• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    STEPNI_VLK: však jsem psal, že když bude někdo chtít dát spropitné za mimořádný výkon, tak si způsob vždy najde (i kdyby se tam měl vrátit druhý den). Za standardní službu (přijmu objednávku, přinesu ji, zkasíruji) má být obsluha zahrnuta v ceně - ať už v ceně jídla nebo ve stolovném (hodně jsem se s tím setkal v Itálii; to mi přijde i lepší, protože % sazba zbytečně prodražuje dražší pokrmy).

Velmi zajímavý (a pro mne nejlepší) způsob úhrady ceny za obsluhu (a vůbec provoz restaurace) jsem zažil v ostravském 2TO2 baru. Zde se platí za strávený čas - 25 Kč za půl hodiny přes den a 35 Kč večer. Díky tomu je pití za +/- režijní ceny (slitím panáků do flašky by se člověk dostal cca na cenu dané lahve v běžné obchodní síti), což vybízí k tomu vyzkoušet dražší pití - proč si dávat za 18 Kč panáka Bacardi, když si za 55 můžete dát Zacapu. Ideální příležitost vyzkoušet pití, které v baru stojí (někdy i hodně) přes stovku za panáka a přes tisícovku za lahev, když ani nevíte, jestli vám bude chutnat. Zároveň vás z baru nebude nikdo vyhánět, když tam budete sedět o 1 panáku (ne, nebudete, tolik rumu (a za svoje :D ) jsem snad nikdy jinde za večer nevypil).
    MAGE
    MAGE --- ---
    NAVARA: jsou to prijmy a mel bys to danit =)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    STEPNI_VLK: Co ti z toho spropitného, krom procenta poplatku pro banku, zmizí?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    RATTKIN: Můžu ti s klidem indiána říct, že se ti to opravdu spíše zdá. Jsou směny, kdy třebas až 70 % plateb proběhne bezhotovostně. Poměrně často je to 50:50. A kde jsi z mého příspěvku vyčetl nějaké podvádění, to je mi popravdě záhadou.

NELDE: Můžeš, prosím, konkrétně specifikovat, jaké jsou ty nevýhody obojího?

Jinak, to že vám někdo daní spropitné, není debilní pro toho, kdo ho dává, protože ten také ze svého příjmu obvykle daně platí. - Tady jen víceméně opakuji názory našich hostů. Někdo prostě chce ocenit to, co jsme pro něj udělali, a nelíbí se mu, že nám z toho spropitného nejde celá částka.

A spropitné vnímám spíše tak, jak ho popsal Patrik, tedy ne, jako něco samozřejmého, ale spíše odměnu za nějaký mimořádný výkon. Rozhodně se nepohoršuju nad tím, když mi někdo spropitné nedá.

PATRIKCHRZ: Budu se opakovat, ale kde jsi - probůh - v mém příspěvku vyčetl něco o vynucování spropitného? Já naopak nikdy tuhle větu nepoužil a vždy mi bylo žinantní se kohokoli při platbě kartou ptát, zda chce zadat spropitné. Že to někteří lidé dělají, to je věc jiná. Ale o tu mi v mém příspěvku rozhodně nešlo. Jediné, co jsem vlastně chtěl říct, je to, že mi přijde minimálně naivní spoléhat na to, že všude zaplatím kartou a nemít u sebe dostatečnou hotovost. Nic víc a nic míň.

Tímto končím OT a zároveň se omlouvám za to, že jsem ho tu svým příspěvkem vyvolal.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PATRIKCHRZ: Je to taková podivná kombinace amerického přístupu spropitné vždy, kdy ovšem čísníci (resp. všechny tips person) mají výjímku z minimální mzdy, kterou mohou mít až třetinovou oproti ostatním bez dýšek; a českého ojebávání zákonů o daních a povinném pojištění, kdy je větší část platu vyplácena načerno a dýška jsou toho neevidovanou součástí.

Takže zrušení hotovosti, aby i v restauracích a hotelech bylo nutné platíit dle skutečného stavu, by mohlo pořešit i tenhle problém s nucenýma dýškama, protože už by nemělo pointu dávat ofiko minimální mzdu…
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    STEPNI_VLK: co mi dokáže fakt otrávit večer, je, když si obsluha doslova vynucuje spropitné - platím kartou a obsluha "a teď můžete zadat spropitné".
    Jak píše Nelde, běžná služba má být započítána v ceně (v supermarketu, na benzínce nebo v McD taky nikdo nechce spropitné). Když bude chtít zákazník z vlastní vůle dát nějaké spropitné (za mimořádný "výkon"), tak si nějaký způsob, jak ho dát, najde.

RATTKIN: ideální by byla jednotná DPH, více sazeb jen nahrává různým podvodům a "optimalizacím"
    NELDE
    NELDE --- ---
    STEPNI_VLK: Jenže s tím spropitným je to problém, že se vůbec dává (o nějaké "zvyklostní" velikosti ani nemluvě). Obsluha má mít odměnu započítanou v cenách, stejně jako ostatní.
    Jinak, to že vám někdo daní spropitné, není debilní pro toho, kdo ho dává, protože ten také ze svého příjmu obvykle daně platí.
    Debilní pro klienta je platit kartou a dávat spropitné hotově - to jsou dvě platby, takže máš nevýhody obojího.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    STEPNI_VLK: já jsem ten magor. ale zdá se mi že kromě mě všichni platí hotové. ale pro mě je to pohodlnější a je to i rychlejší.
    toho eet pána jsem nevolil. správně řešení je snížení DPH na potraviny na 8%, jako to naši v Polsku, nebo zvýšení platů jako to naši v Germanii, ne České řešení podvádět.
    KEJKLIR
    KEJKLIR --- ---
    Setkali jste se prosím někdo u Revolut karty při placeni online přes GoPay s problémem? Co je na Revolut kartě potvrzení přes 3D Secure (potvrzení platby v aplikaci),tak mi od té doby přes GoPay platit nejde. Vždycky to zahlásí chybu kvůli tomu 3D Secure. Zkoušel jsem googlit,ale na nic jsem nenarazil. Jde to nějak obejít/vyřešit?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE: Jsem pro. Mozna jsem jen nenarazil, ale nejsem prilis paranojidni. Treba ted celou dovolenou (7 lidi) jsem ustal “jen” s mobilem (AP) a mozna by sla i ta kreditka pri pujceni auta resit skrz AP. V zaloze samozrejme byly ruzne karty od ruznych bank, ale az na jeden zminovany fail jsem to ustal s revolutkou v AP.
    Jeste za par hodin asi narazim, protoze bude mit revolutka planovany vypadek 3-6AM, kdy se zrovna budu presunovat na letiste a docepovavat PHM+cosik na jidlo.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Ono to stejně skončí biometrikou. Přiloží se oko a pak si člověk vybere kterou kartu chce použít.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ: No AP je pro me velka vyhoda. Jako ty nerad saskujes s mobilem, ja zase nechci vytahovat penezenku a riskovat ze mi neco vypadne z “kabelky” nebo penezenky, kam pak dat penezenku? Nebo narychlo zatridit kartu, zavrit, dat do kabelky a zapnout. Mobil mam vzdy v kapse a neresim. Pro me je vzdy “nocni mura” pujceni auta kde vytahuji ridicak, obcanku/pas a jeste kreditku. Ted to vse drzim v ruce a do toho mam neco vyplnovat. Otevreny batoh, vsechno na stole atd. No.

Hlavni je, ze si kazdy umime najit to svoje...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: je to, samozřejmě, obchodní rozhodnutí banky, ale zavést nějakou službu a pak motivovat lidi, aby ji moc nepoužívali je takové "postavil si hospodu, ale chodili mu tam lidi". Zavedení jakékoliv služby znamená náklady, její udržování také, nedává pak moc smysl motivovat lidi proti jejímu užívání, krom toho, že to dost blbě vypadá, je to nákladné (i kdyby z normálních plateb dala banka bonus třeba 0,1 %, tak to útraty (ze kterých bude zisk, ne takové ty quasi cash transakce, ze kterých často zisk není) moc nezvýší, ale akorát to odčerpá zisk ze všech), to už je lepší danou službu vůbec nezavádět - zkrátka marketingově lépe vypadá, když firma danou službu nemá, než když ji má implementovanou nějak blbě.

Ale, samozřejmě, je to obchodní rozhodnutí. Já požaduji především kvalitní implementaci klasické platební karty, tj. embosovanou, s čipem (pokud možno standardním, i to je u některých bank problém, že mají nestandardní velikost čipu a ten pak na některých terminálech nefunguje) a s možností správy limitů (tj. možnost nastavit dostatečné limity pro platby i výběry z bankomatu - rozhodně více než 100 000 Kč, možnost nastavit zvlášť limity pro různé druhy transakcí), s kvalitním plastem karty (který vydrží po celou dobu platnosti karty.
    Další důležitá vlastnost jsou dobré směnné kurzy a poplatky (vedení, výběry v tuzemsku i zahraničí). A samozřejmě rád využiji nějakých vratek, pokud karta dává.

pak dlooouho, dlooouho nic, pak případná pojištění (pokud jsou ke kartě zdarma nebo za splnění podmínek).

Jestli banka podporuje nějaký XY Pay mě zajímá, jen pokud je nějak zvýhodněn - a to využiji, shrábnu výhodu a danou službu opět zruším. Netoužím potom šaškovat u pokladny s mobilem - kde při manipulaci s nákupem ještě tak hrozí jeho rozbití nebo odcizení.

Ale chápu, že ne každý to má tak, mám známého, pro kterého je rozhodující možnost platit hodinkami, protože na běhání si s sebou nebere ani peněženku, ani mobil, má Garminy, takže GP je pro něj důvodem ke změně banky
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ: kolik se plati AP? Takze neco v intervalu (0; AP) je porad pro banku lepsi nez opustit bojiste ne?
    Je to jen takova uvaha kdyz vidim, jak me banka nemotivuje ve STEJNYCH situcich nepouzivat kartu, ale AP.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Pro mne je prvořadé aby kartou šlo zaplatit, kdekoliv a kdykoliv, už to je pro některé karty/banky problém
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: motivovat jak? Negativně - poplatkem? To by to na FB schytali. Pozitivně - bonusem? Už teď je zisk s karet malý, pokud mají investovat do rozvoje, moc na bonusy nezbude.

Jeden by chtěl Apple Pay, další Android Pay, další Google, další Garmin (protože mobil ani kartu na běhání nenosí) - a pro tohle všechno je potřeba udržovat infrastrukturu, hlídat bezpečnostní hozby, zajišťovat funkčnost (poslední dva požadavky jdou proti sobě).
    MAGE
    MAGE --- ---
    KOC256: asi jsem po ranu jeste mimo. Ty mluvis o konkretni situaci? Ja to bral jako odpoved na obecnou otazku 'Proc nas banky nemotivuji “nepouzivat” apple pay?'
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MAGE:
    Ale tak otazka neznela ne? Z meho pohledu to chapu. Jen pokud mam kliknout na “dobit” a je mi jedno zda to je AP vs karta (jeden klik u obojiho), tak proc ke nemotivuji neklikat na AP?!
    MAGE
    MAGE --- ---
    KOC256: karta v mobilu, karta v hodinach, mnohem bezpecnejsi, platba jednim klikem na internetu...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Proc nas banky nemotivuji “nepouzivat” apple pay? Pokud se nepletu, tak pri platbe s AP zaplati ze sveho zisku nemaly poplatek Applu. A nebylo by nic jednodussiho nez motivovat k platbe karou misto AP (tam kde to dava smysl - nabiti revolutu treba) a tim vlastne usetrit (VYDELAT). Nebo mi neco unika?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam