• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NAGASAWA: Kolega ma v pyči a poslal ti to bez VS :D
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ELIJEN: Chm, tak uvidim, jak to dopadne. Podle kolegy vse ok.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NAGASAWA: To je divne, protoze Revolut zrovna VS nepodporuje. A dokonce to tam nejde zadat ani pres ref. platby, protoze poskytovatele jejich plateb jsou uplny dementi.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ELIJEN: Nakonec vyreseno se slovenskym kolegou pres Revolut, kde bylo vsechno ok. Kazdopadne je to bizarni v tom, ze s tim banking automaticky nepocita.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NAGASAWA: Variabilni symbol je českej výmysl. Měl by jít zadat pomocí reference platby takhle: /VS/28143653
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NOISEGATE: je tam pouze kolonka Účel platby a Reference platby
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    PATRIKCHRZ: Diky moc za pomoc. Domluvim se s prijemcem, jestli bude info stacit ve zprave pro prijemce a pripadne bych se ozval.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    NAGASAWA: george nemam, ale ve vsech IB co jsem mel mas zpravu pro prijemce. neni tam neco takovyho?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAGASAWA: 1) použij také FIO, jestli chceš, pošlu ti to (mám účet i u ČS i u FIO, tak to můžeme udělat on-line)
    2) napiš vše do zprávy pro příjemce
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Cau, mozna se to tu resilo, ale nez abych filtroval, rovnou se zeptam. Resim registraci na zavod na slovensku, kde mam vygenerovany variabilni a specificky symbol pro SK Fio Banku. Pokud se ale v George prepnu na zahranicni platbu, oba symboly nejsou k dispozici. Exisstuje pro to nejake jednoduche reseni? Diky moc.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: není holt každý Dalibor či Patrik :(
    NELDE
    NELDE --- ---
    Taky to ti experti mohli otestovat v reálu, když už dělají článek.
    Kolik vám banky strhnou z účtu za platbu kartou a výběr peněz v cizině - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...r-penez-v-zahranici-dovolena-poplatky-smenny-kurz.A190528_162414_sporeni_sov
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: Jo, dík. Hele, víc to nebude, na 101 % to bude řádově míň.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ...kdybys měnil nad ekvivalent 100 000 Kč, lze s jejich dealingovým centrem vyjednat ještě lepší kurz
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELLAS: V tomto případě určitě Creditas kvůli lepšímu kurzu (levněji cizí měnu koupíš a dráže cizí měnu prodáš).
    Aktuální kurzy Creditas 25,599 / 26,117 (devizové kurzy mají poněkud schované - https://www.creditas.cz/bezhotovostni-smena)
    Aktuální kurzy Air Bank 25.272 / 26.462
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: OK, děkuju. Takže je to pro ne příliš vysoké částky jedno (bude se to pak asi převádět nějak mezi účty na české koruny a dále používat), protože poplatky nebudou ani u jedné banky. Dám tedy na výběr mezi Creditas a AB, ať se nemusí řešit další banka. Jakékoli kroky s devizovkami a Revolutem jsou nadbytečné a zbytečně složité (potřebuju, aby to daná osoba zvládla sama a já to nemusela co měsíc řešit).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELLAS: FIO má aktuálně SEPA platby bez poplatku (nejen ze SR, ale ze všech bank, které SEPA platby umožňují), nicméně od půlky prosince to budou mít povinně všechny banky zdarma. Pokud ti tedy FIO z nějakého důvodu nevyhovuje, klidně jdi do Air nebo Creditas. V AIR máš aktuálně SEPA platby v rámci Velkého tarifu za 100 Kč měsíčně, u Creditas příchozí za 15, odchozí za 50.

Pak záleží na tom, co vše pak chceš s těmi penězi dělat - vybrat je v hotovosti, posílat dál (např. tím hradit faktury), směnit na CZK. Pak má smysl uvažovat i třeba o konverzních kurzech, ze zmiňovaných bank je má nejlepší Creditas (ale u všech bank lze v případě většího obratu o kurzech vyjednávat), samozřejmě se to nemůže rovnat kurzům u devizových společností (já mám smlouvu s Akcenta.cz, Devizy.cz a Easychange.cz), ale je to krok navíc - přijmeš platbu na bankovní účet, z něj to musíš poslat na účet devizovky (výhodou je, pokud má devizovka účet u stejné banky, u FIO mají účet dvě ze zmiňovaných tří; protože jednak je to rychlejší a pak je to bez poplatku, což od prosince už bude stejně jedno), tak ti je dohodnutým kurzem smění a pošle na účet, který si vybereš.

Pak je zde zmiňovaný Revolut, zde ale doporučuji určitou opatrnost, přečti si toto vlákno: http://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=1239073&p=12277078#p12277078 zrovna na obchodní styk bych to nedoporučoval, až ti Revolut ze dne na den blokne účet, protože jsi dosáhla "tajného limitu" a bude několik dní (dle zkušeností uživatelů někdy i týdnů) trvat, než ti ho zase odblokují, až jim několikrát pošleš kopii občanky, potvrzení o příjmech a další doklady, tak si uvědomíš, že mít účet u české banky, se kterou můžeš řešit spor s pomocí finančního arbitra (já už mám za sebou dva vyhrané, jeden mám aktuálně rozjetý a jeden připravuji, každý je s jinou bankou) je velká výhoda.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NINE_OF_NINE: No, já to tam směřovala tím dotazem na konkrétní banky. Co jsem se dohrabala, tak AB má poplatek 25 korun za příchozí SEPA platbu?
    Já Fio mám, osoba, o kterou mi jde, (zatím) ne.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KOC256: No, prostě hledám klasický účet. Hrabu se v cenících a podmínkách, ale přijde mi to tam všechno poschovávané, tak jsem to zkusila tady, když jsou tu lidi, co mají přehled.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    NELLAS: vidíš, to jsi nenapsala, já creditas, airbank I fio mám. Slovensko bych při menších objemech řešil u Fio.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam