• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    PATRIKCHRZ: ja sinechal posilat z USA na dolarovy u revolutu, meli sberny ucet, ted uz myslim ma kazdy primo ucet, nestalo me to nic, normalne jsme to pak prevedl na cesky a poslal do sve banky.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SELECTOR: devizovky mají velkou nevýhodu - mají sběrné účty, takže jsi dost závislý na tom, zda odesilatel vyplní správně i další údaje (třeba variabilní symbol). Ale jestli půjde o pravidelné platby, dá se s devizovkou domluvit, že si to rozklíčuje třeba podle čísla účtu.

Z bank bych se přikláněl k FIO - za příchozí platbu v USD chce jen stovku a mají u ní účty některé devizovky, takže pak nemusíš prodávat na kurz banky, ale dohodnout se s devizovkou a převést to do ní "v rámci banky" bez poplatku.
    SELECTOR
    SELECTOR --- ---
    PATRIKCHRZ: díky, bude to zhruba 5000USD měsíčně. ještě nevím, odkud přesně to budou posílat, možná z Korei (jižní), zaměstnavatel má víc poboček, všechny ale mimo EU.
    devizovky mě nenapadly, podívám se na ně.

dneska mám schůzku s poradcem v ČS, tak to s ním proberu a dám vědět.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SELECTOR: zahraniční transakce jsou vždy zpoplatněné, 1 % je ještě solidní, dost často víc bolí minimální hranice poplatku. Dalším kamenem úrazu je směnný kurz banky, na tom taky můžeš dost tratit.

O jakou částku má přibližně jít? Jestli to bude alespoň pár tisíc USD měsíčně, zkusil bych se domluvit s nějakou devizovkou (Akcenta, Fortissimo, Easychange, SAB, Divíšek,...), někdy se s nima dá docela rozumně dohodnout.

Možná Revolut, ten snad umí účty leckde na světě, ale nevím, jestli umí USA a zda tam nejsou nějaké poplatky.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    SELECTOR: dolarový účet ve FIO? ale třeba doporučí Patrik ještě něco lepšího :)
    SELECTOR
    SELECTOR --- ---
    Ahoj, bude mi teď chodit výplata ze zahraničí mimo EU v USD a vybírám nový osobní účet, se kterým mě tato příchozí platba v součtu s režií vyjde na co nejméně. Mám účty u ČS a mBank. Chci se zaptat má-li někdo zdejší o aktuální nabídce osobních účtů přehled. V minulosti jsem si to nechával posílat do ČS, ale tam mi strhávali 1% z příchozí částky, což by se mi v dlouhodobém měřítku nevyplatilo.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ASACHI: ano, ten limit je "tajný" a u každého jiný. U někoho desítky tisíc u jiného miliony. Nikdo neví proč a nikdo neví, jak je vysoký ten jeho.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    PATRIKCHRZ: Ja mam obrat uz pres 350K a jeste jsem zadnou stopku nedostal ...
    Tak treba ty KYC politiky vybiraj nahodne :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Pro ty kdo používají Revolut - zde: http://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=1239073&start=1815 jeden příklad. První stopka po 120 tisících, druhá po 800 tisících, vyžadují doložení 3 výplatních pásek.
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    PATRIKCHRZ: a měli akci do konce února tuším, že ten KAM řikal na rok s 0% urokem. Ale nevim jak s tim poplatkem. To bych s prilozenym dukazem asi uhral taky
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    PATRIKCHRZ: já tu koukám že jsou revolvingové
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Tak možná fakt vydávají už i kreditky. Tady http://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?style=2&f=316&t=1212312&st=0&sk=t&sd=a&hilit=Diners je diskusní vlákno o Diners Pure+. Docela stojí za přečtení, mimo jiné to mapuje obchody v ČR, kde s ní lze platit (acceptace je celkem bídná a problémy jsou hlášeny i z obchodů, kde ji oficiálně berou).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Oprava: charge
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BIMBAS: pokud nedošlo ke změně, tak Diners nevydává kreditní karty, ale karty typu "change". A přes Měšec je jde získat zdarma.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    BAAL: a nebo, pokud máš po cestě atm, tak Air, ta Apple Pay má
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    ATAN: Dinners Club má kreditku bez registrů. Stačí na ní u nás a na slovensku doložit příjem jen 15tisíc korun. Koukám tu do produktových podkladů a vidim poplatek 1490, pres me 990 ročně.

Výběr hotovosti 2%+59kč
    Převod na účet 1%
    Cestovní pojištění pro celou posádku auta/zakoupené letenky kartou atd. od STARR Companies
    Pro běžnou klientelu snad od limitu 30tisíc
    rpsn po bezurocnem obdobi 30-60 dni 8,66%, prvni rok pres me 4,17%

Kreditky moc nedelam, ale nedavno mi poslali loginy do systemu po nejakem skoleni a kreditka bez registru mi prisla zajimava. Kdyztak posta...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BAAL: mBank Apple pay má, jak píše Patrik, výběry jsou zdarma při částce 1500 Kč a víc.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Nema nejaka banka zase akci s mobilnim operatorem? Resim prechod, ale v podstate mi vsichni nabizi pouze internetovy tarify, coz mne moc netesi.
    BAAL
    BAAL --- ---
    PATRIKCHRZ: jj, asi k tomu dojde Equa mi dává největší smysl, nicméně stejně jako čsob nemá apple pay, takže nutnost twista by zůstala. Aktuálně žádná banka nenabízí co bych potřeboval/chtěl
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BAAL: tak si vyber banku, která je bez podmínek a má výběry z cizích bankomatů. Equa, Creditas (5 výběrů), Hello (3 výběry měsíčně), mBank (výběry nad 1500 Kč, tuším), Richee (všechny výběry v ČR i v zahraničí)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam