• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: je to, samozřejmě, obchodní rozhodnutí banky, ale zavést nějakou službu a pak motivovat lidi, aby ji moc nepoužívali je takové "postavil si hospodu, ale chodili mu tam lidi". Zavedení jakékoliv služby znamená náklady, její udržování také, nedává pak moc smysl motivovat lidi proti jejímu užívání, krom toho, že to dost blbě vypadá, je to nákladné (i kdyby z normálních plateb dala banka bonus třeba 0,1 %, tak to útraty (ze kterých bude zisk, ne takové ty quasi cash transakce, ze kterých často zisk není) moc nezvýší, ale akorát to odčerpá zisk ze všech), to už je lepší danou službu vůbec nezavádět - zkrátka marketingově lépe vypadá, když firma danou službu nemá, než když ji má implementovanou nějak blbě.

Ale, samozřejmě, je to obchodní rozhodnutí. Já požaduji především kvalitní implementaci klasické platební karty, tj. embosovanou, s čipem (pokud možno standardním, i to je u některých bank problém, že mají nestandardní velikost čipu a ten pak na některých terminálech nefunguje) a s možností správy limitů (tj. možnost nastavit dostatečné limity pro platby i výběry z bankomatu - rozhodně více než 100 000 Kč, možnost nastavit zvlášť limity pro různé druhy transakcí), s kvalitním plastem karty (který vydrží po celou dobu platnosti karty.
    Další důležitá vlastnost jsou dobré směnné kurzy a poplatky (vedení, výběry v tuzemsku i zahraničí). A samozřejmě rád využiji nějakých vratek, pokud karta dává.

pak dlooouho, dlooouho nic, pak případná pojištění (pokud jsou ke kartě zdarma nebo za splnění podmínek).

Jestli banka podporuje nějaký XY Pay mě zajímá, jen pokud je nějak zvýhodněn - a to využiji, shrábnu výhodu a danou službu opět zruším. Netoužím potom šaškovat u pokladny s mobilem - kde při manipulaci s nákupem ještě tak hrozí jeho rozbití nebo odcizení.

Ale chápu, že ne každý to má tak, mám známého, pro kterého je rozhodující možnost platit hodinkami, protože na běhání si s sebou nebere ani peněženku, ani mobil, má Garminy, takže GP je pro něj důvodem ke změně banky
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ: kolik se plati AP? Takze neco v intervalu (0; AP) je porad pro banku lepsi nez opustit bojiste ne?
    Je to jen takova uvaha kdyz vidim, jak me banka nemotivuje ve STEJNYCH situcich nepouzivat kartu, ale AP.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Pro mne je prvořadé aby kartou šlo zaplatit, kdekoliv a kdykoliv, už to je pro některé karty/banky problém
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: motivovat jak? Negativně - poplatkem? To by to na FB schytali. Pozitivně - bonusem? Už teď je zisk s karet malý, pokud mají investovat do rozvoje, moc na bonusy nezbude.

Jeden by chtěl Apple Pay, další Android Pay, další Google, další Garmin (protože mobil ani kartu na běhání nenosí) - a pro tohle všechno je potřeba udržovat infrastrukturu, hlídat bezpečnostní hozby, zajišťovat funkčnost (poslední dva požadavky jdou proti sobě).
    MAGE
    MAGE --- ---
    KOC256: asi jsem po ranu jeste mimo. Ty mluvis o konkretni situaci? Ja to bral jako odpoved na obecnou otazku 'Proc nas banky nemotivuji “nepouzivat” apple pay?'
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MAGE:
    Ale tak otazka neznela ne? Z meho pohledu to chapu. Jen pokud mam kliknout na “dobit” a je mi jedno zda to je AP vs karta (jeden klik u obojiho), tak proc ke nemotivuji neklikat na AP?!
    MAGE
    MAGE --- ---
    KOC256: karta v mobilu, karta v hodinach, mnohem bezpecnejsi, platba jednim klikem na internetu...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Proc nas banky nemotivuji “nepouzivat” apple pay? Pokud se nepletu, tak pri platbe s AP zaplati ze sveho zisku nemaly poplatek Applu. A nebylo by nic jednodussiho nez motivovat k platbe karou misto AP (tam kde to dava smysl - nabiti revolutu treba) a tim vlastne usetrit (VYDELAT). Nebo mi neco unika?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Se mi vzdycky libi jak diky zmene kurzu dokaze ta cena v minute takto litat :-D (revolut)

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MAGE: přesně tak. Na druhou stranu na první milion 2 % a na zbytek 1,58 % je na českém trhu velmi slušná nabídka
    MAGE
    MAGE --- ---
    PATRIKCHRZ: jakoze 1mio za 2% a pak snizena sazba?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ALTOR: ano "Milionova Výhoda+" se vztahuje jen na ty, co odešli a chtějí je nalákat zpět
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Na základě naší telefonické dohody Vám zasílám v příloze podmínky k akci „Milionová Výhoda+“. Díky této akci dosáhnete vyššího zhodnocení Vašich prostředků, neboť částka vkladu ve výši 1 mil. Kč se Vám bude úročit zvýhodněnou úrokovou sazbou 2 % p.a., a to v případě zůstatku na tomto účtu ve výši min. 2 mil. Kč.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    Jinak mluvil jsem s trinity a chlapik mi rekl, ze maj specialni podminky jen pro lidi nad 3m.
    Nevim jestli mlzil a davaj podminky jen pro odchozi ale nad pojistenej limit k nim fakt nejdu :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: nevím jak Alza, ale rozhodně jsem se setkal s tím, že některé automaty vracely jiné mince, než se tam sypaly.

Ještě mě napadají herny, tam by to taky možná vzaly.

Každopádně je to na obyčejné lidské domluvě, s trochou slušnosti to nebude problém do týdne směnit.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NELDE: No to právě záleží na tom, jestli to má misku nebo to rovnou zařazuje.

V obojích případěch se ty bankovky (a mince snad taky) skenují na znaky a v případě podezření na padělání, jdou do separátního zásobníku, z kterého se nevydává.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: Storno platby většinou vrací ty samé bankovky a mince, jinak by to užívali na praní falešných peněz. Storno nákupu už samozřejmě nikoli.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Ale jinak samozřejmě stylish je dojít do alzy v sockakabátu, vytáhnout sklenici od okurek s padesátikorunama a platit cash :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NELDE: Robot může mít taky limit - zvlášť, pokud má omezenou misku. Ale jestli to sype rovnou do zásobníku, dost možná by mohlo stačit stornovat transakci :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    Nicméně ten článek mě přivedl na nápad jak by to šlo směnit - naházet do samoobslužné pokladny v Alze a pak zboží vrátit neotevřené do dnů (-;
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NUSIK: Je to 50 minci celkem (bez ohledu na hodnotu) na 1 platbu (takze staci nakup rozdelit na vic plateb).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam