINO_I: Zkus to napřed podle toho, co napsal Vaněk. Jestli to máš definitivně zablokované, jako jsem měl já, tak stačí občanka. Za 5 minut (od dostání se k přepážce) jsi hotov. Odblokování je zadara.

Ale vzhledem k tomu, že tohle obnovování muselo brát lidem na pobočkách zbytečně čas, tak evidentně zprovoznili víc pokusů.
    VANEK
    VANEK --- ---
    TOMINO_I: Tak 5 minut (víc, pokud máš novou občanku) plus čekání podle toho, jaká zrovna bude fronta. https://www.fio.cz/docs/cz/cenik_bankovni_sluzby.pdf

HARALD: Ale hned na začátku
    Nápověda | Fio banka
    https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/internetbanking/napoveda
    píšou, že "přístup bude v rámci dne dočasně zablokován. Tento stav je signalizován nápisem "Přístup zablokován". Po uplynutí blokační lhůty se můžete pokusit o opětovné přihlášení."
    Podle https://facebook.com/...07632669310737?comment_id=2299402500133738&reply_comment_id=2300188556721799 to trvá hodinu.
    ADAM
    ADAM --- ---
    IMHO to nejprve zablokuje na hodinu
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    HARALD: Co me ta moje blbost bude stat prosim te?
    HARALD
    HARALD --- ---
    TOMINO_I: Na pobočku, pokud se v posledním roce něco nezměnilo.
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Dotaz, netusi nekdo jak dlouho trva docasne zablokovani IB pro FIO? Blbec jsem menil heslo asi pred 14ti dnama a tedka jsem si diky blbejm pokusum zablokoval prihlaseni.
    Nebo budu muset na pobocku?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    OMNISLASH: většinového uživatele zná nejspíš pouze banka. Já sám také nejsem většinový uživatel (sám mám účty u více než 12 bank) takže vím velmi dobře, že všude je něco a ani jedna z nich nesplňuje mé potřeby zcela :(
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    CAMELLA: pak to asi delas z nejakeho duvodu, ne?
    BUNDA: jasne, tohle si muzeme opakovat stale dokola, ale jednou je tam snad zakaz plateb, tak asi neni zase tak prehnane ocekavat, ze tam nepujdou ZADNE platby, ne? a co se tyce sporaku, asi zjevne nebude vetsinovy uzivatel ani dama pode mnou. takze je otazkou, jak to s tim vetsinovym uzivatelem je. ja napr. nemam rad vyssi castky na aktivnich uctech, ke kterym existuji karty, paypal a podobne. ta urokova sazba v tom nehraje zase takovou roli
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    OMNISLASH: tyhle apky jsou psané pro většinového uživatele a to ty zjevně nebudeš. Každopádně v dnešní takřka bezúrokové době mít větší částku na spořáku je beztak nesmysl.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    OMNISLASH: není, já jsem zvyklá mít na bu (kde mam kartu) jen menší obnos a pravidelně si případně dohazovat peníze ze sporaku. Klidně xkrat denně, přímo před daným placením
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    ono pak to oddeleni uctu z duvodu bezpecnosti tak trochu postrada smysl, kdyz i pri nejprisnejsim nastaveni neni problem prelit cely sporak na bezny ucet. mit moznost kouknout na zustatek a mit moznost jej (jakkoliv) ovlivnit jsou dve zasadne odlisne veci a vazne nevidim duvod, proc by spolu mely jakkoliv souviset, jak pise
    CAMELLA
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    CAMELLA: a neni divne si v situaci, kdyz "tam chces mit moznost prihrat prachy" si zakazovat platby?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam