• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    JOPS
    JOPS --- ---
    PATRIKCHRZ: zkusim tu Komercku, jsem jejich klient, tak uvidim, az tam prijdu s 10 000 Kc v padesatkach :)

Podam echo :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RATTKIN: proč rušit lidem, co jsou spokojeni se svojí MC kartou a platí nevýhodnými kurzy? :D. Kdo to sleduje a pro koho je zajímaví, zařídí si VISA svět :D

JOPS: některé banky to pro své klienty udělají zdarma, třeba v Komerčce jsem několikrát kupoval pytlíky s drobnými a poplatky nechtěli, možná by to udělali i obráceně. Případně to měnit postupně, třeba po 5 stovkách nebo tisícovce. Tu v bance, tu v super/hyper. Nebo s tím platit na samoobslužných pokladnách. Hodně často je to o běžné "lidské domluvě", tj. i když to mají v ceníku, když tam přijdeš s rozumným množstvím tak vymění, stačí se jen předem zeptat.
    JOPS
    JOPS --- ---
    ted koukam, ze do 100 kusu stejne nominalni hodnoty by to melo byt gratis. Je to pry dane zakonem.
    NELDE
    NELDE --- ---
    JOPS: Pošta. Pošli si peníze na účet. Banky za to mají poplatek i když si to uložíš na vlastní účet.
    Jinak zkus měnit v obchodech nebo restauracích. Prostě se při placení zeptej, jestli nechtějí drobné. Oni za to bankám platí.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    JOPS: ČNB
    JOPS
    JOPS --- ---
    hola hej,

dotaz, rozbil jsem prasatko a mam tam skoro 18 000 v padesatikorunach.

Koukam, ze banky to nechtej moc rozmenit za papirovou bankovku. Tusite, kde by to mohli vzit za minimalni poplatek ?
    NELDE
    NELDE --- ---
    RATTKIN: Blokovat ji nemusíš, její další provoz je zdarma.
    Myslím, že důvod je v tom, že hodně lidí má/mělo ty karty jako záložní a neužívalo je. Nová karta znamená nový impuls.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    když už mám mBank, mám požádat o visa svět a pak starou kartu zablokovat? prý je to zdarma?
    Revolut už mám, ale jako záloha a o víkendu se to bude hodit.

proč mBank prostě nezlepší podmínky na stávajících kartách?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    PATRIKCHRZ: aha, sem nevedela, diky
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CMLKA: to je proto, že v UK nemají občanky, takže není jednoznačný dokument nějak svazující s adresou. Navíc na běžném účtu se nevydělává, vydělává se na úvěrech, ten účet je jen "noha ve dveřích", takže rovnou chtějí informace, na základě kterých pak můžou poskytnout úvěr co nejjednoduššeji
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    PATRIKCHRZ: nevím jak to funguje přesně v UK ale předpokládám, že to bude podobný jako jinde na západě Evropy, jakožto zahraniční student budeš většinou bydlet na kolejích a pokud potřebuješ Proof of address necháš si ho dát od provozovatele kolejí, ale imo jeste mnohem častější je, že ti normálně otevřou studentském účet na studentskej průkaz, letáček od banky spřátelené s univerzitou dostaneš hned při zápisu
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ty jo, stejne zajimavy, proc toho chce banka tolik, co si pamatuju zase pred, no dobra 15!, lety v USA, tam vam ucet cpali na kazdem rohu, ze nemate nic jim nevadilo a jeste k tomu davali kopu darku
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELLAS: to bude asi nejlepší řešení, nejspíše se zde obejdou bez toho zatraceného "proof of adress", určitě bych to zkusil jako první
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Co si pamatuju, tak pro mě svého času (je tomu tak 15 let) coby pro studenta nebyl problém si založit běžný účet v bance, která měla pobočku v kampusu. Byla jsem tehdy na Erasmu v UK. Papírování bylo asi na pět minut, poplatky za vedení nebo za kartu veškeré žádné (a ano, tehdy mě to docela šokovalo, to tu ještě zvykem nebylo).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Zajímavá informace se dnes objevila na fóru: https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=1239073&start=2355

V UK má Revolut licenci elektronické peněženky (ekvivalent stravenek a podobně), tedy vklady nejsou pojištěny a není úplně jednoduchý platební styk (většinou chtějí telefonicky potvrdit každou odeslanou platbu). Takže opravdu ne - pro člověka jedoucího do UK to není vhodný hlavní účet, kam by si nechal posílat výplatu a ze kterého by vše platil. Zkrátka standardní běžný účet u banky to zatím nenahradí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    LOPIN: však to píšu - pro ZKUŠENÉHO uživatele je to dobrá služba, když ví, jaké může očekávat problémy a umí si s nimi poradit. Pro někoho už je problém jen to, že účet lze ovládat pouze přes mobilní aplikace (nemá klasické webové rozhraní), pro mne je zásadní víkendová přirážka, hodně to snižuje komfort užívání. Takže ano, vyzkoušet, osahat, sebrat "rozinky z dortu" a třeba výhledově pomalu přejít (pokud zjistím, že pro můj způsob použití je vhodný; já vím, že pro můj způsob použití vhodný není a na tajný "blokační" limit bych narazil velmi rychle). Určitě bych to ale nedoporučil někomu, kdo jede do cizí země za prací a zrovna se nevyžívá ve fintech řešení.

Tam bych zvolil právě konzervativnější přístup - tedy český účet s kartou (kam může rodič rovněž převést peníze v rámci ČR za pár hodin, v rámci banky okamžitě) s dobrými kurzy (tedy nejspíše mBank s kartou Visa Svět nebo Richee.cz/Creditas) a v Británii si založit klasický britský účet s kartou (v UK je sice problém zřídit první účet bez proof of adress, ale jak se to podaří, přecházet mezi bankami už problém není a bezplatné účty tam mají také).

To, že se večer rozesílaly nové ref. kódy je vidět v řadě fór, jsou doslova zaspamované "nejlepší účet, všechno zdarma, nejlepší kurzy,..." a Revolut je doporučován i na věci, na které se moc nehodí.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    PATRIKCHRZ: ja jsem fakt dostal ten referral potom vecer. Tak jsem to nasdilel, nebyla v tom nejaka manipulace a pak jsem to smazal. Me na zacatek donuk prijde ten revolut dobry protoze ti rodice muzou poslat instantne penize, coz u uk uctu neni uplnr tak. Plus mas tam uk gbp ucet taky. Takze to muzes pouzivat i na platby a prijmy v uk. Jinak v uk zaplatis kartoubuplne vsechno, a najem se da domluvit na ucet.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER: a to je přesně ta "zkratka" a je to vidět v tom srovnání, kdy ne vždy má nejlepší kurz, např. neděle 2. května 2019 oproti nejlepší kartě horší na 1 euru o 42 haléřů (i když to není úplně fér, protože nejlepší byla TWISTO Premium, která dočasně dává bonus u zahraničních plateb, ale lepší byla i mBank VISA Svět a to o 32 haléřů na 1 eur).
    Ano, zkušení uživatelé ví, že se Revolut nemá používat o víkendech (nebo konverzi provést před víkendem - tam ale zase vstupuje do hry kurzové riziko), že má velmi nízký limit pro výběr z bankomatu (proto si myslím, že na zde probíraný účel se nehodí, neboť třeba nájem bude slečna nejspíše hradit hotově) a že po dosažení určitého obratu (který je u každého klienta jiný) je účet zablokován a je nutné posílat kopie dokladů e-mailem a dokládat příjmy (nechtěl bych tohle řešit, když budu za prací v cizí zemi).

Znalí uživatelé, kteří se prokoušou několika sty (no možná i tisíci) příspěvky ve fóru, se dokáží nástrahám vyhnout nebo se na ně připravit (třeba na to, že Revoutem o něco častěji nezaplatí - to se může stát i s jinými kartami, to není nic tragického, chce to ale na to být připraven a mít v záloze "normální" kartu k "normálnímu" účtu, kde je "pravděpodobnost selhání" o něco nižší, ideálně takových karet víc, různých asociací, různých bank - třeba uživatelé hlásí častější problémy u off line plateb, jako jsou letadla nebo některé samoobslužné tankovací automaty), když však někdo jen pod vidinou odměny (dříve 50 liber, aktuálně 300 Kč) doporučí Revout "i na zlomenou nohu", "ideálně" jako jediný účet "úplně na všechno", tak tím neznalému uživateli může zadělat dost na problémy a teď nemyslím jen to, že o víkendu zaplatí až o 2 % horším kurzem (např. u thajských bahtů), ale že prostě najednou třeba nezaplatí vůbec.

On ten rozdíl mezi Revolutem a kartami s dobrým kurzem (např. kreditky Hello bank nebo kreditka Miles and More GOLD (Silver používá jiné kurzy)) je asi 2-3 haléře na 1 euru (ve všední den, naopak o víkendu je Revolut výrazně horší), jenže to navíc nepočítá s případnými bonusy (1 % u Hello, míle u Miles and More).

Revolut je super "technologické demo", nástroj pro vybírání třešniček na dortu, doplňková služba a podobně, na to všechno se hodí. Ale ještě to není zralá "dospělá" služba vhodná pro "bankovní BFU".
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Konkretni zkusenost aktualne ze spanelske dovolene. Platba za veceri asi 200€ a v apple pay mam vychozi kartu A/B. Prilis horliva cisnice mi prilozila k mobilu terminal drive, nez jsem prehodil kartu na revolutku a vysledkem je ztrata 60 haleru na euro. A na takove dovolene to muze byt zajimava sumicka...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Porad nabizi nejlepsi kurzy, aspon podle toho srovnani, co jsi sem nedavno posilal :-). To, jak se chovaji lide doporucujici sluzbu ostatnim, s tim nema moc spolecneho.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: tohle je přesně ten důvod, proč Revolut nemám rád. Lidi ve snaze získat bonus doporučují Revolut "i na zlomenou nohu" lidem, pro které není vhodný a kteří nejsou připraveni řešit problémy s ním spojené, viz poměrně bohaté vlákno na Finexperu - https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=1239073&st=0&sk=t&sd=a&start=2355
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam